śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru. Składniki na 12 muffinek: suche: 100 g mąki orkiszowej typ 700 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki kakao 80 g cukru lub ksylitolu 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego(...)naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut
Ze smakiem i z pasjąprzygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele a efekt zadziwi wszystkich... Składniki : - 1 szklanka mąki orkiszowej białej - 1/3 szklanki mąki owsianej - 1 szklanka płatków owsianych - 1 szklanka ziaren słonecznika - 250g masła - 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru) - 16g cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki rodzynek(...)ksylitolem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać szczyptę soli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze
Smaczne Zdrowepotrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają. :-) Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek. Składniki: - 450g mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000) - 20g drożdży - 350ml ciepłej wody (nie gorącej) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 60g otrąb - 50g słonecznika - 4 łyżki oleju Drożdże rozkruszyć(...)połączenia składników. Innymi słowy wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Długo nie wyrabiam, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w misce przesmarowanej oliwą do podwojenia objętości, na ok.40-60 minut. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko zagniatamy, np.składając na pół
Smaczne Zdroweużyciem. Dzisiaj opiszę większość produktów, natomiast na niedzielny przepis zostawię sobie mus kokosowy, który uważam, że zasługuje na oddzielny wpis MUSLI Skład musli to płatki owsiane, jęczmienne, jaglane, orkiszowe – w różnych proporcjach, dzięki czemu już same płatki, które są bazą każdego musli sprawiają, że każdy rodzaj posiada inny smak. Jednak smak i różnorodność musli zawdzięczamy głównie suszonym owocom(...)intensywny zapach buraka i truskawki. Smak również jest bardzo silny, dzięki temu lio shake sprawdza się jako dodatek do koktajli, ale i wszelkich innych dań – truskawkę użyłam do ciasta pierogowego i ten przepis dzisiaj przedstawiam Wam poniżej Buraka planuję użyć do makaronu. Ciasto: 350 g mąki (50 g żytniej, 50 g z ciecierzycy, 250 g pszennej) 50 g oliwy
Via Gustoskładniki: makaron lasagne (na ok. cztery warstwy) ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.) 200 g boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200
Domowy Smak Jedzeniatych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie! Prosty, szybki i tani obiad! Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm. Składniki na 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą) 150 ml mleka 100 ml puree z dynii 50 ml gazowanej wody minaralnej szczypta soli 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 jajka masło(...)przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszym kęsie bułeczki znalazłam się w czosnkowym niebie. Pyszne! Do przygotowania bułeczek potrzebujemy (12 małych bułeczek): Uwaga! Wszystkie składniki odmierzamy tym samym kubkiem/szklanką 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody Składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i podgrzewamy. W trakcie gotowania mieszamy aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy odstawiamy na bok do ostudzenia. Wykorzystamy później : ) 1/2 szklanki(...)przez praskę W miseczce mieszamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na bok na 5 minut. W tym czasie do dzieży miksera (lub naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto) przenosimy naszą ugotowaną wcześniej mieszaninę, mąkę, sól i pozostałe 3 łyżki cukru. Dodajemy zaczyn i mieszamy przez ok 5-7 minut. Dodajcie do ciasta oliwę i ponownie mieszajcie aż ciasto
Szybko Tanio Smaczniechwili uwagi czy rozmowy. Podarujcie bliskim coś od serca, jak własnoręcznie zdobione pierniczki. Pieczone z miłością smakują rozkosznie ;-) PIERNICZKI: - 300 g mąka orkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź(...)kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków
SMYKWKUCHNIktoś zwariował, bo robi sobie tosty w nocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: • 1 kg mąki • 1 szklanka otrąb orkiszowych • 1 szklanka siemienia lnianego • 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski(...)minut w ciepłe miejsce, aby urosło. • Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać. • Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. • Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki). • Przed
To co kochamwyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki drożdży 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki) 500 ml ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren sezamu tłuszcz do wysmarowania blachy(...)Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa. Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut
potrawyregionalnedługa przerwa "wakacyjna" była. Cóż, trochę miałam bieganiny, ale postaram się nadrobić zaległości :) Przeglądając moje kulinarne notatki odkryłam, że mam około 10 przepisów na ciasto naleśnikowe :) Jakoś tak jest, że jak robię naleśniki to za każdym razem z innej mąki, czasem wegańskie, czasem nie. Po prostu biorę to, co mam pod ręką ;) Rozpoczynam więc naleśnikową serię :) Dzisiaj prezdstawiam naleśniki(...)mąka się zachowuje więc na wszelki wypadek wymieszałam ją z kilkoma innymi - wyszło pysznie :) Naleśniki sa delikatne, lekko puszyste. Smakują na słodko i na ostro. Składniki: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 90 g mąki jęczmiennej razowej 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 ml mleka sojowego 300 ml wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie
pyszne zdrowościzasadą: po pierwsze sezonowo! Składniki Brownie: (na tortownicę o średnicy 28 cm): 2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z wody cukinii 1 szklanką mąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć(...)piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody
Mango Papajazasadą: po pierwsze sezonowo! Składniki Brownie: (na tortownicę o średnicy 28 cm): 2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z wody cukinii 1 szklanką mąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć(...)piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody
Mango Papajalubię tak bez podawania autora. Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek) 15 g drożdży świeżych (u mnie 5 g instant) 30 g cukru 270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna) 100 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ok 300 g truskawek 2 łyżki(...)cukier. Zamieszać, posypać odrobiną mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części. Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie. Przykryć
Sto kolorów kuchniorkiszowej z dodatkiem płatków owsianych, a do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-). Orkiszowe muffiny light z owocami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń(...)jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 30 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę
Kulinarne przygody Gatity