mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, warstwa wiśniowa: wiśnie wydrylowane 500 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda 3,5 szklanki, masa czekoladowa: mleko 500 ml, cukier kryształ 3 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 200 g, cukier puder 5-7 łyżek, polewa: masło(...)jednym żółtku. Suche składniki przesiewamy. 2 łyżki mąki pszennej odkładamy i w zamian dajemy 2 łyżki kakao. Następnie wszystko wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż
kulinarne odsłony patiKiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy na święta, wszyscy byli zachwyceni. Całość zniknęła w dwie godziny! SKŁADNIKI: Spód: 190g ciastek Kruszynek typu pieguski 100g margaryny Kasia lub Masła Krem: 330ml śmietany 30% 250g mascarpone 150g gęstego jogurtu naturalnego 80g cukru pudru łyżeczka kwasku cytrynowego 2 galaretki wiśniowe WYKONANIE: 1. Ciastka pokruszyć, margarynę podzielić na małe kawałeczki i wszystko razem
Prosty przepis namasła rozpuszczonego 3/4 słoika dżemu wiśniowego, najlepiej własnej produkcji 1-2 łyżki cukru perlistego lub rafinady do posypania wierzchu W misce mieszamy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy jajka, mieszamy. Dorzucamy mąkę i sól. Miksujemy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do drugiej miski lekko wysmarowanej olejem, przykrywamy. Odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej) 50g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% na polewę. Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć
W garach u Gosiłyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika
Pyszności Słodkościmasy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Poncz: 125 ml kompotu z wiśni woda Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej. Frużelina wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru
kulinarnyswiatdomiczegoś nie spitolić. Pozmieniałam co nieco, bo nie miałam identycznych składników i odjęłam trochę cukru. Przepis pochodzi od Margarytki rzecz jasna. Składniki na blaszkę 33 x 23 cm Ciasto: 250 g maki pszennej typ 500 u mnie Młyn Kopytowa 170 g zimnego masła 2 ugotowane żółtka 80 g cukru pudru 1 czubatą łyżkę dobrego, ciemnego kakao zastąpiłam KAROBEM(...)pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie od Skworcu + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich
Z Kuchni Do Kuchniłyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Salonik smakówjabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana
Pasja Smakukonfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej(...)masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje
wesoła kuchniaCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)przez 20 min Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej Masa z kaszy manny: ½ litra mleka 10 dag wiórek kokosowych
Apetyczna babeczkapuszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='około(...)mnie z jajek o rozmiarze L) 3 całe jajka (u mnie jajka rozmiar L) 10 gr - 16 gr cukru waniliowego cukier puder do posypania 1 litr oleju rzepakowego dżem wiśniowy lub marmolada z różą lub kto co lubi :) do nadziewania'; document.write(" "); Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych
moj przepis nawersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka(...)żółtka 4-5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki Upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około
Di gotujeStudzimy w piekarniku. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem śmietanowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru. Wiśnie w żelu mieszamy z likierem wiśniowym. Jeżeli nie mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką(...)niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim
VioletoweKucharzenieostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem(...)oleju 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki) 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach) 200 g mąki pszennej 150 g kaszy manny cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu
Trzeci talerz