Sernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach. Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej
Smakołyki Berenikiciasta wlałam wrzące masło i bardzo dokładnie połączyłąm. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylałam ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku
W kuchni Karmel-itkiNiezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :) Wymiary blaszki : 29 x 24 cm Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu jej rozpuszczenia. Sposób wykonania: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier
Słodkości i nie tylkoPyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany(...)galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka
Na Ciasteczkowych PapierachDziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru(...)kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej
Kuchnia w czekoladzieszczypta mąka - 1 kg drożdże - 100 g jajka - 4 szt kwaśna śmietana - 5 łyżek cukier - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 opak mleko ciepłe - 0,5 szkl dżem wiśniowy - 1 słoik mak mielony suchy- 3 łyżki DODATKOWO jajko - 1 szt mleko -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Rozczyn Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki(...)mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki
Kuchnia DanusiDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser
Poezja smakuSkładniki: (tortownica o średnicy 25cm. W mniejszej należy zrezygnować z jednej warstwy). puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g), większa puszka brzoskwiń w syropie, 6 galaretek ( ja użyłam
W kuchni u MonikiPyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)malin ok 250 g wiśni galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy
Ze smakiem i z pasjątylko 6 papilotek i mała blaszkę. Ale okazało się, że z podanych składników można by było spokojnie wykroić 8-9 mniejszych sztuk. I jeszcze objawiło mi się zamieszanie czereśniowo-wiśniowe... Przepis był obliczony na użycie części zakupionych przypadkowo, mrożonych wiśni. Ponieważ wiśnie i czereśnie nazywaja się po angielsku generalnie tak samo (cherry i sour, albo morello cherry), doszłam do wniosku(...)drugie. I z bardzo prostej przyczyny - wiśnie sa bardzo trudne do znalezienia na Wyspach. I nastawiłam się na te słodkie. Tymczasem niemiecki Lidl spłatał mi figla i do ciasta dostały się kwaśne wisienki... Przepis z wycinka zachowanego ze starego magazynu lokalnego supermarketu. Składniki: (na 6 większych, lub 8-9 mniejszych sztuk) 150g maki z proszkiem
Lejdi of the housePolecam ciasto z kolorową pianką. Proste, ładne i pyszne. Troszkę się pobawiłam i piankę zrobiłam z galaretek w różnych kolorach ale można też użyć galaretki w jednym kolorze. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach(...)dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem
Monia miesza i gotujewtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy je z odrobiną konfitury wiśniowej .... pysznie było :)) Składniki: 500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka(...)skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor
Walijskie PichcenieBardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami. Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 kostki masła 2 czubate łyżki dżemu wiśniowego 2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu) 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Masło(...)garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, dżem, jajka, sól, dokładnie wymieszać. 2. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, a na końcu wsypać wiśnie. 3. Ciasto przelać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 st. C. 4. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polać roztopioną czekoladą lub polewą i udekorować
Kuchnia domowa Anipowala. jesteśmy zachwycone, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo; 400 g śmietanki 30 %, łyżka cukru, gorzka(...)posypania, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;) Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy
Anioły w kuchniobliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda niezwykle elegancko. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 250 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 120 ml oleju rzepakowego Wielkopolski(...)rozpuścić. Zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i sokiem wiśniowym, następnie wlać oba rodzaje oleju rzepakowego, śmietanę 12% i całość zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wiśnie
Passions hobbies life