ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:87/169)

Sklejane ciasteczka z dziurką 108

podskubanych ciasteczek, spróbowanych łyżek powideł( bo czy na pewno są dobrze słodkie;P) Ostatnio miałam wolną chwilę i pokusiłam się o zrobienie tradycyjnych ciasteczek z dziurką, przekładanych domowymi powidłami wiśniowymi -i powiem Wam, że zniknęły w oka mgnieniu= kruchutkie, ze słodyczą, ale jednocześnie kwaskiem owoców wiśni. Nowością, stosowaną przeze mnie już dwa razy przy robieniu kruchego do ciasteczek, jest fakt(...)proszku do pieczenia 4 żółtka 300 g wiejskiej śmietany( lub ok. 250 ml kremowej 36%) 2/3 szklanki cukru drobnego cukier waniliowy skórka otarta z cytryny Z podanych składników zarabiamy ciasto jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać mąki. Schładzamy ok. 30 minut w zamrażalniku. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość ok 1 cm. Spody

Domowe ciasta
pyszne, łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową... 95

bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier 3/4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, ocet 10% 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 2 krople Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretkowiec 161

wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Masa śmietanowa: 650 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny woda + 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa Galaretki - wiśniową, brzoskwiniową i agrestową przesypać(...)cukier puder. Wlać zimną żelatynę, dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę połączyć z galaretkami, wyłożyć na biszkopt. Wyrównać, przykryć drugim blatem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 153

ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm,  wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód.  Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego ze złocenia.  Creme patissiere waniliowy:  600 ml mleka 6 dużych żółtek 70 g cukru(...)dłuższy czas przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu, Nadzienie wiśniowe 500 g wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego 4 krople olejku migdałowego Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę

Kubki smaku
Ciasto Bajeczne / Fairytale Layer Cake 154

Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami / 'Fairytale' Layer Cake Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami(...)pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie). Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to najlepszy przepis na łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto warstwowe. Dzięki biszkoptom zanurzonym w kremie śmietankowym pięknie wygląda w przekroju. Może upieczecie je na zbliżającą się Wielkanoc? Polecam, smacznego:) Przepis na Ciasto Bajeczne z masą budyniową, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25

Lekcje w kuchni
Rolada z galaretką 124

kakao, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut.Gotowe ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć na posypanej cukrem pudrem bawełnianej ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągnąć papier i zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawić do ostygnięcia. BITA(...)mieszamy mikserem. GALARETKA: • 1 galaretka czerwona, np. wiśniowa Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szkl. wrzątku, rozpuszczoną chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Gotową wykładamy na talerz i kroimy podłużne pasy. Przygotowanie : Roladę rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, wzdłuż boku, który będziemy zwijać rozkładamy galaretkę, zaczynamy zwijać i na środku ciasta również rozkładamy paski z galaretki, zwijamy do końca, wierzch dekorujemy

KUCHNIA POLSKA
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 159

gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek tartej gorzkiej czekolady aby uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze(...)ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu, z którego powstał kisiel. Należy nasączyć dość obficie, gdyż biszkopt czekoladowy ma bardziej zbitą, sztywną konsystencję. Oczywiście można w tym celu użyć nalewki wiśniowej. Ja ze względu

Kuchnia po mojemu
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 137

tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania  Białka oddzielić(...)końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut.  Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty.  Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Wystudzić i utrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ananasek z biszkoptami 118

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
muffinki czekoladowe z bitą śmietaną i wisienką 132

słoiczka konfitur wiśniowych wykonanie: Masło roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, czekoladę oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki (12 szt.) wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce ciasta, na środek każdego ciasta nakładamy

Domowy Smak Jedzenia
ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY + FILMIK 95

wiśniowy kokos, ciastka kokosowe                                                                 PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Mazurek z wiśniami i galaretką 211

pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko Nadzienie: 1 litrowy słoik wiśni bez pestek 1 galaretka wiśniowa wiórki kokosowe czekoladowe jajeczka  Przygotowanie: Kruchy spód: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie

Ala piecze i gotuje
Brownie maksymalnie czekoladowe 137

wierzch zetrzeć jedną czekoladę. Piec 30-35 minut w temperaturze 160 stC. *  Dodatkowo dodałam do ciasta wiśnie marki  Stovit (ułożyłam równomiernie w rzędach 6x5, następnie posypałam czekoladą i dopiero wstawiłam do pieczenia). Po upieczeniu, dla przełamania słodyczy podawałam także polane sosem wiśniowym i wiśniami

Tradycyjna Kuchnia
854. Awokado w plackach. 139

Kokosowe awokado pancakes*  z sosem wiśniowym  *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko

More food, love and dreams
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 114

były nasze torciki). Śmietanę ubijamy,* pod koniec dodajemy fix oraz cukier puder. Biszkopciki smarujemy konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Górę ciastka dekorujemy śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy czekoladą. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. *należy pamiętać, że śmietanę nie można zbyt długo ubijać, ponieważ może wytworzyć się masło. Moje posty

Słodka Strona