ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:116/169)

ciasto lodowiec bez pieczenia 185

składniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe mini serniczki z wiśniami 176

ciasto będzie całkowicie bezglutenowe. SKŁADNIKI (ok 16 sztuk) masa serowa 500g twarogu sernikowego 2 jajka 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu ok 30 wiśni (mrożonych lub z nalewki) 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50g mlecznej czekolady spód 150g herbatników 1 łyżka kakao 50g topionego masła 1 łyżka cukru lub ksylitolu dodatkowo 1/2 słoika domowej konfitury wiśniowej lub frużeliny

DefinicjaSmaku
Maminkowe racuchy 152

dżem wiśniowy *2 duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną

sierotka maRysia w kuchni
Tort Marcello 668

Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można

charlotte gotuje
Poranek w ogrodzie. 197

Otwieram szeroko okna, łapczywie wdychając świeże, poranne powietrze.Takie rześkie i wilgotne, pachnące rosą.Słońce już na niebie. Szykuje się cudowna pogoda.Zakładam kacie i szlafrok zarzucam

W kuchni Karmel-itki
CIASTO MAGISTRA 105

moja radość długo nie trwała.Okazało się,że nie mamy internetu,jakaś awaria.Długo trwało to ich naprawianie ale w końcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji. Biszkopt jasny:   6 jajek 1szklanka cukru  1szklanka mąki płaska łyżeczka pr do pieczenia ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno,dodać cukier(...)min.Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę   piekarniku,biszkopt opada wtedy równo i bardzo mało. Biszkopt różowy:   część mąki zastąpić ,dodając wiśniowy kisiel.U mnie tym razem był zielony gdyż dodałam barwnik,zapomniałam kupić kisiel.Chciałam dać czerwony barwik,ale zapadł się pod ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł. Biszkopt ciemny:   upiec o połowę

Niespełnione zdolności kulinarne
DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU 128

wersji trochę bardziej ekskluzywnej :-) ? Myślę, że chyba mi się to udało.  Chrupiące z na zewnątrz, puszystce w środku, posypane ulubionymi nasionami szczególnie z masłem i konfiturą wiśniową smakowały pysznie :) Składniki: (na 18 niedużych sztuk) 500 g m ąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru  1/3 szkl. oleju(...)Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej. Wyrabiac  około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (ciasto powinno lekko podrosnąć).  Stolnicę posypujemy odrobiną mąki, wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy

Walijskie Pichcenie
Najłatwiejszy sernik na zimno z malinami + film 107

tortownicę 23 cm 100 g małych biszkoptów 1 kg serka twarogowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody 2 galaretki truskawkowe ( malinowe, wiśniowe lub poziomkowe ) 500 g malin lub innych sezonowych owoców przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia(...)serowa zgęstnieje. Truskawkowe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Na wierzchu ciasta układamy owoce i polewamy je lekko tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.   Artykuł Najłatwiejszy sernik na zimno z malinami + film

Smakowite Dania
Domowy chleb z garnka 65

domowy chlebek z garnka z chrupiącą skórką. Podobnie jak w przypadku bułek i tutaj ciasta nie trzeba wyrabiać! Zaletą tego chlebka jest też to, że można go zrobić w ciągu kilku godzin, gdzie pracy jest na kilka minut, a reszta to czekanie aż ciasto wyrośnie i upiecze. Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się wrażeniami! Przepis na bułki z chrupiąca skórką . Przepis(...)stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta, przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka. W razie potrzeby podsypujemy mąką (ale nie za dużo!). Ciasto przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około

Lamarida.pl
16 przepisów na owsiankę 119

ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz gotowe z lodówki! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka kawowa Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym Owsianka

Moja smaczna kuchnia
Babka tulipan 139

bardzo dekoracyjnie wyglądająca na talerzu Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 250g margaryny do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy 38g 1   niepełna szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu Kilka kropel ulubionego olejku Przygotowanie: Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę dodając kolejno(...)żółtka. Następnie   dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno wykładać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki/ keksówki o rozmiarze 34x12 mierzona po rancie - pierwsza część bez dodatków - druga część wymieszana z kakao

W garach u Gosi
Frużelina z czarnej porzeczki 149

wiśniowa bardzo nam posmakowała więc postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 98

Brownie z kremem porzeczkowym 4.      Budyń z kremem kakaoawokado  5.      Ciasteczka zbożowe 6.      Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7.      Czekoladowy suflet 8.       Deser malinowy z nutką cytryny 9.       Sernik na zimno z owocami(...)bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą  15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19.   Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21.   Panna cotta 22. Sernik na zimno  23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami

Tradycyjna Kuchnia
Kwitnący tulipan 126

wiśniowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek.  Ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem w wersji Walentynkowej lub Świątecznej (Sandwich Cookies) 186

wiśniowa Cukier puder do posypania ciastek Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i migdały mieszamy razem w misce, po czym robimy niewielki dołek, do którego dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z cytryny i żółtka. Całość zagniatamy w jednolitą, gładką masę, a następnie przekładamy do folii spożywczej lub woreczka i wkładamy do lodówki na około 1 – 2 godziny. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy

Smakowy Raj