słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 80 g orzechów włoskich, posiekanych 1 kisiel np. wiśniowy 6 białek 100 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i miksujemy na jednolitą masę. Na pierwszym schłodzonym blacie ciasta rozsmarujemy 1/2 część dżemu porzeczkowego. Posypujemy 1/2 porcją posiekanych orzechów i wykładamy 1/2 część ubitych białek
Domowy Smak JedzeniaMam nadzieję, że chcecie się trochę ze mną rozgrzać, bo ziiiimno… Przychodzę z odsieczą J Dziś przepis na coś zdrowego, słodkiego i- dzięki dodatkowi przypraw i
Domowe ciastaszklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puch, dodając powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie olej z wodą gazowaną -cały czas ubijając. Ciasto podzielić na trzy części , do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao
Tradycyjna Kuchniawielkości) 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany kremówki 36% 1 cytryna-sok 120g serka (białego twarogu ) 1 1/2 filiżanki świeżych jagód szczypta soli dżem wiśniowo- czekoladowy tutaj Wykonanie Połowę ciasteczek pokruszyć w dłoniach ,wysypać dno formy ,lub foremek. W misce ubić białka ze szczypta soli .Gdy już będą prawie sztywne(...)niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych foremkach po godzinie jest już dobre.Podawać z dżemem wiśniowo - czekoladowym...Pycha...Smacznego
w mojej kuchniŚnieżki (bita śmietana w proszku) 2 szkl mleka 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe) 1 l wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią . Na dnie ułożyć herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić
Moje domowe kucharzeniemasła, roztopionego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 2/3 szkl słabej nalewki wiśniowej do nasączenia trzech blatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniadoszedł do tego jeszcze krem z ricotty to już w ogóle był obłęd. Jeśli lubicie ciężkie, wilgotne ciasta to musicie koniecznie je zrobić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kawowe: 3 jajka 250 g cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 30 g kakao 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka świeżo(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 14 podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrochę relaksu w porównaniu do weekendu😊 Tak jak obiecałam, przygotowałam sernik, dodatkowo z niespodziankami w środku, czyli mieszanką żurawinowo-wiśniową. Żałuję tylko jednej rzeczy przy tym przepisie..że nie dałam więcej tych małych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki
Zdrowie i pysznie na talerzubudyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego skórka z 1 cytryny Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką
My Culinary Artsmaki. A są nimi kokos, migdały, kakao. W tegoroczną rocznicę urodzin męża przygotowałam coś pomiędzy wuzetką a banoffee pie. Dlaczego? Bo mąż nie mógł się zdecydować, które z tych ciast ma stać się jego tortem urodzinowym. Uwielbiam wyzwania kulinarne, które stawia mi rodzina. W ten sposób powstał lekki jak chmurka tort marzenie. Spójrzcie na zdjęcia, które same za siebie(...)połowy cytryny, Skórka otarta z połowy cytryny. Dodatkowo: 3-4 banany, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, Kilka łyżek domowej konfitury wiśniowej. Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Masa migdałowa: Zblednowane i uprzednio podprażone
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 sztuka, śliwki 50 dag, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba o temperaturze pokojowej do misy robota wsypać cukier, orzechy włoskie mielone, miękką margarynę, jajka, mąkę przesianą z proszkiem, ucierać ciasto z 5 minut silikonowa niska forma do tarty 24 cm - do formy włożyć 3/4 ciasta i łyżką roprowadzić
W Mojej Kuchni Lubięjestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 5 dużych jajek(...)dodaniu, tylko do połączenia. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą kuchenną do dokładnego połączenia masy z każdym kolejnym jajkiem. Na koniec dodać dżem porzeczkowy i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka
Opowieści z piekarnikamąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 9 żółtek ½ łyżeczki soli 1 kieliszek spirytusu dżem np wiśniowy 2 paczki smalcu ½ l oleju Wykonanie: Zrobić rozczyn drożdży: Mleko podgrzać (max 35 stopni C), rozpuścić w nim cukier (1 łyżka) i drożdże, dodać mąkę około(...)odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Masło rozpuścić i ostudzić
Mama Gotujekwaśne a takie smaki właśnie lubię. Ciasto podane na Porcelanie Bogucice z kolekcji Ibiza . Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj Warstwa z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru
Ala piecze i gotujePyszny i domowy sernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę
słodkie i nie tylko historie kulinarne