ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:88/169)

Galaretkowiec 107

unikać nabiału, to takie ciasto dla mnie jest strzałem w dziesiątkę! Robi się je stosunkowo szybko. Najdłuższy etap to studzenie galaretek i czekanie, aż zaczną tężeć. Reszta to pestka. Ciasto nie wymaga dużych umiejętności, a prezentuje się ładnie, bo kolorowo, a przede wszystkim jest smaczne. O to przecież chodzi, aby wyglądało i smakowało ;) Składniki na biszkopt : 6 dużych(...)Ponadto: 3 dowolne galaretki (u mnie gruszkowa, wiśniowa i cytrynowa) 2 jabłka Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm

Słodki Zakątek
Familijna pychotka 141

Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej  tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody Krem czekoladowy: ½ litra mleka(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża paczka herbatników maślanych   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru

Wanilia i Kardamon
Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką (bez pieczenia) 110

takiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość spore oraz proste w przygotowaniu i z pewnością każdemu się uda. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Masa: 500g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 50g cukru pudru Wierzch: 1 galaretka wiśniowa 100g wiśni z kompotu (mogą być świeże(...)przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość. Na dnie tortownicy wysłanej papierem do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym. Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!). Następnie należy poukładać odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce do momentu całkowitego jej zastygnięcia. (*) Jeśli śmietanka

Di gotuje
Przekładane ciasto migdałowe z bezą 336

kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową z aromatem migdałowym. Czas wykonania: 3 h – 3 h 30 min Ilość porcji: 27 kawałków Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki zmielonych migdałów (30 g migdałów blanszowanych) 200 g masła lub margaryny 2 łyżki śmietany 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: Słoiczek dżemu (porzeczkowego lub wiśniowego) Przygotowanie: Budyń: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć

KuchniaWeDwoje.pl
wiśniowy ucieraniec z kokosową kuszonką... 124

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bez pieczenia, czekoladowe z mascarpone 127

czekolady - 1 słoik dżemu wiśniowego Składniki na krem: - 50 dag serka mascarpone - 500 ml śmietany kremówki 30 % - 5 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie śmietan fixu 1. Herbatniki przesypuję do mocnego worka, owijam ścierką i ugniatam wałkiem żeby powstał proszek i drobne kawałki. Roztapiam masło i czekoladę (odkładam dwie kostki czekolady do starcia na wierzch ciasta). 2. W dużej misce łączymy

Apetyczna babeczka
Tort węgierski 205

użyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle ma)) 5o gr gorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 112

szczypta * agar agar – 2 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KAWIOR WIŚNIOWY: Sok wiśniowy mieszamy z pieprzem cayenne i agarem, podgrzewamy ( gotujemy ). Przelewamy do strzykawki, wypuszczamy kropla po kropli na schłodzony olej. CIASTECZKA SEROWE: Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA(...)tuńczyka, dodajemy koniak ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą, pieprzem i drobiną soku z cytryny. Przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Schłodzony mus podajemy na kruchym ciasteczku z kawiorem wiśniowym. Smacznego

Ostra na Słodko
ciasto Cygan s. Anastazji 162

Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić(...)miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy paski galaretki a pomiędzy nimi

Domowy Smak Jedzenia
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 148

lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczne ciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel ( PRZY KUBKU KAWY ) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta ( RYBKA ZWANA MARTĄ ) raczyła swoimi grissini. Grażynka ( GRAŻYNA GOTUJE ) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką

W kuchni Karmel-itki
SERNIK NA ZIMNO 199

wiśniowe 2,5 łyżki żelatyny 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru pudru 150 g śmietanki 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto

RAROSSA
Szalona szarlotka 84

kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego. Składniki na biszkopt 5 jajek 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę mąki a w zamian dodaję 1 łyżkę kisielu wiśniowego) 15 dkg. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sok z 1/2 cytryny łączymy z połową szklanki przegotowanej(...)posypkę na ręcznik papierowy. 2 Biszkopt nasączamy i wykładamy tężejące owoce. Następnie układamy warstwę herbatników. Czekamy do momentu aż całość będzie zimna. Wykładamy przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy kokosem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. 3 Nadmiar posypki przechowuję w szczelnie zamknięty słoiku i wykorzystuję do innych ciast. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 602

takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła(...)wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto

Kuchnia w czekoladzie
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 213

różną nazwą, zależnie od regionu.  W moim domu funkcjonuje nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak.  W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego dżemu, owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ... Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych lat i domu rodzinnego... Składniki:  (foremka 21cm(...)budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek, 1/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej

Walijskie Pichcenie
WUZETKA 92

bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:) BISZKOPT: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szkl. mąki • 3 łyżki kakao MASA: • 500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru(...)żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku • dżem wiśniowy • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia

KUCHNIA POLSKA