ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:99/169)

Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 251

Ciasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser.       Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 opakowania galaretki wiśniowej 450 g mrożonych wiśni bez pestek 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 50 g mlecznej czekolady Przepis : Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno

Smakowite Dania
Wiśniowe brownie z musem malinowym 114

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C.  Do garnka wlewamy sok wiśniowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki białą czekoladę, pralinki z wiśniową nalewką oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny(...)kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty. Z górnego blatu delikatnie ścinamy wierzch i tworzymy biszkoptową posypkę. Mus malinowy: Do garnka przekładamy maliny. Dolewamy wodę oraz wsypujemy

VioletoweKucharzenie
Ciasto "śliwkowa pianka" 113

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki wydrylowane, 700g cukier, 3/4 szkl sok z 1/2 cytryny galaretka wiśniowa, 2 opak jogurt naturalny gęsty, 300g masło, 100g Dodatkowo śmietanka 30%, 500ml cukier puder, 2 łyżki śmietan-fix, 2 opak Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę(...)wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą

Gotowanie moimi oczami
ROLADA Z WAFLA 164

Pyszna rolada bez pieczenia z dwoma kremami i galaretką w środku. Polecam :) SKŁADNIKI NA 3 ROLADY: 3 wafle opakowanie galaretki wiśniowej MASA 1: 30 dag masła

Pani na deser
Czarno biały placek kokosowy 215

przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki(...)wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta. Do gotującego mleka wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy

sierotka maRysia w kuchni
Muffinki z konfiturą wiśniową na urodziny 193

umilę Wam  degustacją muffinek z konfiturą :) Smacznego i owocnych przeszukiwań i poszukiwań. Składniki na ciasto : 30 dag mąki pszennej  10 dag mąki ziemniaczanej 15 dag margaryny 4 jajka 4  łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia konfitura np. wiśniowa, powidła śliwkowe 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu Przygotowanie: Margarynę, cukier i jajka

Proste Potrawy
Jeżynowo malinowy sernik na zimno. 145

Składniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny(...)pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa:  2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tartaletki z niespodzianką w środku 119

Dziś ciasto mini albo tarteletki jak wolicie ??? Pewnie dowiem się za parę dni z waszych komentarzy. Robiłam je na specjalne zamówienie czyli mąż zażyczył sobie" No wiesz te małe pyszne co ostatnio robiłaś" Myślę , myślę i nie odgadłam hi hi .No to mi pokazał, wyjął ze szafki foremki i mówi " to ,no to zrób " Płeć męska ech no to zrobiłam(...)wrzątku) galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku)   Wykonanie: Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje

Różowa kuchnia
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 207

galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli.  Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały(...)Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.  Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut.  Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek) z wysokości

Luźna Kuchnia
czekoladowe ciasto z owocami lata i galaretką 202

kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko(...)czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 35 – 40 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 181

ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm): 8 jajek 200 g cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie w proszku 3 szklanki mleka 200 g masła 1 kieliszek rumu (lub innego mocnego alkoholu) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: słoik drylowanych wiśni (lub świeże truskawki) 2 galaretki wiśniowe(...)mieszamy szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Ciepłe ciasto obracamy i delikatnie ściągamy z niego papier do pieczenia. Studzimy. W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto. Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli

Trzeci talerz
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 82

białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto też

Kulinarne przygody Gatity
Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18) 193

zostały zrobione napisy z roztopionej czekolady.  Po złożeniu tortu - z ciasta wykroiłam bardziej męskie kształty (spójrz na zdjęcie poniżej) Pomysły na kremy do tortów: (wystarczy kliknąć na wybrany krem)    - czekoladowy wraz dodatkiem mascarpone i kremu czekoladowego , - maślano-budyniowy , - śmietanowy wraz z dodatkiem białej czekolady , - wiśniowy , - typu ganache (mocno czekoladowy) . Jeżeli nie macie wprawy w przygotowaniu i ozdabianiu

Ugotować
Babka mocno czekoladowa 138

minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną

Kuchcik gotuje
Sernik amaretto z wiśniami 157

sklepie wybierałam ser, czułam wręcz w ustach smak tego ciasta. Pierwszą myślą było upieczenie sernika z wiśniami. Tylko jak?? dodać owoce do masy serowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być klasyczny waniliowy. Po chwili jednak

Obiad gotowy
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 867

Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami Tort Kokosowy "Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego Tort Szwarcwaldzki Tort Makowy z Masą

Słodka Strona
Naleśniki z mąki razowej 225

minut. Dopiero po tym czasie nadaje się do smażenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta to dolewamy wody. Patelnię smarujemy olejem a gdy się dobrze nagrzeje zaczynamy smażyć naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym nadzieniem i zajadamy. Moje ulubione to te z serkiem na słodko i dżemem wiśniowym. Naleśniki z mąki razowej Możemy polać je dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym. Mniam

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania