ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:155/216)

100 % chleb orkiszowy na drożdżach :) 241

mąki orkiszowej 1 łyżka ostropestu mielonego 1 łyżeczka soli morskiej 40 g świeżych drożdży 200 ml wody 100 ml gorącej wody ziarenka "Słoneczne Pola" 2 łyżki mleka Przygotowanie: W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże. Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając

Zdrowie na języku :P
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 205

mąki orkiszowej razowej 7 g   suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu  1 łyżka suszonego oregano Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe placuszki z gruszką 170

orkiszowych gruszka jajko łyżeczka kakao ok. 70 ml zimnej wody łyżeczka oliwy imbir I po kolei wg Pięciu Przemian: 1.  jajko i łyżeczka oliwy (sł) 2.  szczypta imbiru (o) 3.  ok. 70 ml zimnej wody (sł) 4.  mąka i otręby (k) 5.  kakao (g) 6.  pokrojone drobno 3/4 gruszki Na rozgrzaną patelnię wylałam ciasto

Zdrowa Kuchnia Sowy
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 373

szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było

Smaczne Zdrowe
Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 193

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 6 burgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1

kulinarnyJa
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 108

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni.Skladniki na foremke o srednicy 23 cm:2 jajka1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy)1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej)125 g masla1 lyzeczka proszku do pieczenia1 lyzeczka cukru waniliowegoskorka otarta z 1 cytryny3  spore nektarynki lub kazde inne ulubione owocecukier puder do posypaniaWykonanie:Maslo umiescic w rondelku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 145

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. Zagapiłam się i zmieliłam cały sezam, jaki miałam w domu:). Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)niezwykle smakowite. Nie są za bardzo słodkie ale o to mi chodziło. Polecam dla dorosłych i dla dzieci!  Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku Potrzebujemy 400g mąki pszennej orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy na zakwasie 127

gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być(...)mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 201

wyczarować świąteczne biscotti, korzenne, aromatyczne. Po prostu polskie :) Kardamon i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń :) Oto efekty eksperymentu! Składniki: 2 szklanki mąki razowej orkiszowej pół szklanki otrębów orkiszowych pół szklanki otrębów pszennych 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami pół szklanki siekanych migdałów płatki(...)dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce

Spektrum Smaku
Koktajl śniadaniowy ENERGIA z orkiszem 212

Jeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej

Kuchnia PROzdrowotna
Orkiszowe serduszka 186

szkl mąki orkiszowej 200 g masła 5 łyżek cukru brązowego 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z jednej pomarańczy dodatkowo: 1 gorzka czekolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajka, cały czas ucierając. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczy i zagnieść ciasto. Obsypać mąką, zawinąć

Trufelkowo
Pięć kłosów 92

mąka orkiszowa 100 g -mąka żytnia razowa typ 2000/100 g -zakwas żytni 200 g - sól 15 g -woda 400 g -blaszka (forma ) 10 na 30 cm - papier do pieczenia -jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz. Wykonanie Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto do formy i czekamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 225

świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka

pyszne zdrowości
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 133

orkiszowe płatki, zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy misę i całość odstawiamy na sześć, siedem minut. Następnie do namoczonych płatków, dodajemy  mąkę,  miód, proszek do pieczenia,  mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy

Miód i pieprz
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 113

razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne

Food Square

Proponowane wyszukiwania