ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:92/169)

Bajaderka pod pianką 150

Składniki herbatniki, 30-35szt powidła śliwkowe, 1 słoiczek nutella, 4 łyżki mleko, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl masło, 100g kakao, 2 łyżki śmietanka 30%, 300ml galaretka wiśniowa, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy (30x16cm)wykładamy warstwę herbatników. Mieści się dokładnie 10 sztuk. Tyle samo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki. W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao(...)szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Czekoladowe ciasto z wiśniami, pachnące rumem 187

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem wiśni, pachnące rumem.Uważam, że najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 125g masła lub margaryny do pieczenia 3 jajka (białka osobno) 1 i 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml wody 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki kakao kilka kropel rumowego olejku 200 g dowolnego dżemu u mnie domowy wiśniowy plus garść wiśni deserowych (można użyć mrożonych) Przygotowanie: Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, chwilkę razem gotować na małym ogniu . Odstawić aby masa wystygła. Do wystudzonej masy dodać

W garach u Gosi
Mazurek „Pyszotka” 127

spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki i wafle. Myślę, że kruche ciasto najlepiej się do tego nadaje. Dziś chciałam podzielić się przepisem na jedną z najsmaczniejszych wersji mazurka, który nazywamy Pyszotką. Odkąd pamiętam moja mama wypieka Pyszotkę na różnego rodzaju uroczystości i święta i za każdym razem, to proste ciasto zachwyca wszystkich, którzy(...)próbowali. Trudno się oprzeć i przestać na jednym kawałku! Nazywam to ciasto również, mazurek Pyszotka wersja na bogato! Jest w tym cieście mnóstwo bakalii i orzechów. Wszystko na bezowej pierzynce polane czekoladą, a złamane smakiem lekko kwaśnego dżemu i przełożone delikatnym kremem budyniowym, mniam. Koniecznie spróbujcie! Print Mazurek "Pyszotka" .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jeden

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowy przeplataniec 176

zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe, a najbardziej to takie klasyczne mojej mamy pełne rodzynek i skórki pomarańczowej, delikatne, aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe zapijane zimnym mlekiem. I tak mi z tym drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się(...)cukru 30 g. drożdży słoiczek dżemu (u mnie wiśniowy, niskosłodzony od Stovit) Drożdże zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozpuszczą, dodajemy 3 łyżki mąk i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce umieszczamy mąki, pozostały cukier, jaja, ostudzone masło, mleko, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 282

szczypta soli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko do posmarowania, cukier puder do posypania WYKONANIE : Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 242

nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka(...)szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać

Monia miesza i gotuje
Tort przekładany kremem wiśniowym 429

4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Tort przekładany kremem wiśniowym 454

4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
ciasto szpinakowe "leśny mech" z bitą śmietaną i wiśniami... 182

jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie mrożone 1/2 opakowania, woda 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, śmietana 30 % 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, czekolada grzybki 20 dag szpinak drobny mrożony odmrozić na drobnym sitku, odsączony(...)minuty na dużych obrotach dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty

W Mojej Kuchni Lubię
Tort "kwiatek" 168

wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej średnicy jak tortownica. (wcześniej miske należy dokładnie natłuścić masłem ponieważ casto może się przykleić.)  Masa budyniowa; pół litra mleka(...)Dodatkowo przygotować ; 3/4 szkl. mocnej herbaty z cytryną słoiczek dżemu wiśniowego (ok 330 ml) Każdy biszkopt przekroić na pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z białą czekoladą i frużeliną z czarnej porzeczki - przepyszna 304

łyżki cukru waniliowego (ewentualnie słodzik dla odchudzających się) 2 żółtka frużelina porzeczkowa: 1,5 szkl czarnej porzeczki kisiel wiśniowy - 1 łyżka cukier- 1 łyżka ponadto: 1szklanka śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 śmietanfix (opcjonalnie) 1łyżka cukru pudru. JAK WYKONAĆ..... 1. ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz

SMYKWKUCHNI
szarlotka jabłkowo-śliwkowa z galaretką... 229

opakowanie galaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżówe ciasto z kurkumą i owocami tropikalnymi... 172

wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 60 dag, masło stopione 5 dag, kurkuma 1 łyżeczka, owoce tropikalne mrożone 50 dag 1 opakowanie, dżem wiśniowy 200 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, kurkuma 2 szczypty, masło miękkie 100 gram, cukier puder - ile potrzeba Drożdże w misie robota wymieszać z 1/2 szklanki mleka, łyżką(...)mąki, zostawić przykryte na 30 minut. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 143

suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym. Smacznego! Bezglutenowe i wegańskie

moj przepis na
Racuchy 150

ciasta i mieszamy. Omawiając proporcje należy pamiętać, aby wykładać po łyżce ciasta oraz po trzy plasterki jabłek na upieczenie jednego placka na dobrze rozgrzany tłuszcz, po czym smażyć przez niespełna półtorej minuty na złoty kolor. Uwielbiane są one z cukrem pudrem bądź dżemem wiśniowym. Artykuł Racuchy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne