ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:107/169)

Brioszka z dzemem wisniowym czyli Slodki Czwartek odc.116 137

masła rozpuszczonego 3/4 słoika dżemu wiśniowego, najlepiej własnej produkcji 1-2 łyżki cukru perlistego lub rafinady do posypania wierzchu W misce mieszamy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy jajka, mieszamy. Dorzucamy mąkę i sól. Miksujemy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do drugiej miski lekko wysmarowanej olejem, przykrywamy. Odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny czekoladowe z wiśniami 152

mnie domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej) 50g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% na polewę. Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć

W garach u Gosi
Tort szwarcwaldzki Czarnolas 147

łyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia.  Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy.  Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika

Pyszności Słodkości
Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową 144

masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Poncz: 125 ml kompotu z wiśni woda Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej. Frużelina wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru

kulinarnyswiatdomi
MAZUREK mocno czekoladowy 256

czegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki  rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie  Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM(...)pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie  od Skworcu  + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu.  Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od  Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich

Z Kuchni Do Kuchni
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 229

łyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Salonik smaków
Racuchy z jabłkami 160

jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana

Pasja Smaku
Marcepanowy tort z żelką 142

konfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej(...)masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje

wesoła kuchnia
Jabłecznik 180

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)przez 20 min Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier  i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej Masa z kaszy manny: ½ litra mleka 10 dag wiórek kokosowych

Apetyczna babeczka
Pączki babuni 161

puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około(...)mnie z jajek o rozmiarze L) 3 całe jajka (u mnie jajka rozmiar L) 10 gr - 16 gr cukru waniliowego cukier puder do posypania 1 litr oleju rzepakowego dżem wiśniowy lub marmolada z różą lub kto co lubi :) do nadziewania'; document.write(" "); Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych

moj przepis na
Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe) 234

wersję - z kokosową nutą.   W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka(...)żółtka 4-5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki Upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około

Di gotuje
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym 218

Studzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem śmietanowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru. Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką(...)niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim

VioletoweKucharzenie
Keks marchwiowy – kuchnia podkarpacka 147

ostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem(...)oleju 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki) 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach) 200 g mąki pszennej 150 g kaszy manny cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu

Trzeci talerz
Domowe tradycyjne pączki 310

W karnawale często robię pączki które przygotuję na Tłusty czwartek ponieważ jest to jeden z lepszych przepisów z jakich do tej pory korzystałam. Najlepszy domowy pączek

Kulinarne pyszności Molki
Tort czekoladowy z musem wiśniowym 147

Jeszcze kilka tortów czeka na publikacje. To jeden z nich. Z okazji urodzin dzieci były 2 imprezy jedna dla znajomych druga dla rodziny jedno z dzieci

Państwo Wojtczuk gotują