bardzo smaczne i nieskomplikowane ciasto. Składniki znajdziemy w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Przepis na dużą blachę – świetnie nada się na wszelkie uroczystości, imieniny czy święta. Wuzetka – ciasto: 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wuzetka(...)łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito
Poezja smakujajek - 100 g cukru kryształu - 150 g mąki pszennej - 1/2 szklanki suchego maku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto różowe - 5 jajek - 150 g cukru kryształu - 150 g margaryny - 150 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kisiele wiśniowe masa - 5 żółtek - 180 g cukru kryształu - 500 ml mleka - 1 budyń waniliowy - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)piegowatego. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 C. Gdy jedno ciasto stygnie przygotowujemy drugie. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia
Zainspirowana w kuchniświęta nakładają się na siebie, zawsze przygotowuję z tej okazji coś pysznego. W tym roku mój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie(...)przykryć go biszkoptem kokosowym. 16. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. 17. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. 18. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance. 19. Ciasto posypać cukrem
W mojej kuchnipszennej - 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym razem nie dam wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa ) Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy(...)ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się rozwałkowywało. Uformować koło. Z niego utworzyć 8 trójkątów. Na każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego
Smaczne Zdroweopakowanie gofrów 250 gram ok 12 sztuk 1600 gram gęstego jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 2 dżemy wiśniowe łącznie 820 gram 5 łyżeczek żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i goframi. W misce mieszamy jogurty z chłodna lekko tężejącą galaretka. Masę wylewamy
Blog kulinarny S9.PLpodłogę. Odstawiamy do ostygnięcia na kratkę, do góry nogami. Po wystygnięciu odcinamy ostrym nożem od boków tortownicy. Ciasto da się przekroić nitką bawełnianą lub ostrym i długim nożem. Syrop do nawilżenia biszkoptu: ½ szklanki ciepłej wody ¾ szklanki dobrej jakości syropy wiśniowego Łączymy razem i studzimy. Konfitura wiśniowa: opakowanie mrożonych wiśni ½ szklanki cukru. Gotujemy razem, aż cukier się rozpuści, a konfitura zgęstnieje(...)mascarpone Śmietanę ubijamy, jak zacznie sztywnieć, dodajemy cukier i wanilię. Po ubiciu delikatnie wkręcamy serek mascarpone, małymi partiami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy ciasto Z biszkoptu delikatnie odcinamy górę. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy bitą śmietanę z mascarpone. Konfitura z masą zrobią ładne esy-floresy. Na sam wierzch dajemy sporo
ladykitchengalaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej(...)wysokiego naczynia i mieszamy z zawartością opakowania. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy rozprowadzony krem. Ciągle mieszamy i ponownie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy galaretkę wiśniową. Wiśnie przecedzamy. Otrzymany sok łączymy z wodą, tak by łącznie uzyskać 750 ml. Wszystko przelewamy do garnka i gotujemy. Odstawiamy z palnika i wsypujemy galaretki, mieszając
Pyszności Słodkościprzełożenia: - ok. 500 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy
Wielopokoleniowobiałej czekolady; 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%); 1 szklanka wiśni w syropie; dżem wiśniowy; Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, po czym powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Na tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem, posmarować cienko dżemem. Na blacie rozsmarować 1/3 część kremu, rozłożyć połowę wiśni, przykryć drugim blatem
In my kitchendrugi dzień wciąż były świeże. Polecam zróbcie je na karnawał, na Tłusty Czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie trochę cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Ta pyszna słodka posypka z cynamonem Wam wszystko wynagrodzi MINI PĄCZKI są malutkie, idealne na dwa, trzy gryzy, są tak smaczne i wciągające, że Piotrek nie mógł się od nich oderwać(...)takie bez farszu mini pączki są pyszne. Polecam Wam mój przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini . lub oponki serowe z lukrem. Składniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 7 g drożdży instant 2 żółtka 3 łyżki cukru 40 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmetodą prób i błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce
Wanilia i Kardamonsamo smakuje. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 21/25 CM CIASTO: 5 białek 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżki suchego maku 0,5 opakowania kisielu wiśniowego KREM: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym galaretka cytrynowa galaretka czerwona, zielona
Pani na deserinnymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka
W mojej kuchnisumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne kobitki zrobiły.. 3 dowolne galaretki [ u mnie pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa] 660 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru biszkopty truskawki Dwie galaretki rozrobić w 1 szklance wrzącej wody [ każdą osobno
Moje domowe kucharzenie