skladniki 1 paczka krakersów 2 galaretki pomarańczowe 2 opakowania serka włoskiego capreggio po 250 g 1 opakowanie śmietany 30 % 330g 2 opakowania śnieżki 2 kopiate łyżki
Moje Wyrobybiałego sera 3 jajka 1 szkl. cukru kryształu 3 łyżki gęstej śmietany 1 budyń waniliowy (proszek) 10 dag rozpuszczonego masła ok pół słoiczka Stovit naturalnie owocowe - smak wiśniowy spód ciasteczkowy; 30 dag ciastek zbożowych 10 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie; Tortownice o wymiarach 26cm. smarujemy tłuszczem, Dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy (ja zmiksowałam na piasek) dolewamy rozpuszczone masło(...)tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę się spieszyło z tym ciastem więc zamiast ser przemielić 3 razy w maszynce to po prostu 4 kostki po 25 dag włożyłam do większej miski i zblendowałam blenderem 3-4 min. Następnie dodałam śmietanę
Radość kipiąca uśmiechem.dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą. Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy(...)użytej galaretki oraz bakalii. Nam najbardziej smakuje rolada z dodatkiem galaretki wiśniowej i suszoną żurawiną oraz ta z galaretką brzoskwiniową i suszonymi morelami, na którą przepis znajduje się poniżej. :) SKŁADNIKI: 5 kwadratowych wafli 100 g herbatników 1 galaretka brzoskwiniowa (na 0,5 l) lub inną wedle upodobania garść suszonych moreli lub ulubionych bakalii 250 g margaryny 0,25 szklanki
Kuchnia od dwojgabalansuje słodko-kwaśny mus wiśniowy. Składniki na 5 porcji musu czekoladowego: 200 g czekolady gorzkiej 64% 3 jajka 60g cukru białego 60g masła 150ml słodkiej śmietanki 30% szczypta soli skórka starta z połowy pomarańczy Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Mus czekoladowy z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbalansuje słodko-kwaśny mus wiśniowy. Składniki na 5 porcji musu czekoladowego: 200 g czekolady gorzkiej 64% 3 jajka 60g cukru białego 60g masła 150ml słodkiej śmietanki 30% szczypta soli skórka starta z połowy pomarańczy Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Mus czekoladowy z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikprzepisem! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie! Robi się je błyskawicznie! Warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ” do przegryzienia” – smaki idealnie się połączą, a całość zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: * krakersy – 2 duże op * masło orzechowe – 300 g * krem czekoladowy typu nutella – 300 g * dżem wiśniowy
Ostra na Słodkonależy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 1 słoiczek dżemu - powidła lub wiśniowy 1 przyprawa do piernika
Kubki smakupapierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy . Roladę wyciągamy ze ściereczki i smarujemy dżemem wiśniowym , na dżemie układamy wiśnie
Sama słodycz i szczypta chilisobie radzić inaczej i przygotować ciasto bez pieczenia . Ponieważ uprzejmy sąsiad obdarował mnie wiśniami i mirabelkami ze swojej działki to te właśnie owoce przerabiałam w miniony weekend. Część wiśni zalałam syropem i zapakowałam do słoików żeby mieć dodatek do zimowych deserów, ale nie mogłam się oprzeć i część wykorzystałam do razu do pianki jogurtowo-wiśniowej. Jest lekka, nie za słodka
Smaczna Pyzatortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam na Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych
Słodkie Przyjemnościopak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec
Kuchnia Danusimąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -czereśnie (lub wiśnie) -dżem wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów) -kakao (do ozdoby) BISZKOPT KASZTANOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo(...)każdym chwilę miksując) oraz strumieniem wlewać olej. Mąkę, proszek i skrobie wymieszać razem z kakao, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandasbył, był również przepis na cudowne gofry belgijskie . Dziś przyszła pora na letnie gofry cynamonowe podane z wiśniową frużeliną. Gofry cynamonowe przepięknie pachną podczas pieczenia ich w domu unosi się obłędny zapach. Gofry są delikatne i chrupiące podane z dodatkiem świeżej frużeliny wiśniowej są po prostu obłędne, a z gałką lodów cynamonowych, to istne szaleństwo! Frużelinę można przygotować z dowolnych(...)białka, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy szpatułki. Jeśli Wasza gofrownica wymaga posmarowania jej powierzchni tłuszczem, zróbcie to przy pomocy pędzla umoczonego w maśle lub oleju, następnie nalejcie porcję ciasta, zamknijcie gofrownicę i upieczcie gofry na złoty kolor. Gotowe gofry układać na kratce, tak studzone będą chrupiące 🙂 Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, frużeliną, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną
SprawdzonaKuchnia.plwanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami wanilii lub ziarenka wyskrobane z wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam(...)duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenkawanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami wanilii lub ziarenka wyskrobane z wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam(...)duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenka