młynku, migdały w płatkach 3/4 szklanki 2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając zagęścić do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć(...)galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462651890520302.1073741825.121601201292041&type=1
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na ciasto kruche z różową pianką: 600 g mąki 200 g cukru pudru 200- 250 ml śmietany 18% 200 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy masło, siekamy mieszając z składnikami. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 6 równych części. Każde(...)składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy po 40 g) ok. 340 g wiśni z kompotu (wydrylowane) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier mieszamy z kisielami i dodajemy stopniowo do pany cały czas ubijając. Jedno ciasto wkładamy do foremki. Na cieście układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość
Domowy Smak Jedzeniamakowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka miodu 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao Dodatkowo Dżem do przełożenia (dałam wiśniowy i brzoskwiniowy) Polewa 100 g czekolady Czekoladę rozpuścić nad parą. Żółtka
O kuchni z uczuciemfirmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam Składniki: szklanka smietany 18% op.serka mascarpone 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki wisniowe Wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy
Z Majeczką w kuchniopakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - 3 łyżki śmietany - szczypta soli - słoiczek konfitury wiśniowej Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masło oraz żółtka zagniatamy na gładkie ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i kroimy z niego(...)prostokąty. Resztki ciasta łączymy a następnie rozwałkowujemy na wąskie paseczki, z których układamy wyższe krawędzie na wcześniej przygotowanych prostokątach. Ciastka pieczemy w 200 C przez 15-20 minut i odstawiamy do schłodzenia. Wystudzone ciastka napełniamy konfiturą wiśniową
Zainspirowana w kuchnikawałkami ananasa. Rozpływa się w ustach Czas wykonania: Ilość porcji: Składniki: Kruche ciasto: 130 g mąki (1 szklanka) 40 g cukru (2,5 łyżki) 2 łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)pudru 3 łyżki żelatyny 1 puszka ananasów Dekoracja: 200 ml śmietany 30 – 36 % usztywniacz do śmietany 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady 2 łyżki cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ulepić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (wstawiając na 30 minut do lodówki). Biszkopt: Białka utrzeć z cukrem
KuchniaWeDwoje.plMasa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną pianę, do której dodajemy(...)kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka
paapilotkaawanilią 3 żółtka dodatkowo: twarda marmolada np. truskawkowa lub wiśniowa Przygotowanie: Do miski przekładamy miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki. Przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy cukier puder, cukier z prawdziwą oraz żółtka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków
Moja smaczna kuchniaszklanki mąki 0,5 szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów
Garniec MagalieCiasto Biskup to pyszne, warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta lub urodziny. Jest tak pyszne, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Tak więc
Kulinarne Przebojeprzepisem i radami, które pomogą Wam w zrobieniu własnego jednorożca :). Na początek polecam do wysokiego tortu stabilniejszy biszkopt lub ciasto. Mój zwykły biszkopt nie do końca udźwignął ciężar kremów i dekoracji. Zwracajcie uwagę na jakość śmietanki. Ja dopiero przy musie wiśniowym zorientowałam się, że coś jest nie tak. Kremy w smaku wyszły pyszne, ale nie tak bardzo lekkie i puszyste
Słodki Pomysłmasła 1 jajko (lub 2 żółtka) 3 łyżki cukru pudru PIANKA: mleczko skondensowane niesłodzone- 340 g (z lodówki) galaretka wiśniowa truskawki WYKONANIE: Mąkę i puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy i dodajemy jajko lub żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do lodówki, lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Formę na tarte wykładamy papierem
Pani na deserdobrze mieszamy i wylewamy na schłodzony spód z ciasta kruchego. Na masę jogurtową wykładamy owoce i posypujemy startym kruchym ciastem. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Choinka z drewna Przydatne linki: * Kompot - Rarytasy Babci Bronci Kompot wiśniowo - truskawkowy Wyroby Naturalne ** Choinka z drewna *** http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/11/jogurtowiec-z-ciastem-kruchym-i-wisniami.html **** http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/04/jogurtowiec-z-masa-kokosowa-z-chia.html ***** http://www.gotujimieszkaj.pl/2018/12/jogurtowiec-piernikowy-z-masa-grysikowa.html Wioleta Gargula
MamaOskarka320g mąki pszennej – 250g zimnego masła – 90g cukru pudru – 2 żółtka – dżem wiśniowy lub inny ulubiony (najlepiej lekko kwaśny) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść w jednolitą masę. 2. Zagniecione ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na całą dobę. 3. Po wyjęciu z lodówki
Podwójnaporcjagofrów. Była tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżek oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach
talerz przyjemnościpudru na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna inna byle gęsta albo przecier z róży (ja użyłam dżemu wiśniowego, który uroczo rozpłynął się wokół rogalików... błędy są po to, żeby się na nich uczyć!) Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą
Przepysznik - BLW i nie tylkomleka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia kisiel o smaku np. wiśniowym (według uznania swój ulubiony smak) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać margarynę, mleko. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić ma 3 części. Do pierwszej części dodać wiórki kokosowe, do drugiej kisiel, zaś do trzeciej kakao. Piec
Ciastka - domowe słodkościmilimetrów. W zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć rogale, takie koło (np. od talerza) wykrawamy z rozwałkowanego ciasta, z którego z kolei tworzymy trójkąty. Na każdy nakładamy odpowiednią (raczej niezbyt dużo, by nie uciekła) ilość konfitury (u mnie wiśniowa z krakowskiego kredensu - przepyszna, bo niesłodka) i zawijamy je zaczynając od zewnętrznej, szerszej strony. Odstawiamy je ułożone na blasze wyłożonej
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki : 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki nalewki lub wódki wiśniowej Sposób wykonania : Cukier puder wsyp do rondelka lub miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków
Przepisy i porady kulinarnejednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie
Luźna Kuchniaminut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej 1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka Po przyprawy i dodatki warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczka