ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:179/216)

Dietetyczny chleb bez mąki 237

czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki

SzczyptaSmaQ
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 228

jest zbędny (dałam więc też mniej soli). Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm . Ja piekłam w silikonowej formie, o wym. 30x11,5cm. Składniki: - 500g mąki tortowej (dałam orkiszową typ700;  przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika(...)wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy

Smaczne Zdrowe
Bananowe placuszki 294

zbyt wysoka. Jeżeli masz do dyspozycji zwykłą patelnię, przed każdym nałożeniem nowej partii placuszków nanieś na powierzchnię za pomocą silikonowego pędzelka delikatną warstwę oliwy. Skład: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta morskiej soli 1 łyżeczka cynamonu 1 banan 2 roślinne „jaja” (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek(...)roślinne mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie zamieszaj, przelej do suchych składników i połącz tak, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię beztłuszczową.  Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą stronę i piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę

Roślinna - blog wegański
Placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami 163

laski wanilii 200 g ricotty 200 ml mleka (u mnie roślinne, polecam migdałowe) 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 150 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, może być też orkiszowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kawałek masła lub oliwa do smażenia do podania: 100 g jogurtu greckiego wymieszanego z pesteczkami z 1/2 laski wanilii 100 g świeżych truskawek(...)wszystko trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zrób na środku dołek i wlej do niego ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.  Białka ubij na sztywną pianę, następnie przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Posmaruj ją odrobiną masła

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z polewą czekoladową 1682

maja br. Tak się złożyło (zupełnie przez przypadek), że wpis ten powstał dokładnie 6 miesięcy po ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy . :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladową PRZEPIS (tortownica: ø 2 2 cm ) Kakaowy spód sernika  ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine )   Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia(...)Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chałka nadziewana makiem 166

wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki na 2 chałki: 500 g maki orkiszowej jasnej 700 250 ml mleka 30-40 g świeżych drożdży 60 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku(...)łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, następnie delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do powojenia objętości w międzyczasie przygotować mase makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać masło i miód (tylko miód

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 244

śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-) Składniki na ok.10-12 sztuk: - 530g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 750)  lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo(...)dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 193

chrupiące tym lepsze. U nas zajada się nimi cała rodzinka. Polecam - bardzo pożywne, zdrowe i zarazem smaczne :-) Z przepisu wychodzi ok.40 ciasteczek. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu (lub cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki(...)się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego

Smaczne Zdrowe
Babeczki z jajem 235

sycące. Doskonałe na leniwe śniadanie lub też lunch do pracy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale na zimno też są super. Składniki suche: 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl płatków orkiszowych Cenos 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki mokre: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany(...)jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać. 4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut

Smakołyki Asi
CIASTKA BARDZO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE 135

gratka. Moi czekoladoholicy mlaskali z zachwytu... Przepis na te ciasteczka znalazłam tutaj Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk pełnych czekolady łakoci... :-) Składniki: - 2 szklanki* mąki pszennej, dałam 375g mąki orkiszowej typ750 - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 115g masła - 3/4 szklanki* kakao - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1,5 szklanki* drobnego cukru np. trzcinowego lub ksylitolu - 1/3 szklanki* maślanki (dałam(...)dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy. Na końcu wsypujemy czipsy czekoladowe, lub tak jak u mnie czekolady pokrojone na małe kawałeczki i mieszamy. Ciasto jest dość gęste i klejące. Wykładamy po ok.1/2 łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-12 minut

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 191

znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych(...)pokojowej i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy resztę składników, plus sól (jeśli potrzebujecie) ale dopiero na końcu, aby nie miała styczności z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, będzie się kleiło, dlatego radziłabym użyć do tego robota, ponieważ takie to ciasto musi być. Dzięki temu uzyskamy na prawdę puszyste wnętrze chlebka ;) Ciasto przekładamy do keksówki, bardzo szybko wyrasta

MamaOskarka
Muffiny korzenne z powidłami 165

Buty były odpowiednio wyczyszczone? Zostawił Wam coś? Dzisiaj z okazji 6. grudnia zapraszam na pyszne korzenne muffiny z powidłami. Aromat unosi się w całym mieszkaniu! Składniki: 2/3 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 2 łyżeczki przyprawy korzennej, polecam domowej roboty 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 80 g gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki ciemnego kakao(...)misce ubić jajka z cukrem do puszystej masy, następnie dodać masę czekoladową, cały czas miksując. Na koniec dodawać na przemian po łyżce jogurtu i mąki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek, do każdej dodać po łyżeczce powideł. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra + dół) ok 20 minut. Smacznego

Trufelkowo
rolada sardynkowa 208

Składniki - 3 jajka - 50 g mąki orkiszowej - 25 g skrobi kukurydzianej - 20 g oliwy z oliwek - 50 g pietruszki - 1 szczypta sody oczyszczonej - komórki Farsz - 1 pudełko sardynek w sosie pomidorowym ,lub kawałek łososia wędzonego - 170 g serka ricotta sok z 1 cytryny - Sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać piekarnik do . 180 ° C . Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka(...)Połączyć z ubitą pianą z białek Wlać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Rozsmarowując się bardzo cienką warstwę szpachelką na kilka milimetrów grubości. Piec około 8 -10 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wyjąć z piekarnika i zwinąć w rulon, z pergaminem. Owinąć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować nadzienie: sardynki po wyjęciu z puszki ,delikatnie zeskrobać z nich skórę ostrzem

w mojej kuchni
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 131

takiej ochoty ;) Wczoraj chyba wyczułam spadek temperatury, bo po zjedzeniu obiadokolacji zakasałam rękawy, by przygotować słodko-kwaskowate muffiny. Składniki (na 24 muffiny): 200 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej czubata łyżeczka (lub dwie) cynamonu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kostka (250 g) masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maślanki(...)składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim ostudzeniu. ----------- Podobne: Pasteis de nata Muffiny z jeżynami

Weekendy w domu i ogrodzie
Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe 177

zdrową i lekką wariację na temat muffinek. Nie tylko zaspokoją apetyt na słodkie, ale przy okazji dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Składniki (na 10-12 sztuk): 200 gram mąki orkiszowej lub pszennej 4-5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (mogą być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może być(...)drugiej mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. Wystudzamy pod ściereczką, wtedy babeczki pozostaną cudownie

Kuchnia po mojemu