ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:177/216)

Koperkowy rosół z zielonymi szparagami 201

także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha! Składniki: 1,5 l rosołu z indyka 2-3 pęczki koperku 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej sól, pieprz Wykonanie: przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki w kubku rozbełtać 2 jajka(...)kawałki z rosołu usunąć włoszczyznę, pozostawić tyko krążki marchewki. Dodać pokrojone szparagi (główki szpargów zostawić na koniec) i gotować je kilka minut. Na gotujący rosół wlewać cienkim strumieniem lane ciasto jednocześnie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż kluseczki urosną. Na koniec dodać posiekany drobno koperek i główki szparagów. Już nie gotować. Dosmaczyć ewentualnie dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu z młynka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki pszenno orkiszowe. 122

Składniki: 200 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 250 ml ciepłej wody 110 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka płatków orkiszowych (nie koniecznie) 1 żółtko + troszkę mleka do wysmarowania bułek Wykonanie: Ciepłą wodę z mlekiem wlać do miseczki, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Przykryć ściereczką i zostawić na około(...)Gdyby za bardzo się kleiło, można trochę podsypać mąka, ale nie za dużo żeby bułki nie były za twarde. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Formować bułeczki i układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko z odrobiną mleka rozbełtać i posmarować wierzch

Agusiowe smakołyki
Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi 254

owszem. "Udawany" karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzemiu niestety się zcukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm.     Składniki na spód: 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody Składniki na masę serową: 500 g sera 3x mielonego 200 g masła(...)orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki,  jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegański przepis na pierniczki 161

foremek, a swoje pierniczki dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności.  Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania pierniczków(...)proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto

Roślinna - blog wegański
Bułki pszenno-orkiszowe 184

naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis.  Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka miodu sól do posmarowania 1 białko + odrobina mleka do dekoracji jasny sezam(...)miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać wodę i całość przelać do miski z mąką. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu

Ugotować
Orkiszowe muffiny z marchewką, batatem i papryką z parmezanem i gorgonzolą. Pomysł na zdrowy lunch. 135

Marwitek (marchewek marki Marwit) 1/3 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 awokado 50 gram parmezanu 25 gram sera gorgonzola 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 2 jajka 3 łyżki mleka szczypta soli i pieprzu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warzywa myję, oczyszczam i jeśli to koniecznie (batat(...)warzywa, sery, mąkę, jajka, mleko i przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszam. Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam do wnętrza każdej ciasto na 3/4 wysokości. Muffiny umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut, po upieczeniu wyciągam z formy (lub z silikonowych foremek) i studzę na kratce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 212

wydaniu. Jest to trochę zmodyfikowany przepis, który pokazywałam Wam tutaj- klik. Polecam na poprawę nastroju małym i tym nieco większym też. :) Składniki: 1 ½ szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki kefiru lub maślanki 1 nieduży dojrzały banan 1 łyżka(...)razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Na jedną „małpkę” potrzebujemy 1 większy

Pełny talerz
Jogurtowe muffiny z karmelizowanymi bananami czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 152

muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy A i D czyli te, które odpowiadają(...)tłuszczu. Muffiny podałam z ciepłym mlekiem, to było idealne śniadanie. Składniki (10-12 sztuk): 3 banany 80 gram masła 100 gram cukru 230 gram mąki (użyłam 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 oraz 130 gram mąki owsianej) 130 gram jogurtu naturalnego (pamiętajmy by wybierać jogurt naturalny, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii) 1 jajko szczypta soli

Mango Papaja
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 218

zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren(...)misie miksera umieścić pozostałe mąki, dodać otręby, oliwę, sól, ziarna (15g wymieszanych ziaren odłożyć do dekoracji bułek), dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i dodać część wody (ok.200ml). Dokładnie wymieszać ciasto przy użyciu haka miksera, można również wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto powinno być dość zwarte, ale nie bardzo zbite, elastyczne, ja dolałam jeszcze trochę wody, w sumie dałam 280ml, ale najlepiej

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z ziarnami 169

Kolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący.Składniki-500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA-250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA250 g ziaren prażonych od  ZIARENKOWO(...)wymieszać je razem.Odważyc mieszankę ziaren tak by było ok.250 g.wymieszać z mąką.Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę.I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki.Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Genialne śniadanie - naleśniki orkiszowe z pastą tahini na słodko! 259

oliwy extra vergine - nie miałam oleju sezamowego łyżka miodu Naleśniki przygotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli do miski kolejno dodawałam i po każdym składniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru (o) 5. szczyptę soli (sn) Masę ubiłam lekko trzepaczką i zostawiłam na boku(...)patelni z kilkoma kroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego  usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb te naleśniki nie są tak cienkie jak tradycyjne, raczej wychodzą trochę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 200

smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier - opcjonalnie migdały - opcjonalnie Składniki na masło makowe: 1/4 kostki masła 2 łyżeczki maku 1 łyżeczka miodu Wykonanie(...)skórki. Nie jest konieczne użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 166

szkl mleka 50 g masła 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam(...)suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować. 3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo

Kto ugości moich gości?
Scones z prażonym jabłkiem i żurawiną 144

bardzo pyszne. Nie mogliśmy się dziś od nich oderwać. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Warto zrobić, na prawdę warto! Składniki (na 5-6 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 gram masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki prażonych jabłek z cynamonem (lub 1/2 jabłka(...)styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę

Mango Papaja
Wegetariańska pizza 213

Dietetyczne to może nie jest, ale smacznie na pewno! Składniki na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100  g mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano(...)Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. 2. Do dużej miski (lub misy robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem

Moja Galeria Smaku
Makaron łączy ludzi... 223

Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale...  nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Miodowa granola z orzechami 202

jeszcze tylko dodatek ulubionych świeżych owoców. Całość możesz także zapakować do pojemnika do pracy, najlepiej płatki weź oddzielnie, gdyż zmiękną od jogurtu. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych (u mnie orkiszowe Radix-bis ) ½ szklanki miodu (lub ciut mniej, zależy jak słodko lubicie) 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie Radix-bis ) 70-100g posiekanych ulubionych orzechów (u mnie brazylijskie(...)miód, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie wlać je do płatków i dokładnie wymieszać. Blaszkę od piekarnika lub dużą blachę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 30 minut do złotego koloru i odpowiedniej chrupkości, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie

Fabryka pomysłów
Domowe wegańskie płatki śniadaniowe CiniMinis 211

kęsa, ehhhh, co ja zrobiłam. Więc żeby nie było, że nie ostrzegałam- uzależniają! Składniki na około 600 g płatków, czyli 2 opakowania: 450 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 130 g nierafinowanego cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego 150 ml mleka sojowego sok z 1 cytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie(...)Mąkę przesiej do dużej miski wraz z 2/3 cynamonu, 2/3 cukru i sodą. Dodaj roztopiony olej koksowy i zakwaszone cytryną mleko. Pozostały cukier, cynamon i orzechy wymieszaj razem. Zagnieć ciasto. Bardzo dobrze się z nim pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę to śmiało

greenscarf
Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 159

Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna i bardzo kokosowa, po prostu pyszna. Polecam! Składniki na 10 bułeczek: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 g mleka/mleka kokosowego 1 jajko 40 g oleju kokosowego 40 g cukru/cukru kokosowego 2 łyżeczki drożdzy instant 1/2 łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: 50 g mąki orkiszowj(...)rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość  wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 191

naleśniki ze śmietaną i czekoladą ale my nie lubimy takiego zestawienia, gdyż są dla nas za słodkie. Czasami odbiegam od tradycyjnej wersji  naleśników i robię je z mąki orkiszowej albo smażę takie jak zebra - w czekoladowe paski :)))  Dziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki(...)gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka. Wykonanie naleśników: Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier  i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego

Walijskie Pichcenie
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 192

Mają cudowny aromat i meeega smak. :-) Z przepisu wychodzą 2 pełne blaszki z piekarnika. Zamknięte szczelnie w puszce mogą być dłuższy czas, tylko czy się uchowają...:-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub pszennej trochę mniej) - 350g twardego masła - 160g ksylitolu (lub cukru) - 60g owoców goji - 100g orzechów brazylijskich (lub innych) - 2 łyżki mleka owsianego (lub zwykłego, ewentualnie(...)goji odsączyć i wyłożyć do przestudzenia. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli oraz ksylitol i mleko, i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser. Na końcu dodajemy jagody goji i kawałki orzechów. Mieszamy do połączenia składników

Smaczne Zdrowe
Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 207

zaspokaja mentalną ochotę na "mięsko". Z przepisu wychodzi 5-8 naleśników (jeden ok. 95kcal), w zależności od Waszej wprawy :). Składniki na naleśniki: - 450ml mleka sojowego + do rozcieńczenia - 130g mąki orkiszowej - 20g lnu mielonego (lub mielonego siemienia lnianego) - 100-200g - opakowanie lub dwa Vegeplastrów o smaku Cheddara POLSOJA (lub zwykły ser) - 400g - 8 parówek sojowych chili POLSOJA (lub zwykłe parówki(...)wprawieni w smażeniu naleśników możemy nie używać tłuszczu, jeżeli jednak nie jesteśmy pewni naszej patelni, warto delikatnie natłuścić patelnię przy pomocy gazika i przystąpić do smażenia. Z czasem, surowe ciasto staje się coraz gęstsze (przez właściwości lnu), więc warto dolać mleka (jedynie w celu uzyskania początkowej konsystencji) przed smażeniem kolejnych naleśników. Na gotowych naleśnikach kładziemy po dwa plastry sera, ciepłą

Be Fit Be Strong
CIASTO DYNIOWE z płatkami owsianymi i słonecznikiem (wegańskie) 222

pewno jedliście już niejedno ciasto z dynią . Postanowiłam, że zrobię je w wersji ze słonecznikiem i płatkami owsianymi . Do mojego pysznego przepisu nie użyłam jajek. Zależało mi na tym, aby ciasto było naprawdę dobrej jakości – oczywiście najważniejsza jest dynia . W tym celu skorzystałam z oferty Zielonego Sklepu . Znajdziesz w nim ekologiczne warzywa i owoce, zdrową żywność oraz naturalne kosmetyki(...)które użyłam w przepisie przejdziesz klikając w odpowiedni składnik.   Składniki (na keksówkę): 1 szklanka puree z dyni (ok. 275 g) 1 szklanka mąki (u mnie 1/2 szklanki mąki orkiszowej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ) 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (100 g) 1/2 szklanki cukru brązowego (80 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 2/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki ziaren

Via Gusto
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 179

wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych pomidorów (opcjonalnie) 3 łyżki pestek dyni 200 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (w temperaturze pokojowej) 150 ml wody 1 łyżeczka syropu(...)pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką

Even Better Food
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 267

być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj , z moimi modyfikacjami. Składniki: - 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody (nie gorącej); (przy mące pszennej 1 i 1/3 szklanki) - 50g miękkiego masła - 30g świeżych drożdży - 1,5 płaskiej(...)misie miksera. Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie. Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne. Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy

Smaczne Zdrowe