pyszne naleśniki z mąki orkiszowej i z dodatkiem świeżo parzonej Kawy , którą możecie kupić w sklepie www.e-czarnuszka.pl. Szeroki wybór Kaw , da Wam bardzo duże pole manewru w wyborze odpowiedniego smaku naleśników i nie tylko :) Polecam jeść naleśniki oczywiście z pyszną świeżo parzoną Kawą np. PINACOLADA SKŁADNIKI NA 10 SZTUK NALEŚNIKÓW : 1.5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 szklanka dowolnej(...)Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego. Dodaję pozostałe składniki w tym kawę. Mieszam za pomocą miksera. Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta. Smażę po obu stron na rumiano. Podaję z ulubionym dodatkiem np. powidłami
Gotowanie PatkiDrożdżówki fit z dżemem Pyszne drożdżówki fit ! Niesłodkie, wilgotne i miękkie - pyszna propozycja na II śniadanie. Składniki: (na 12 drożdżówek) - 3 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej; - 2 szklanki mąki pszennej; - 6 łyżek oleju; - 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka nasion chia; - 3 małe jaja; - 1/3 kostki świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - ulubiony dżem - ja wybrałam(...)misce, dodaj olej, nasiona chia, sól, cukier, wbij jaja; - mleko delikatnie podgrzej i rozpuść w nim drożdże; - mleko z drożdżami dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami - zacznij wyrabiać ciasto; - w razie potrzeby gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo kleiste - dosypuj mąki; - ciasto powinno być lekko lepkie i zwarte; - odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
MintTastepyszne kanapki. składniki: 500 mąki pszennej chlebowej typ 750 450 ml letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 garść ziaren słonecznika 1 garść ziaren dyni 1/2 szklanki otrębów orkiszowych 1 szklanka płatków śniadaniowych jęczmiennych Lubella 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać(...)minut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30x10
Monia miesza i gotujeciiiii. Składniki : na 4 kokilki 125 g masła 140 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki cukru brązowego – jeśli lubicie bardzo słodko może być więcej. 2 łyżki mąki orkiszowej ,może być pszenna . Roztopić masło .W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i połączyć z masłem – przestudzić . Białka ubić na sztywną pianę ,dodając po łyżce cukier ,następnie żółtka .Teraz wlewamy masło(...)połączenia się składników.Masę przelewamy do kokilek – mają być pełne i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 8 ,9 minut. Boki i góra ciasta ma być ścięta ,ale środek płynny .Podajemy gorące
Ladylaura.soli (u mnie himalajska) - 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki sody (lub 1 łyżeczka sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia) - 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ750 - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) Dodatkowo: - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia lub dowolny inny tłuszcz - mielony ksylitol lub puder do posypania W misie miksera ubić jajka z ksylitolem(...)sodą i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy i całość jeszcze raz zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C. Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka
Smaczne Zdrowezwykły, to znaczy bardziej znany, ale nasiona babki płesznik już chyba nie aż tak, co? :) Na dole znajdziecie kilka informacji na temat tych drobniutkich nasionek :) Składniki: 210 g mąki orkiszowej 110 g mąki pszennej razowej 80 g mąki żytniej 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 30 ml gorącej wody Do posypania: nasiona babki płesznik Bio Planet(...)wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 30 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na małe części i z każdej uformuj bułeczkę i wykonaj
Zdrowie na języku :Pprawdziwe, chrupiące gofry belgijskie. Co prawda zrobienie ich zajmuje nieco więcej czasu niż tych naszych tradycyjnych, jednak smak nieporównywalny z niczym innym. A zapach? Obłędny! Składniki: 270 gram mąki orkiszowej, typ 1850 20 gram świeżych drożdży 2 jaja 2/3 szklanki ciepłego mleka 100 gram masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru szczypta soli laska wanilii do podania: konfitura śliwkowa, banany(...)mieszam. Odstawiam na 10-15 minut w cieple miejsce. Niech drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję resztę mąki, resztę mleka, jaja, szczyptę soli, wanilię i całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą
Mango PapajaMam kilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim
Dzieje kuchennej WiewióryJAKIE ONE SĄ DOBRE! Te z piekarni czy marketu przy nich to nic. Pachnące, słodkie, zdrowe i pyszne... Czego chcieć więcej? Składniki na 15 drożdżówek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-750 40 g drożdży 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl. mleka roślinnego 8 łyżek ksylitolu (3 łyżki do budyniu) 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze spienionymi drożdżami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki) i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy
CzarnawisienkaIlość: 10 sztuk Czas przygotowania: 35 min Składniki: – 1/3 opakowania mrożonego szpinaku w liściach Bonduelle – 1/2 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę – 1/4 szklanki mąki orkiszowej – 1 banan – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki(...)blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem ze szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian
Podwójnaporcjaspróbować, bo smak jest zupełnie inny. U mnie wersja z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami. SKŁADNIKI na 2 duże pizze 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża szczypta soli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać(...)mąkami zabrać po łyżce z każdej i dodać do drożdży. Wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do mąk, dodać sól, oliwę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeSkładniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa) 15 g drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki otrąb gryczanych 1 szklanka wody letniej 3 łyżki słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę(...)solą i otrębami. Dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem
Ewusiowe Smakiktóre przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany(...)oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę
Mango Papajaskórką, z niewyczuwalnym smakiem płatków owsianych :) Chleb na owsiance Składniki: 10 g świeżych drożdży 500 g mąki orkiszowej typ 720 150 g płatków owsianych razowych 3 łyżki otrąb orkiszowych 500 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka soli morskiej 1 płaska łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę miodu(...)podprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Podprażone płatki zalewamy resztą ciepłej wody, aby zmiękły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez ok 10 minut. Ciasto będzie bardzo rzadkie i lejące. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Naturalna Kuchniasię z nim drugi raz. Sprawdzony kilkukrotnie, jest smacznie i fit. Składniki suche: 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach garść jagód goji 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego lub stewii łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu(...)rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku
Mango Papajajasna mąka orkiszowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zwykłej mąki pszennej. Gotowe podajemy z... czym tylko dusza zapragnie! 😃 Około 30 szt.: * maślanka- 2 szklanki * mąka jasna orkiszowa (ew. pszenna)- 2 pełne szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka (ew. cukier waniliowy/aromat) * jajka- 2 szt. * roztopione masło klarowane- 2 łyżki + w razie potrzeby do smażenia(...)ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki klarowanego masła* W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, przesypać do mlecznej mieszanki i dokładnie połączyć rózgą. Na rozgrzanej patelni wylewać porcję ciasta (ja wylewam pełną łyżkę do sosów) i smażyć (na średnim ogniu) do momentu, aż pojawią się bąbelki powietrza- wtedy przełożyć na drugą stronę. Smacznego! 😋 * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni
Kraina Miodem Płynącamożna kupić w cukieteria.pl Składniki: Mokre: 1 szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny(...)temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć
Ala piecze i gotujeksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;) Składniki na około 2 blachy pierniczków: 400 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L/XL 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru) 100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika(...)Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne
Ze smakiem i z pasjąCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQwęższe paseczki...z początku pokroiłam na szersze, ale uznałam , że węższe będą lepsze i zwinęłam je więcej niż dwa razy i wyszły takie świderki.. Składniki: 50 dkg mąki orkiszowej jasnej/ razowej [ luksusowej Młynomag ] 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych] 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 200-250 ml letniej wody Nadzienie(...)wsypać mąkę i drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu wodę [tyle wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] . Masło roztopić w garnuszku
Moje domowe kucharzenieSkładniki na jeden bochenek: 300 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody 1 płaska łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 550 50 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną) 1 płaska łyżeczka soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 18 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Do ciepłej (NIE gorącej!) wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zawijamy
My Culinary ArtDzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :) SKŁADNIKI (8 sztuk) Składniki suche szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Składniki mokre 1 łyżka oleju kokosowego 6 łyżek miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego 3/4 szklanki mleka roślinnego Krem czekoladowy 1 dojrzałe awokado(...)suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
Powiedz dietom niemoimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek: · 2 szklanki mąki pszennej · 1 szklanka mąki orkiszowej · 6 łyżek otrębów pszennych · 1 łyżeczka miodu(...)składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnie