ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:157/216)

Ciacho malinowo-kakaowe 183

jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody)Mąka- 360 gr miękkiego masła - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko)- 30 łyżek przesianej mąki(ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki(nie kopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)-szczypta soli-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka masła(...)wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie

Pasje Jolki
Zapiekanka makaronowa z klopsikami (bezglutenowa) 175

Zapraszam na bardzo pyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny

Kawa z mlekiem
Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem (tylko 2 składniki + dodatki) 411

orkiszowa Radix-Bis ) 3/4 szklanki mleka Dodatkowo: 3/4 szklanki konserwowej marchewki z groszkiem sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia Kaszę manną wymieszać z mlekiem. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta

Di gotuje
Bułki dyniowe 240

nadmiar wody. Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12  Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka 60 ml oleju 80 g miodu lub cukru 30 g świeżych drożdży  szczypta soli sezam do posypania  jajko rodzynki (opcjonalnie(...)wymieszaj z miodem, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka (nie gorącego!), odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, pozostałe mleko, olej i puree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę

SzczyptaSmaQ
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 196

porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie(...)mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką na ok. 20-30 min. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 134

humoru na jutro. Zapowiada się ciężki dzień, więc przyda się słodkość. Poza tym trzeba opróżniać słoiki z przetworami z ubiegłego roku. Owoce czekają :) Składniki : 480+20 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej drożdże suszone (7 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią czubata łyżka cukru szczypta soli 20 g miękkiego masła 2 jajka (duże i małe) ok. 250 ml mleka z ciepłą wodą(...)ziemię lniane (u mnie złociste) ok. 0,5 litra marmolady 480 g mąki wymieszać z solą, drożdżami i cukrami. Do suchych składników dodać masło i duże jajko. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę z mlekiem. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno też odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przykryć je wilgotną ściereczką. Wyrośnięte

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy z sezamem 120

ktoś wie, to proszę o info w komentarzu :) A z "paczki żywnościowej" do dzisiejszych testów użyłem: - sezam łuszczony bio - mąka orkiszowa pełnoziarnista bio Zatem konkrety: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu nasiona sezamu do posypania odrobina mleka(...)posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto pewnie będzie trochę klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Ma być tak jak jest. Od razu po wyrobieniu ciasto przenieść do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na maślance 151

skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki:   400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ 750, 40 g świeżych drożdży, 40 g otrębów orkiszowych, 250ml maślanki, 250 ml letniej wody, 4 łyżki letniego mleka, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, dwie garści ziaren słonecznika. Przygotowanie:    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru(...)mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość.  Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub silikonowej (ja używam silikonowej i niczym już jej nie smaruję, foremka się rozszerza dlatego chlebek

Aga w kuchni
Domowe ciasteczka dla psa 237

zaprzestała konsumpcji ;-) Jeśli chcecie zobaczyć ich reakcję, zerknijcie na minę Toffika... chwilę potem dostał prawdziwego ślinotoku...  Polecam! Składniki na ok. 20szt.:* 300 g mąki razowej (np. orkiszowa, pszenna) 200 g marchewki ( 3 średnie marchewki) 120 g zimnego masła 2 łyżki miodu * Używałam dużej foremki do ciasteczek w kształcie kości o długości 13 cm.  Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze(...)kawałki i zmiksować w blenderze dość drobno, ale tak  by pozostały wyraźne kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 196

mąki orkiszowej 6302 płaskie łyżeczki soli320 ml wody200 g żytniego zakwasu1 łyżeczka drożdży instantWykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianymodważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
chlebki na maślance 141

orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie- Płaska łyżka soli- 30 g drożdżyDrożdże mieszam z wodą, na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę, i na koniec daję sól. Robot Kiciuś wyrabia.Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól.Chwilę wyrabiamy. Gdy już ciasto

Pasje Jolki
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 264

razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 średnie jajka 80 g roztopionego masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki mielonego(...)pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy

Poezja smaku
8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 206

które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka naturalnego(...)przyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem

Pland based fille
Fun Cookies kakaowe i kukurydziane - Ania 139

Dziś druga część wcześniejszej recenzji Fun Cookies w 4wariantach smakowych . Po dorwaniu dwóch brakujących smaków musimy koniecznie uzupełnić propozycje od firmy Ania. Czy podbiły nasze serca

Candy Pandas
Rustykalny chleb orkiszowy 172

tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam , taki chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę . Składniki : 0,5 kg mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 750 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 opakowania suszonych drożdży(...)wtedy przelewamy go do miski , dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy i wyrabiamy na gładką masę, około 30 minut ( najlepiej użyć do tego maszyny lub miksera ) . Po wyrobieniu wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ). Po tym czasie formujemy z papieru do pieczenia prowizoryczną foremkę

Ogrodnik w podróży