Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o
kulinarne odsłony patiŚmietankę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i mieszamy do połączenia się składników. Składamy ciasto. Na biszkoptowy spód nakładamy krem śmietanowy z chia, a następnie galaretkę wiśniową z wiśniami
Życie zaczyna się w kuchninagrzanym piekarniku, w temperaturze 165ºC na termoobiegu (180ºC bez termoobiegu ) około 30 – 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudź przekrój ciasto na 3 blaty. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj wiśniową wódkę z kompotem. Ułóż pierwszy blat na talerzu i nasącz syropem. Posmaruj częścią śmietany ułóż połowę wiśni. Przykryj drugim blatem i powtórz procedurę. Przykryj
codojedzeniapieczenia * 2/3 szklanki cukru masa serowa * 150 g sera białego * 2 łyżki śmietany * 3 łyżki cukru * 1 łyżka budyniu wiśniowego Sposób wykonania masa serowa Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko. ciasto W jednym naczyniu zmieszać składniki suche, a w drugim składniki mokre, następnie połączyć składniki i zmiksować tylko do połączenia. Foremki wyłożyć papilotkami, włożyć do każdej
Mix smakupolewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej pół łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół szklanki cukru pół(...)rozsmarowujemy frużelinę wiśniową *** *** Przygotowujemy krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Mieszamy do połączenia się składników. Nie za długo aby krem się nie zważył. Gotowy krem dzielimy na dwie nierówne części: 2:3 i 1:3. Większą część wykładamy na wiśnie *** *** Całość przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki
Blog z Apetytempudru 2 łyżki masła szczypta soli 1 olejek spirytusowy rumowy 1 łyżka octu Dodatkowo: olej do smażenia 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego cukier puder Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz olejek spirytusowy i ocet. Wymieszać nożem, po czym(...)górze) i mocno dociskając je w środku, by dokładnie się zlepiły. Ciasto wkładamy do rozgrzanego oleju (najmniejszym krążkiem do spodu). Smażyć na złoty kolor, przekręcając je na drugą stronę. Następnie odcedzić i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy róże przestygną posypać cukrem pudrem, zaś w środek nałożyć trochę dżemu wiśniowego. Z przepisu wychodzi 22 sztuki
Ciastka - domowe słodkościmnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal było im odmówić ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata", nr 14/2007. Składniki: Ciasto: 1 jajko 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 125 g cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 175 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek(...)większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę rabarbaru, agrestu i malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko
My simple kitchenmąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania Ciasto z wiśniami: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części
Kuchnia w czekoladziebędzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy do 4 miseczek. pixabay.com Miseczka 1 - dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie
Jak u mamybędzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy do 4 miseczek. pixabay.com Miseczka 1 - dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie
Jak u mamytradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja: 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Ciastka - domowe słodkościmasła lub margaryny 3 żółtka Dodatkowo: 20 dag masy krówkowej kajmak HELIO 8 łyżeczek dżemu wiśniowego jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego mazurka: 1. Ciasto : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie
Izabelawkuchnikażdemu jednak smakują. Mój mąż, na przykład nie lubi bakalii ani lukru, za to uwielbia ciasta z owocami i takich również nie zabraknie na świątecznym stole. Dziś przychodzę do was z pomysłem na ciasto owocowe, które zachwyci smakiem naszych gości. Składniki na ciasto: 2 czekolady deserowe-gorzkie 3/4 szklanki mleka 100 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki(...)mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na śliwkowy mus: 1 kg śliwek 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 2 łyżki wody Polewa czekoladowa : 100 ml śmietanki 30% bez laktozy tabliczka gorzkiej czekolady Przepis na wykonanie ciasta czekoladowego oraz polewy znajdziecie TU Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i krótko smażymy
Kasia i jej kobiecy światmiałam akurat ani szpinaku ani innych naturalnych barwników więc dodałam do jednej części kakao, a do drugiej sok wiśniowy i ciut mąki ale kolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone były ze smakiem.Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz(...)mnie kakao i sok wiśniowy] Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10-15min. (Można nie robić rozczynu). Do miski przesiać mąkę, dodać wszystkie składniki wraz z rozczynem, ale oprócz masła. Gdy składniki będą już porządnie połączone, dodać przestudzone masło. Chwilę jeszcze wyrabiać, aby ciasto było elastyczne i miękkie
Moje domowe kucharzeniestoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru(...)apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone
Zakątek rozkoszy kulinarnych