ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:64/169)

Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher 144

pszennej kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka) 3 kuleczki ferrero rocher sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę(...)mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie

Słodkie okruszki
Ciasto gruszkowe 177

pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez

Niezły Młynek
Ciacho z kulkami 233

powidłami. Z ciemnego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego w środek każdego włożyć 3 - 4 rodzynki. Wkładamy kulki na ciasto posmarowane powidłami. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni C. Krem 1 kostka masła 3 torebki galaretki wiśniowej 2 łyżki żelatyny 4 białka 1 szklanka cukru Wykonanie: Masło ucieramy na puch.  Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance gorącej(...)dodajemy cukier, nadal ubijając aż cukier się rozpuści.  Ubitą pianę małymi partiami dodajemy do utartego masła cały czas ucierając następnie dokładamy gęstniejącą galaretkę.  Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Rozpuszczamy pozostałe galaretki według przepisu umieszczonego na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia,  następnie wylewamy na krem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26937

waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej  kawy  VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babeczki z cukrowym szkłem 76

babeczki z cukrowym szkłem. W zamyśle dekoracja miała przypominać krew ale nie przepadam za wiśniową galaretką, która w tej roli sprawdziła by się duże lepiej. Ja postawiłam na galaretkę truskawkową, która krwi nie przypomina, ale smakuje wybornie! Babeczki z cukrowym szkłem 12 sztuk Składniki: Ciasto: 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła(...)wiśniowa Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niego jajka, pojedynczo, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Następnie wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy

PatiGotuje
ciasto z serem na zimno, galaretką i malinami 511

wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35 min. w ok. 170 st C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego 100 g masła 200 g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego

Domowy Smak Jedzenia
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 142

szklanki mąki krupczatki,     1 łyżka mąki ziemniaczanej,     1/2 szklanki cukru,      15 g cukru wanilinowego     2.    Ciasto czekoladowe :     5 jajek,     1/2 szklanki cukru,      15 g cukru wanilinowego,      1/2 szklanki mąki pszennej,     1 łyżka(...)Masa budyniowa:       2 opakowania budyniu wanilinowego,     500 ml mleka,     1 łyżka cukru,    1 opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki kawy mielonej

Kulinarna (nie)codzienność
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15440

wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe   Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Na sam koniec delikatnie mieszając szpatułką łączymy pianę jajeczną z pierniczkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej(...)blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy na sicie. Kompot zachowujemy. Odmierzamy 500 ml, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i w gorącym kompocie rozpuszczamy dwie galaretki wiśniowe. Studzimy. Z mleka odmierzamy 3/4 szklanki, mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Resztę mleka razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną dokładnie mieszankę

Smaki Na Talerzu
Najlepsza babka 233

prośbą  pisane do mnie, nie każdy przecież czuje się dobrze w wypiekach a na święta chciałby coś samodzielnie jednak upiec. Ta babka jest jedną z najlepszych prostych ciast. Kisiel możecie dodać cytrynowy, zielony jaki tylko zechcecie każdy pasuje a kolor za każdym razem będzie inny. Polecam gorąco na świąteczny czas i nie tylko. Składniki: Na dużą formę(...)cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 szklanka mąki pszennej typ 500 ½ szklanki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1 kisiel  wiśniowy lub malinowy Dr.Oetker 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej-niekoniecznie 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy do ciast Dodatkowo: Lukier lub polewa z białej czekolady Dowolna posypka Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej

Wanilia i Kardamon
Piernikowe witraże ośnieżone 145

możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko 30 g cukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g syropu klonowego pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej wiórki kokosowe lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/ Pierniki(...)ognia syrop i studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaje sól, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, jajko. Mieszam mikserem. Wolnym strumieniem wlewam syrop i cały czas mieszam mikserem. Ciasto zagniatam rękoma. Może wydawać się luźne, ale takie ma być. Wstawiam do lodówki, na trzy godziny wtedy stwardnieje. Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuje ciasto cienko na 2 mm. Foremką

wesoła kuchnia
Sernik na zimno margaretka 275

cieście. Nie wiem kto jest jego wynalazcą, bo w internecie jest sporo stron z przepisami na to ciasto. Jest to ciasto na gofrach, z białą masą ze śmietany kremówki i galaretki, wykończone ciastkami kruchymi z marmoladą i galaretką. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik na zimno inspirowany tym ciastem. Sernik na zimno margaretka to bardzo proste do zrobienia ciasto z niewielu(...)wyłożyłam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. Powinno się chłodzić minimum kilka godzin. Po tym czasie można ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Najładniej wygląda jeśli dzielimy ciasto według ciastek, czyli jeden kawałek ciasta powinien obejmować całe ciasto na wierzchu bez jego dzielenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 78

bardzo urokliwie i smacznie! Jeden przysmak, który koniecznie musi zostać spróbowany to  Peraška Torta . Cóż to takiego? Jest to w zasadzie ciasto, które smakiem może przypominać trochę francuskie makaroniki, zawiera bowiem sproszkowane migdały oraz troszeczkę likieru wiśniowego. Risan to kompletnie inna bajka. Położony kilkanaście kilometrów dalej od Perastu, w stronę Herceg Novi. Tutaj już zagląda mało kto. Największą atrakcją

Roślinożerni urlopowicze
Deserki w słoiczku 113

admiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich  warstw deseru.   Składniki: Okruchy  ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny

Słodki Zakątek
Cytrynowy śmietankowiec 170

Fenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku! 200 g herbatników (ciemnych) Cukry Nyskie 70 g masła lub margaryny 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku

VioletoweKucharzenie
Babka czekoladowa z likierem cherry 137

Lekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania