ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:62/169)

Proste ciasto "Dziadek" 241

bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół

Domowa Cookierenka Agi
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 580

pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Każdą część rozwałkować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 156

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając

Luźna Kuchnia
Sobota w kuchni 149

tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege

Kucharzyca
Tort Szwarcwaldzki 158

czubate łyżki cukru pudru 3  łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt(...)wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 3. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka

Gotowanie...to proste !
ciasto Świętego Jakuba 129

szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym. 482

dżemem porzeczkowym. Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Bardzo smakuje dzieciom, ale mnie w towarzystwie gorzkiej kawy również przypadło do gustu. Do ciasta dodałam dżem porzeczkowy (bo akurat ten znajdował się w moich zapasach), ale równie dobrze sprawdzi się wiśniowy czy też malinowy. Polewę najlepiej przygotować z czekolady deserowej, dla zrównoważenia słodkiego wnętrza. Polecam. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady(...)palnika. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać dżem, cukier, jajka i sól. Dokładnie wymieszać. Do masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki (10x20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu oblać polewą czekoladową

zadanie-gotowanie
Babeczki cherry w czekoladzie 79

wypieków i dalej miksuj (cukier dodawaj partiami). Następnie dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez minutę. Barwnik rozmieszaj w syropie wiśniowym. Do masy jajecznej dodaj olej, rozmieszany barwnik i po trochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez

Delicious Place
Pychotka rabarbarowo - jabłkowa 309

wiśniowego  0,5 szkl. cukru Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 jabłka ok 5 łyżek cukru 1  kisiel wiśniowy ( proszek) Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 143

suchego maku 16 g cukru wanilinowego 130 g kaszy manny 1 litr mleka 4 jaja 4 łyżki dżemu wiśniowego 1/2 szklanki cukru starta skórka z cytryny 1 szklanka bakalii (orzechów i rodzynek) kilka kropel olejku migdałowego Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na pół

Trzeci talerz
Ciasto kruche z malinami i pianką malinową 551

opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa

Z Kuchni Do Kuchni
Sękaczek wg siostry Anastazji 439

Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Ciasto: 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  120 g cukru 250 g masła 2 łyżki

Domowa Cookierenka Agi
Piernikowy torcik świąteczny 142

Masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszki manny 250g cukru pudru 150g masła Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g 100g orzechów włoskich Polewa: 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki Kilka orzechów włoskich do ozdoby     *** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą

Blog z Apetytem
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 160

wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede(...)cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący  i gotowałam przez około 15 minut. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy. Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo. W czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować

potrawyregionalne
ORYGINALNA KISIELÓWKA 117

kiślami - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą. Piec około 30 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Zamiast kiśli wiśniowych można użyć dowolnego smaku. Bardzo dobrze sprawdza się z kiślem o smaku ananasowym lub żurawiny

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania