ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:147/216)

Bułeczki orkiszowe 190

zaciekawił niektórych do tego stopnia, że poprosili o przepis na te właśnie bułeczki z mąki orkiszowej. Zasada 3M ❗ rodem z rozwoju osobistego mówi: Myślisz! Mówisz! Masz! Więc proszę bardzo MACIE... 😀 Dziś prezentujemy przepis na bułeczki orkiszowe... 😁 Składniki: 250g mąki orkiszowej typ 700 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 15g drożdży 310-320ml letniej wody 60g oleju lub masła(...)łyżeczka cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i powoli wlewając wodę zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej (lub roztopione masło) i całość wyrabiać 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 254

bardziej na smaku niż identycznym wyglądzie z oryginałem. Na podstawie tego przepisu można piec chlebki o różnych smakach, komponując zestawy ziół i przypraw. Można zamienić mąkę pszenną zwykłą na orkiszową, albo na żytnią białą a nawet żytnią razową. Przy mąkach żytnich należy dodać więcej mleka, bo te mąki wchłaniają więcej płynów. Mąkę semolinę w każdym przypadku należy pozostawić. Bardzo polecam(...)orkiszowej jasnej, 350g mąki semolina, 9g drożdży instant, 5 łyżek cukru, rozmaryn, lub inne zioła 3-4 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 3 łyżeczki z górką suszonego czosnku, 20g soli morskiej. Składniki mokre 400ml mleka, 2 jajka, 2 żółtka 100g roztopionego klarowanego masła, Dodatkowo ·         papier do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta umieszczamy w misce

Leśny Zakątek
Pierniczki korzenne na zimę 205

SKŁADNIKI: - 300 g mąka orkiszowa pełneziarno - 100 g mąka pszenna tortowa - 100 g mąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowy 171

mąki orkiszowej pełnoziarnistej   300 g mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika   1 łyżka mleka do posmarowania  Do miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasteczka z mąki orkiszowej 171

cukru 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 jajko cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy lentilki Przygotowanie : W misce mieszamy dokładnie mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy mikserem z brązowym cukrem i jajkiem, stopniowo dodając mieszankę mączną. Wszystko wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej i pięknej jak brudny piasek masy ;) Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą

Lawendowe Niebo
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 193

szklanki mąki (u mnie orkiszowej) 5 łyżek koperku (może być mrożony) 80 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa, olej lub masło przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy

Via Gusto
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 183

Mąka i ziarna. Mąkę orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym

Pij soki wyciskane
Scones z dżemem że Łooo! 198

mąki pszennej 1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki cukru pudru 2 jajka ok 1/2 szkl mleka Dżem Łowicz 100% Czarny Bez Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość

Smakołyki Asi
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 197

jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej 1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie

FitKot
Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 176

płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut

FitKot
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 159

świeżych drożdży 450g mąki orkiszowej lub pszennej 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1 Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie

Blendman
Chleb na zakwasie 169

300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki słonecznika (około garści) siemię lniane (około garści) 2 łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm) smarujemy cienko olejem rzepakowym i obsypujemy mąką pszenną. Przekładamy ciasto do keksówki, uklepujemy lekko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 190

Składniki: 325 g mąki orkiszowej 630 75-100 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant   Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowe ciasteczka z powidłami 184

powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę

FitKot
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym 205

naleśników) naleśniki jajko 150g mąki orkiszowej 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego mus 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej dodatkowo jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą

DefinicjaSmaku
Ciasteczka z kardamonem i cynamonem 198

mąki orkiszowej 125 g masła w temperaturze pokojowej 120 g drobnego brązowego cukru 1 jajko  2 łyżki mleka  1 łyżka kardamonu 1 łyżka cynamonu  Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę . Dodajemy jajko i miksujemy . Wsypać wymieszaną mąkę z kardamonem i cynamonem wlać mleko i ponownie zmiksować . Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić

Wypieki Uli
Bułki orkiszowe 217

sztuk: 500 g mąki orkiszowej typ 550 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 275 ml mleka Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól.  Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość

wyzwania kuchenne
Chleb orkiszowy na zakwasie 129

zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej 450 – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżka miodu ( w oryginale jest melasa) 2 łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto

Gosia gotuje
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 258

dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego - 80g skrobi kukurydzianej -120g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już

Smaczne Zdrowe
Wiosenne czyszczenie bloga:) 208

łyżki mąki orkiszowej (k) *  szczypta kurkumy (g) *  łyżka płatków żytnich (g) *  1 jajko (sł) *  jabłko starte (sł) *  łyżeczka/łyżka oliwy lub roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 227

chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się

Smaczna Pyza
Cynamonowe pierniczki z dżemem 229

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem. Składniki na około 3 blachy pierniczków: 420 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L 100 g cukru lub ksylitolu   100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka

Ze smakiem i z pasją
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 180

kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego i dodatkowo podrasowany ziarnem sezamu. Składniki na jeden wielki 2 kg lub dwa mniejsze” 500 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki orkiszowej 350 g zakwasu z mąki żytniej ( tu znajdziecie instrukcję, jak krok po kroku cieszyć się latami własnym zakwasem ) 600 ml wody w temp. pokojowej (używam przegotowanej lub mineralnej prosto(...)ziaren sezamu (podprażyć na suchej patelni) 5 łyżek syropu klonowego lub innego płynnego wegańskiego słodu   Wszystkie składniki umieść w na tyle dużej misce aby po podwojeniu swojej objętości ciasto z niej się nie wylewało i wymieszaj. Mąką żytnia nie lubi zbytniego wyrabiania, najlepiej użyj dużej drewnianej łyżki. Gotowe ciasto jest klejące i gęste. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw

greenscarf
Crumble ze śliwkami i orzechami 224

zapiekłam w małych naczynkach, żeby każdy miał swoją porcję. 500 g śliwek węgierek 50 g orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki płatków orkiszowych 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki otrąb pszennych 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i dodać zimne masło. Wymieszać rozcierając całość(...)krótko w palcach. Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki

https:KKuchniaMniam
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO 187

Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj   . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera  twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku(...)500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam

Smaczne Zdrowe
Babka mocno czekoladowa 138

chcą, lubią, pragną, potrzebują… przybywam z odsieczą! Powiedziałabym, że babka jest warta grzechu, jednak po roszadach w przepisie, grzech nie jest wielki. Częstujcie się, proszę! 225 g mąki orkiszowej 200 g słodziwa 9 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szklanka mleka 100 ml oleju rzepakowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 szklanka wrzącej wody opcjonalnie: kopiasta(...)kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą

Kucharzyca
Puszyste bułeczki z ziemniakami 150

Składniki : 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem drożdże wymieszać wodą, do rozpuszczenia wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 177

można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży  1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść

Stare Gary
Chrupiące paluszki w ziarnach 179

Potrzebujemy: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 400g mąki pszennej, 450g miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, w wersji wytrawnej pomijamy, w zamian możemy użyć ulubionych ziół, Sól do smaku, Ziarno sezamu, siemię lniane lub kminek.     Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i do lodówki lub od razu bierzemy się do pracy. Z kawałków odrywanego ciasta, formujemy paluszki dowolnej długości

Leśny Zakątek
Bułki orkiszowe z ziarnami 160

dodać 100 g mąki orkiszowej typ 650, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę typ 650, mąkę typ 1850, mieszane ziarna, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około

Passions hobbies life
Ravioli z serkiem i czereśniami 170

szklanka mąki (ja użyłam orkiszowej razowej, ale może być pszenna) 2 jaja szczypta soli 1 opakowanie kremowego serka o smaku wiśni i żurawiny (użyłam Almette) 250 gram czereśni, umytych i wydrylowanych 50 gram masła szczypta cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 3-4 łyżki płatków migdałów Z mąki, szczypty soli, jednego jaja i żółtka zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka konieczność

Mango Papaja
Chałka orkiszowo-pszenna z okazji 10 tys. odsłaon mojego bloga 144

chałki): 250 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8g) 80 g cukru szczypta soli 3 jajka ok. 100 ml ciepłej wody wymieszanej z mlekiem ok. 2 łyżek oleju Wymieszać ze sobą suche składniki. Jajka rozbełtać widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać na jednolite ciasto (ok. 10 minut). Pod koniec

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe placuszki z chrupkami kukurydzianymi twarożkiem, melonem i żurawiną 189

łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki pokruszonych chrupek kukurydzianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy

Chocolate Muffin Blog
Babka zebra 266

cukru 2,5 szklanki mąki orkiszowej 630 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 181

Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię

ladykitchen
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

Składniki: -250g mąki orkiszowej(lub pszennej) -125g masła -70g ksylitolu(może być cukier) -szczypta soli -3 jajka przepiórcze(może być jedno zwykłe) -100g łuskanych pistacji -50g gorzkiej czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki

Smaczne Zdrowe