ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:59/169)

Rogaliki drożdżowe 140

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów.  Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem

Darcia w kuchni
Kolorowa babka 216

Kolejna babka z okazji wspolnego pieczenia ciasta na niedziele.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilosc kolorow welde wlasnego uznania.U mnie kolor podkreslony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przelozona smieetna ubita z cukrem i z zelatyna..tzn.taki byl zamiar ..ale okazalo sie , ze mam w domu za malo zelatyny..wiec zrobilam z galaretka zamiast zelatyny(...)wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory]  do formy . Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze

Moje domowe kucharzenie
Babeczki wiśniowe z orzechami 110

Wiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć

To co kocham
Domowy Dżem Wiśniowy 62

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon wiśniowy w pełni, dlatego też warto go wykorzystać i stworzyć z wiśni smaczne przetwory. Domowy dżem wiśniowy, szczególnie w sezonie zimowym smakuje

Przepiski.pl
Ciasto japońskie 168

Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 galaretka wiśniowa +100ml wody   Składniki na masę serową: 1kg sera mielonego 40g żelatyny 500ml śmietanki 30% 250g cukru     *** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy i również studzimy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia

Blog z Apetytem
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 174

Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje:  2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 388

odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka, deserowa polewa uzupełnia całość. Po jednym kawałku(...)temperaturze pokojowej  3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 1,5 łyżki przyprawy do pierników nadzienie : 2 słoiczki (w sumie ok. 500g) domowego dżemu wiśniowego (klik;) 2 galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy

W kuchni Karmel-itki
Angielskie ciasto ucierane 195

nadzienia i to jest fajne, a ciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z  tego przepisu , a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest

Ratunku obiad
Tort kawowy z wiśniami 81

czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 żółtko 200 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 450 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa 100 ml likieru wiśniowego 1 opakowanie wiśni kandyzowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt czekoladowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypywać po łyżce cukru(...)tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut , do suchego patyczka. Piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć je i zostawić do wystygnięcia. Zimne ciasto przekroić na trzy placki, a jeśli nie jest

niecodziennikpary
Shrek 107

Pyszne, galaretkowe i pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa I:   budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piernik z wiśniową galaretką. 147

powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy go wzdłuż na pół. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu(...)oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i przekładamy nią piernik. Jedną część ciasta - spód, wkładamy do foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy

Symfonia smakowa
Pleśniak z wiśniami 252

mąka ziemniaczana 7 dag, mąka pszenna 7 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej 3 łyżki, dodatkowo: dżem wiśniowy 3/4 małego słoika, wiśnie w syropie 1 mały słoik, kakao 2 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy.  Jedną białą

kulinarne odsłony pati
Makowe z wiśniami 2309

serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa(...)łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję

wesoła kuchnia
Ciasto francuskie z wiśniami (ciasto św. Jakuba) 347

żółtek 1 szkl. kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania