twarzy, a iskierki w oczach rozbłyskają, Wam życzę ;-) SKŁADNIKI: - 125 g masła prosto z lodówki - 100 g mąki migdałowej - 100 g mąki pszennej typ 480 - 150 g mąki orkiszowej - 2 żółtka - 1 białko - 120 g miodu z akacji - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 1 łyżka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy
SMYKWKUCHNIPyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;) Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku(...)cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać, by było letnie, następnie wymieszać z drożdżami
Domowa Cookierenka Agismakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego amaretto, doskonałość dojrzałych truskawek i kubki smakowe szaleją. Zapraszam do przepisu! Składniki na foremkę 11x30 cm: 90 g mąki orkiszowej jasnej 630 90 g mielonych migdałów 90 g masła 50 g ksylitolu/cukru 1/2 żółtka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto(...)migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!energii, a smak przywodzi na myśl zieloniutką, słoneczną wiosnę... Skusicie się...? Tarta ze szpinakiem i ricottą Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietany kremówki(...)pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieszyć się wonią świeżych bułeczek, musimy je upiec. Na szczęście ze sprawdzonym przepisem nie jest to takie trudne! Do przygotowania ok 40 małych bułeczek potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 150 g serka homogenizowanego (o obniżonej zawartości tłuszczu) – 8 łyżek oleju słonecznikowego – 8 łyżek mleka – 1 opakowanie proszku do pieczenia – sól, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka(...)szynki (ja pominęłam) Mąkę wraz z proszkiem, serkie, olejem oraz mlekiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawy, ser oraz warzywa i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki jednakowej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termo obieg) i pieczemy ok 10 – 15 minut, aż bułeczki się
Szybko Tanio Smacznielekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj:klik.Skladniki na 12 racuchow:12 baldachow bzu 1 szklanka maki (orkiszowa 630) 1 szklanka kefiru2 jajka1/2 lyzeczka soli1/2 lyzeczki sody oczyszczonejcukier puder do posypaniaolej do smazeniaWYKONANIE : Odzielic zoltka od bialek.Make,kefir,zoltka jaj ,sol i sode wszystko wymieszamc na gladka,jednolita(...)wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu.Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony.Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym papierowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630.Skladniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kgmaka chlebowa - 650 gmaka pszenna razowa - 90 gwoda - 210 gcydr jabkowy - 310 gsol - 20gdrozdze -100g -swieze,5g -instantlevain - 260 g oprocz(...)dojrzaly zakwas sztywny-30g (2 lyzki i 1 lyzeczka)WYKONANIE:przygotowanie Levain.Zaczyn przygotowac 12 godzin przed koncowym mieszaniem ciasta i zostawic przykryty folia spozywcza,najlepiej na nocmieszanie.Wlozyc do misy robota wszystkie skladniki oprocz suszonych jablek.Mieszac najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tylko ja jestem tak zdolna, żeby przyjść na spotkanie czterdzieści minut przed czasem, a i tak się spóźnić. Brzmi nielogicznie...? Już wyjaśniam.Wczoraj miałam umówione spotkanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4 szkl.pestek dyni [ nie dałam(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec
Moje domowe kucharzeniebiszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne, od jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie(...)suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego
Smaczne ZdrowePropozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru z wanilią
Cynamonowe szczęściepowracam do Was z rewelacyjnym przepisem na szybkie, owsiane ciasteczka, w których na pewno się zakochacie! Do dzieła! Składniki na 10 ciasteczek: – 100g płatków owsianych – 90g mąki orkiszowej – 1,5 banana – 2 łyżki oleju kokosowego – 1-1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 0,5 łyżeczki cynamonu(...)miód lub syrop, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki lub inne owoce i delikatnie łączymy z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki, formując ręką kuleczki, wykładamy ciasteczka na blachę. Blachę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut
Be Fit Be Strongjest naprawdę smaczny i piekłam go już wiele razy. Zawsze się udaje a ja eksperymentuję używając różnych płatków i różnej mąki. Był już chleb z płatkami żytnimi klik oraz orkiszowymi klik Ten upiekłam z dodatkiem płatków owsianych pełnoziarnistych od Kupca 500 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej 5 łyżek(...)miski rozkruszyć drożdże,dodać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i nasiona,dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki. Górę posmarować mlekiem i piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia ElkiJeżeli jeszcze nie masz zrobionych pierniczków to już spieszę Ci z pomocą. Poniższe pierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane , ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak(...)piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem i syropem z agawy (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka karobu/kakao
Zdrowie na języku :Pwersji fit. Czy to możliwe? Jak najbardziej. Jeśli naprawdę stronimy od słodyczy i nie możemy bądź nie chcemy pozwolić sobie na słodkiego pączka czy batonika przygotujmy swój deser, ciasto, czy czekoladę. Tak, by było i słodko i zdrowo i oczywiście pysznie. Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych propozycji słodkich fit deserów: Babka cynamonowa z czekoladą Fit torcik z nutą szarlotki(...)czekolada z malinową nutą Jak przygotować te pyszności? Niektóre przepisy są naprawdę proste. ____________________________________________________________________ Babka cynamonowa z czekoladą 3 białka 2 żółtka 3 łyżki mąki - dałam 2 ryżowej i 1 orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 lub 1/2 łyżeczki stewii, 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka syropu czekoladowego waldenfarms Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka i mąkę oraz pozostałe składniki
Tetiisherimarchewką. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Zajmie to ok. 10 minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli wolicie mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki(...)Odłożyć do ostygnięcia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ---------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Słodkie bułki z serem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na 2 pizzę (ok.20 cm) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 8 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody łyżeczka miodu szczypta soli sos: 200 g pomidorowego puree przyprawa do pizzy dodatki: 100 g fety 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół garść rukoli Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy(...)miski z mąką i solą. Dolewamy resztą wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory. Pieczemy
Powiedz dietom niemaślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (lub 270g mąki pszennej)- 30g skrobi kukurydzianej- 2 żółtka- 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego(...)przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie
Smaczne ZdroweNowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :) Składniki: 50 dag maki orkiszowej 28 dag maki pszennej 500 ml wody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych 8 dag słonecznika(...)miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk
Apetyczna babeczkaulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 - 100g mąki żytniej białej (typ720) - 30g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej) - 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej) - 40g ziaren (u mnie słonecznik(...)trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt klejące. Gdy mocno się klei dodać troszkę więcej mąki (1-2 łyżeczki). U mnie zdaża iż się inna partia mąki ma inną
Smaczne Zdrowedodatkiem mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite, zdrowe śniadanko :-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 100g mąki żytniej białej, żurkowej (typ720) - 200ml ciepłego mleka owsianego (lub dowolnego innego) - 200ml ciepłej wody - 30g świeżych drożdży - 10g soli (u mnie himalajska) - 3 łyżki(...)trochę wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut. Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi
Smaczne Zdrowe