łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek - kisiel wiśniowy - 5 łyżek cukru Białka należy ubić. W trakcie ubijania dodawać cukier i kisiel. Przygotowanie: Wyciągamy z zamrażalnika większą część ciasta i wałkujemy je, aby wyłożyć nim spód i boki blaszki, którą należy wyścielić papierem do pieczenia. Następnie nakładamy warstwę rabarbaru
Zdrowie na języku :PPyszne ciasto, idealne na Święta! To połączenie czekoladowego "murzynka" z kremowym sernikiem i wiśniami, które wieńczą dzieło. Ciasto jest efektowne i smakuje wyśmienicie. Zadowoli nawet najbardziej wybrednych biesiadników :) Artykuł Sernikobrownie „Wiśniowy raj” pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaCiasto Wenus to wyjątkowo puszysty i delikatny w smaku sernik, udekorowany słodziutkim dżemem wiśniowym i aromatycznym prażonym kokosem. Niebiański i delikatny jak chmurka. Rewelacyjny! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 g sera białego z wiaderka 450 g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 2 galaretki cytrynowe
Krokusowy DomSzybki sernik na zimno, jest lekki i orzeźwiający, idealny na gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance
Bajeczna Kuchniaszczerze mówiąc już mi się nie chciało...ale i tak takie same herbatniki z jabłkową galaretką zostały zjedzone ze smakiem. Razem ze mną ciasto bez pieczenia na herbatnikach robiły : Iwonka .. 2-3 paczki herbatników 1 galaretka wiśniowa 1 kg jabłek 3/4 szkl.cukru Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i podsmażyć.Na koniec dodać galaretkę
Moje domowe kucharzenieKasza manna z wiśniami; dom. dżemem wiśniowym i nutellą W połączenie dżemu wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne
More food, love and dreamssuchego patyczka". Następnie wyjmuję z piekarnika i w blasze studzę na kratce. Kiedy ciasto będzie już przestudzone, wyjmuję z formy, odwijam z papieru i kroję na dwa równe blaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia masy) ok. 50 ml rumu 50g cukru 60 ml wody W małym rondlu mieszam(...)powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd pomieszałam z wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż dżemy po podgrzaniu stają się bardzo wodniste. Jeśli
W kuchni Karmel-itkiTrudno się oprzeć, by nie zdegustować tego ciasta, które stanowi połączenie, właściwie trio : makowego, kakaowego, i białego, biszkoptowego, w połączeniu z dżemem wiśniowym to wspaniały smakowo miks, spróbujcie efekt - zapewniamy zawsze udany! Składniki: 2,5 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy(...)jednym żółtku nie przerywając ucierania. Gdy masło utrzemy na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (odsypujemy 1 łyżkę). Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę
kgwjanczewopieczenia i kroimy wzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz układając ciasto farszem do góry, farsz może wypadać ale powoli , damy radę :) ja zużyłam do połowy drugiej części powidła śliwkowo - wiśniowe . odstawiamy na 10 minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy
Wypieki Renebiszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Na gotujący się soku wlać rozprowadzony(...)lekko wciskając. Warstwa 2: 500 ml śmietanki 30% 4 galaretki wiśniowe Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć
kolorowotorcikowoPiecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki(...)puszka frużeliny (u mnie wiśniowa) • 400 ml śmietany kremówki • 1 łyżka cukru pudru • 1 śmietanfix • polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj
Kulinarna (nie)codziennośćPiecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki(...)puszka frużeliny (u mnie wiśniowa) • 400 ml śmietany kremówki • 1 łyżka cukru pudru • 1 śmietanfix • polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasta i krem czekoladowo-chałwowy przygotuj
Kulinarna (nie)codziennośćorzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej, - 2-3 łyżki śmietany ( dałem jogurt ), - 180 g mąki, - łyżeczka proszku do pieczenia. Polewa : - 3 białka, - 2 łyżki syropu z buraków
Przepisy Mikołajamąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką. Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości
W kuchennym oknie Ewypuszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na masę: 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 375 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru płatki kokosowe Wiśnie umyć i wydrylować. Galaretki rozpuścić
Domowa cukiernia Ewy