puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około(...)mnie z jajek o rozmiarze L) 3 całe jajka (u mnie jajka rozmiar L) 10 gr - 16 gr cukru waniliowego cukier puder do posypania 1 litr oleju rzepakowego dżem wiśniowy lub marmolada z różą lub kto co lubi :) do nadziewania'; document.write(" "); Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych
moj przepis nawersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka(...)żółtka 4-5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki Upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około
Di gotujeStudzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem śmietanowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru. Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką(...)niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim
VioletoweKucharzenieostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem(...)oleju 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki) 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach) 200 g mąki pszennej 150 g kaszy manny cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu
Trzeci talerzW karnawale często robię pączki które przygotuję na Tłusty czwartek ponieważ jest to jeden z lepszych przepisów z jakich do tej pory korzystałam. Najlepszy domowy pączek
Kulinarne pyszności MolkiJeszcze kilka tortów czeka na publikacje. To jeden z nich. Z okazji urodzin dzieci były 2 imprezy jedna dla znajomych druga dla rodziny jedno z dzieci
Państwo Wojtczuk gotująWitajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i
dolcevitainmykitchenSkładniki: 6 jajek z czego tylko 3 żółtka 3 budynie waniliowe 1 miarka odżywki białkowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka zmielonych nasion chilli
ClauditteMissCookingchodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca. Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy
Słodkie Przyjemnościutrwaliłam etapów przygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TU SKŁADNIKI Na biszkopt 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki: 2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka
W kuchennym oknie Ewysię głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 4 łyżki(...)przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut ( do tzw. suchego patyczka ) w 180 C. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kapieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka
Zainspirowana w kuchnidniu pełnym relaksu, wymyśliłam przepis na Ciasto Pijana Wiśnia;) Bardzo proste a zarazem smakowite;)U mnie w domku zrobiło furorę;)Można przygotować wersję dla dzieci bez alkoholu. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Białka ubić(...)koniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao. Piec w 170-180* około 20 min. Na masę Wiśniową zwana frużeliną: 1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;) 3 galaretki wiśniowe 500g
Moje Słodkie Piekiełkomasy dodać mak, migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do dwóch takich samych form do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 170℃ przez około 20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe blaty wyłożyć z formy, zdjąć z nich papier do pieczenia i wystudzić. Krem budyniowy: 4 żółtka; 120 g cukru kryształu(...)budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Frużelina wiśniowa: 650 g wiśni mrożonych, wydrylowanych; 4 łyżki cukru kryształu; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 2,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić
In my kitchenDzisiaj coś dla miłośników słodkości i wisienek. Warstwowe ciasto z wiśniami i kremowym zwieńczeniem. WARSTWOWA WARIACJA z WIŚNIAMI Składniki: (forma 20x30 ) biszkopt: 5 jajek 80 g cukru 100 g mąki 2 łyżki kakao 30 g masła Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej(...)forma, w której pieczony był biszkopt) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy. masa budyniowa 500 ml mleka 2 budynie 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1/4 szklanki likieru wiśniowego 200 g masła Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem. Miękkie masło miksujemy z ostudzonym
Bon appetit mon amiedżemu wiśniowego 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy lub ekstrakt Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (białka i żółtka). Dodać jogurt i dżem, delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek z jogurtem i dżemem wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać
Gotujemy i jemy