ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:165/216)

Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 204

dodałam oliwy z oliwek, zamiast słonecznika płatki żytnie), inspiracja stąd: klik   Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki ciepłej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu 50 g płatków żytnich (mogą być też owsiane) 1,75 szklanki ciepłej wody(...)się rozpuszczą dodać wodę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z rozczynem, mieszać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto będzie dość rzadkie). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze

coolinarny
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 215

czyli zakwas,  można zabrać się za wypiekanie chleba. Składniki: Cały aktywny zakwas 1 kg. mąki żytniej  0,5 kg. mąki pszennej chlebowej Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą. 4-5 łyżeczek soli 6 łyżek otrąb pszennych / owsianych /żytnich 6 łyżek płatków owsianych 6 łyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika(...)przesiałam do dużej miski. Dodałam  ziarna siemienia lnianego i sól.  Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas.  Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut aż odchodziło od miski.   Odłożyłam ilość około 1/2 słoiczka po dżemie zakwasu do następnego pieczenia chleba  i schowałam do lodówki w dużym

potrawyregionalne
Chleb orkiszowy z papryką 126

niedawno temu - o tutaj . Chleb wyszedł fantastyczny, zresztą sami zobaczcie na zdjęciach :) Nie mam wątpliwości, że od teraz garnek często będzie zastępował mi zwykłe chlebowe foremki. 1 kg mąki orkiszowej chlebowej typ 750 2 jajka 500 ml ciepłej wody 50 g oleju 60 g płatków czerwonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży sezam do posypania(...)wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jak już mi ciasto ładnie po tej godzinie wyrosło to okazało się, że znacząco

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami 122

różne mąki. Długo będziecie pamiętać tę chrupiącą skórkę i mocno ziarnisty miąższ. 100 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pszennej typ 2000 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml wody 50 g sezamu 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka(...)Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą resztę. I wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, albo jakieś 7-10 minut mikserem. Ciasto będzie paskudne, będzie się strasznie lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po wyrobieniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie przekładamy do foremki

Marder&Marder Manufacture
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 162

skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z   TEJ   strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka(...)lnianego Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu Sposób wykonania:  Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść  do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto najlepiej włożyć do głębokiej miski i przykryć czystą ściereczką   na 2 godziny, do podwojenia ilości ciasta. Przygotować 2 keksówki

Na słodko lub wytrawnie
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 183

miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem(...)pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder

Mango Papaja
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 163

dlatego, ze nigdy nie piekłam i nie jadłam bułek, do których pieczenia użyto by ziemniaków. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki  (ja dałam orkiszową 700, orkiszową pełnoziarnistą i pszenną-pełnoziarnistą mniej więcej po równo) - 90g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka(...)łyżki ziaren (słonecznik, dynia itp.) Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody i trochę oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na jedną godzinę. Następnie łyżką nabierać ciasto i formować rękoma zmoczonymi w oliwie bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Wychodzi około

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 252

dynia- łącznie 120g) - 50g ziaren amarantusa - 40g płatków orkiszowych - 0,5l ciepłej wody * z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi. Odstawić na ok.15 minut aż płatki wypłyną na wierzch. Do miski wsypać mąki,ziarna, dodać sól, zamieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć(...)formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut          ( termoobieg). Wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 455

Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji(...)gorącego pasztetu grozi rozpłynięciem :P). - wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie, Julita L. Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka karobu w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Białka ubić mikserem na sztywną pianę

Qlinarnie i Qlinarnie
Torcik jabłkowo-aroniowy 153

Ostatnio miałam okazję spróbować bardzo smacznych soków z Ogrody Sabinu , są to 100 % naturalne soki z bez cukru. Ostatnio się przekonałam że szklanka soku spokojnie może

Bajeczna Kuchnia
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 274

powszechne dziś jednostki i podzieliliśmy przez trzy. Zatem podane składniki wystarczą na jeden, mały, podłóżny piernik. Oczywiście jeśli chcecie, możecie zrobić go tyle, ile jest podane w przepisie. Ciasto po wyrobieniu jest nieco rzadsze niż to na tradycyjny piernik, dlatego jesteśmy bardzo ciekawi etapu II. Wyczekujcie dalszego ciągu i mamy nadzieję, że pokusicie się na test już teraz! ILE KALORII(...)drewniana łyżka gliniana lub ceramiczna miska ściereczka do przykrycia Składniki Koszt 1 kwaterka miodu z domieszką gryki, ew. wielokwiatowy – 1 szkl. [250ml] 7,5 zł 1/3 kwarty mąki orkiszowej – 1 + 1/3 szkl. [180g] LUB mąki pszennej typ 650 [2/3 szkl.] + pełnoziarnistej [2/3 szkl.] 1 zł 1/3 osełki masła [90g] 2 zł 1 małe jajo [60g] 0,40zł

Nerds Kitchen
#kuchniazpazurem, czyli kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 227

Facebooku i Instagramie z hashtagiem #kuchniazpazurem. Niech akcja idzie w świat :) A teraz zapraszam na ciasteczka!  Kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła 40 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego  80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii(...)jaglana, biała czekolada Masło i olej kokosowy utrzeć z ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać kotki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dekorując ekspandowaną kaszą jaglaną (tworzymy oczka i nosek, a wąsy odciskamy przy pomocy noża). Piec

FitKot
Bułki orkiszowe pełnoziarniste 205

ziarnami są smaczne, możemy je upiec w każdej chwili, kiedy mamy na nie ochotę. Są proste i szybkie do przyrządzenia. Składniki: 250 gram mąki orkiszowej 250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 0,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1 łyżeczka(...)posypania bułek Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży i wody robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 247

się jak nowo narodzonym, pełnym energii, by podbijać świat! SKŁADNIKI: Na śniadanie dla dwóch osób. 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 jajko 100 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku(...)mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na małym ogniu (ja robię to pod przykrywką) do czasu, aż omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę

W kuchni Katie
Muffinki pełnoziarniste na serku wiejskim z borówkami i cynamonem (Zdrowe słodycze #2) 132

łyżki oleju 1 jajko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych(...)dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać (ja to zrobiłam ręczną trzepaczką). Dodać składniki suche, połączyć wszystko dokładnie. Dodać borówki/jagody, wymieszać łyżką.  2. Do silikonowych foremek nałożyć porcje ciasta (prawie do pełna), wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Inspiracja: The sweet tooth life (z moimi modyfikacjami

Kto ugości moich gości?
Ciastka owsiane z rodzynkami 271

Ciastka owsiane z rodzynkami  Tak jak przepis na ciastka orkiszowe z żurawiną powstały na bazie przepisu z książki : „ Smaczne prezenty „ Joanny Góźdź. Tym razem bliżej oryginalnego przepisu. Ciastka są słodsze niż te z żurawiną. Moim zdaniem obie wersje są smaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko(...)zimnego masła Pół szklanki płatków owsianych 75 g rodzynek 3 łyżki drobnego cukru Składniki umieściłam w misce, zagniotłam ciasto, owinęłam folią i wstawiłam do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm i wycinałam małe 3-4 cm średnicy, okrągłe krążki. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowo pszenny 148

dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję(...)wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam

Lubczyk i Wanilia
Chałka drożdżowa z powidłami 383

dodatków, jak już to najczęściej z rodzynkami. Klasyk na wielkanocne śniadanie. Dzisiejsza propozycja chałki w całości upieczona jest z mąki orkiszowej z nadzieniem owocowym. Składniki : 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 200 ml mleka 50 g cukru 50 g miękkiego masła 1 jajko L 3/4 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant dodatkowo: dżem jeżynowy lub powidła 1 żółtko+1 łyżka(...)podgrzej w rondelku, dorzuć do mleka masło pokrojone w małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami 143

swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju   2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli 150 ml maślanki(...)łyżeczki prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania tłuszcz do wysmarowania formy     Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do ponownego

Na słodko lub wytrawnie
Vollkornspätzle- pełnoziarnisty domowy makaron 150

äbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis spätzle wyrabiane z maki orkiszowej i pszennej pelnoziarnistej sa rarytasem na sklepowych polkach.Od marca 2012 roku Schwäbische Spätzle i Knöpfle maja maja EU-Qualitätsiegel jako produkt o szczegolnej wartosci i tradycji dla regionu.Przy wykonywaniu spätzli(...)jajko bierzemy 100 g maki plus letnia woda lub mleko.I zawsze dodatkowo bierzemy 1 jajko wiecej niz jest osob do konsumpcji.Tradycyjnie tnie sie kluseczki prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda.Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska sie przez specjalne praski(takie jak do puree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!