ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:99/169)

Czarno biały placek kokosowy 225

przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki(...)wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta. Do gotującego mleka wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy

sierotka maRysia w kuchni
Muffinki z konfiturą wiśniową na urodziny 199

umilę Wam  degustacją muffinek z konfiturą :) Smacznego i owocnych przeszukiwań i poszukiwań. Składniki na ciasto : 30 dag mąki pszennej  10 dag mąki ziemniaczanej 15 dag margaryny 4 jajka 4  łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia konfitura np. wiśniowa, powidła śliwkowe 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu Przygotowanie: Margarynę, cukier i jajka

Proste Potrawy
Jeżynowo malinowy sernik na zimno. 157

Składniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny(...)pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa:  2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tartaletki z niespodzianką w środku 125

Dziś ciasto mini albo tarteletki jak wolicie ??? Pewnie dowiem się za parę dni z waszych komentarzy. Robiłam je na specjalne zamówienie czyli mąż zażyczył sobie" No wiesz te małe pyszne co ostatnio robiłaś" Myślę , myślę i nie odgadłam hi hi .No to mi pokazał, wyjął ze szafki foremki i mówi " to ,no to zrób " Płeć męska ech no to zrobiłam(...)wrzątku) galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku)   Wykonanie: Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje

Różowa kuchnia
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 211

galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli.  Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały(...)Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.  Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut.  Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek) z wysokości

Luźna Kuchnia
czekoladowe ciasto z owocami lata i galaretką 209

kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko(...)czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 35 – 40 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 188

ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm): 8 jajek 200 g cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie w proszku 3 szklanki mleka 200 g masła 1 kieliszek rumu (lub innego mocnego alkoholu) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: słoik drylowanych wiśni (lub świeże truskawki) 2 galaretki wiśniowe(...)mieszamy szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Ciepłe ciasto obracamy i delikatnie ściągamy z niego papier do pieczenia. Studzimy. W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto. Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli

Trzeci talerz
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 87

białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto też

Kulinarne przygody Gatity
Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18) 198

zostały zrobione napisy z roztopionej czekolady.  Po złożeniu tortu - z ciasta wykroiłam bardziej męskie kształty (spójrz na zdjęcie poniżej) Pomysły na kremy do tortów: (wystarczy kliknąć na wybrany krem)    - czekoladowy wraz dodatkiem mascarpone i kremu czekoladowego , - maślano-budyniowy , - śmietanowy wraz z dodatkiem białej czekolady , - wiśniowy , - typu ganache (mocno czekoladowy) . Jeżeli nie macie wprawy w przygotowaniu i ozdabianiu

Ugotować
Babka mocno czekoladowa 145

minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną

Kuchcik gotuje
Sernik amaretto z wiśniami 164

sklepie wybierałam ser, czułam wręcz w ustach smak tego ciasta. Pierwszą myślą było upieczenie sernika z wiśniami. Tylko jak?? dodać owoce do masy serowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być klasyczny waniliowy. Po chwili jednak

Obiad gotowy
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 872

Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort Kokosowy "Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego Tort Szwarcwaldzki Tort Makowy z Masą

Słodka Strona
Naleśniki z mąki razowej 227

minut. Dopiero po tym czasie nadaje się do smażenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta to dolewamy wody. Patelnię smarujemy olejem a gdy się dobrze nagrzeje zaczynamy smażyć naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym nadzieniem i zajadamy. Moje ulubione to te z serkiem na słodko i dżemem wiśniowym. Naleśniki z mąki razowej Możemy polać je dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym. Mniam

Pyza i Surówka
Kopiec kreta w innej odsłonie 330

Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie: Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas  jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą,  wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny

cookpl