ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:157/216)

Gryczane gofry z gorącymi wiśniami - Waffeln mit roter Grütze 165

mąki orkiszowej jasnej 200 ml wody mineralnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 60 g masła szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 1 słoik kompotu z wiśni - 350 g 1 łyżka mączki ziemniaczanej wanilia lub rum cukier puder Wykonanie: odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta warzywna z mini marchewkami zdrowy lunch 162

przemiału lub orkiszowa ( gryczana, jaglana) żółtko z "0" 100 gram masła ekologicznego zimnego pół łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść

AZgotuj!
Chleb orkiszowo-owsiany 121

keksówkę:     1 łyżka miodu     1 łyżeczka soli morskiej      200 ml wody       300 g mąki orkiszowej     100 g mąki owsianej     300 g zakwasu żytniego Wykonanie     Składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia się  Można(...)odstawiamy  do wyrośnięcia na około 1 godzinę.W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i posypujemy otrębami ,lub platkami owsianymi.     Po 1 godz. przekladamy ciasto do foremki ,wyrównujemy wierzch zmoczoną łyżką i pozostawiamy do ponownego rośnięcia na około 3 godz.(ma być równe z brzegiem formy )    Wyrośnięty chlebek  wstawiamy do zimnego piekarnika

w mojej kuchni
Proteinowe gofry karobowe :) 152

mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatkowo: masło migdałowe Przygotowanie: Żółtko oddzielić od białka, a białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować wraz z żółtkiem. Dodać białko i delikatnie zamieszać. Gofrownicę rozgrzać i nasmarować olejem kokosowym. Wylać ciasto i piec

Zdrowie na języku :P
Ciastecza orkiszowe 141

czekolady ~Składniki:420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej6g proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonej225g zimnego masła220g (1 szklanka) ciemnego brązowego cukru2 jajkaopakowanie cukru waniliowegoszczypta soli240g gorzkiej czekoladyWszystkie składniki (prócz czekolady) wrzucamy do malaksera i miksujemy*. Czekoladę kruszymy na drobinki (można użyć miksera, ale trzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
MAŚLANE, MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 157

mąki orkiszowej białej -25g ksylitolu -1 łyżka płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną ksylitolu i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, ksylitolem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte

Smaczne Zdrowe
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 140

budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 25 g drożdży duża szczypta soli(...)minut w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły". Do sporej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól. Dodajemy mleko, jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczone maslo. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do podsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń

Zawsze głodna!
drożdżówki z makiem 160

czas przy takim tempie życia? rozważania na długi elaborat a tym czasem zapraszam na pyszne drożdżówki.   Składniki: ( 20 sztuk) 600 g mąki ( ja użyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie(...)dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około  godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Prosty i szybki chleb pszenno - orkiszowy 178

mąki orkiszowej 100 g drożdży 1 l letniej wody 1,5 łyżki soli, płaskiej Wykonanie: Przygotować 3 foremki - keksówki, o dolnych wymiarach około 22 x 9 cm - wysmarować je masłem lub olejem. Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać przesiane obie mąki oraz sól i wymieszać wszystko łyżką do połączenia, następnie wyrabiać ciasto ręcznie przez

Opowieści z piekarnika
Pieczemy ciasteczka! Przepisy na pierniczki bez cukru 126

orkiszowe z cukrem kokosowym Kruche, aromatyczne i pyszne – zasługa cukru kokosowego, który nadaje lekko karmelowego posmaku tym pierniczkom. Nie polecam więc zastępować innym słodzidłem, bo ciacha trochę na tym stracą. Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Szybkie, nie wymagają wykrawania foremkami. Dla miłośników owsianych ciasteczek – wersja korzenna, pierniczkowa Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek Bardzo je lubię, chociaż ciasto

Fitkot
Ciasteczka z mąką kasztanową i powidłami śliwkowymi 147

mąki orkiszowej razowej 70 g masła klarowanego (z lodówki) 2 żółtka 2-3 łyżki mleka 50 g erytrytolu 50 g ksylitolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego słoiczek domowych powideł z pomarańczą ksylitol zmielony na puder do posypania Mąkę kasztanową przesiać. Wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, mleko i ekstrakt. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować

Fitkot
Omlet orkiszowy na słodko 227

pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 2 jaja szczypta soli dodatkowo: odrobina oliwy jogurt naturalny + 2 łyżki jagód (ewentualnie jogurt owocowy) kiwi brzoskwinia orzechy rodzynki nasiona chia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę. Na rozgrzaną, wysmarowaną oliwą patelnię wylać ciasto

Trufelkowo
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 142

odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki mielonego ostropestu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka mleka do posmarowania(...)rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni

Kolorowa kuchnia Elki
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 206

orkiszowej typ 1850 (można część zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650) 330 ml letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 206

orkiszowej typ 1850 (można część zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650) 330 ml letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania