ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:148/216)

Puszyste bułeczki z ziemniakami 150

Składniki : 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem drożdże wymieszać wodą, do rozpuszczenia wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 177

można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży  1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść

Stare Gary
Chrupiące paluszki w ziarnach 179

Potrzebujemy: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 400g mąki pszennej, 450g miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, w wersji wytrawnej pomijamy, w zamian możemy użyć ulubionych ziół, Sól do smaku, Ziarno sezamu, siemię lniane lub kminek.     Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i do lodówki lub od razu bierzemy się do pracy. Z kawałków odrywanego ciasta, formujemy paluszki dowolnej długości

Leśny Zakątek
Bułki orkiszowe z ziarnami 160

dodać 100 g mąki orkiszowej typ 650, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę typ 650, mąkę typ 1850, mieszane ziarna, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około

Passions hobbies life
Ravioli z serkiem i czereśniami 170

szklanka mąki (ja użyłam orkiszowej razowej, ale może być pszenna) 2 jaja szczypta soli 1 opakowanie kremowego serka o smaku wiśni i żurawiny (użyłam Almette) 250 gram czereśni, umytych i wydrylowanych 50 gram masła szczypta cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 3-4 łyżki płatków migdałów Z mąki, szczypty soli, jednego jaja i żółtka zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka konieczność

Mango Papaja
Chałka orkiszowo-pszenna z okazji 10 tys. odsłaon mojego bloga 144

chałki): 250 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8g) 80 g cukru szczypta soli 3 jajka ok. 100 ml ciepłej wody wymieszanej z mlekiem ok. 2 łyżek oleju Wymieszać ze sobą suche składniki. Jajka rozbełtać widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać na jednolite ciasto (ok. 10 minut). Pod koniec

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe placuszki z chrupkami kukurydzianymi twarożkiem, melonem i żurawiną 189

łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki pokruszonych chrupek kukurydzianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy

Chocolate Muffin Blog
Babka zebra 266

cukru 2,5 szklanki mąki orkiszowej 630 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 181

Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię

ladykitchen
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

Składniki: -250g mąki orkiszowej(lub pszennej) -125g masła -70g ksylitolu(może być cukier) -szczypta soli -3 jajka przepiórcze(może być jedno zwykłe) -100g łuskanych pistacji -50g gorzkiej czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki

Smaczne Zdrowe
Leśny mech po raz trzeci 165

eśny mech po raz trzeci..dwa razy [ klik , klik ] robiłam ze świeżego szpinaku, a tym razem już z mrożonego..i jednak lepsze jest ze świeżego...no i tym razem zrobiłam ciasto z innego przepisu..i jak dla mnie to akurat było "najgorsze" [ale to nie znaczy , że niedobre ] z tych 3 wypróbowanych przeze mnie.Ja zrobiłam z ciut większej porcji(...)akcji udział wzięły: Joasia , Małgosia .... Składniki na kwadratową blaszkę [23-23 cm] ok. 300 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego 1⅔ szkl.mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową) ¾-1 szkl.cukru (biały, brązowy lub ksylitol) 2 jajka (o temperaturze pokojowej) 1 szkl. oleju

Moje domowe kucharzenie
ciasteczka dyniowo owsiane z czekoladą i orzechami 141

składniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie piernikowe muffiny z dynią 173

całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń(...)skład, bo w niektórych jest mąka! modyfikowany przepis podstawowy na /Składniki na 12 sztuk (pogrubioną czcionką) 250 g mąki/ 200 g mąki pszennej i 50 g mąki orkiszowej 200 ml mleka sojowego 100 g cukru/ 50 g cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki

greenscarf
Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia 182

klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą

Stare Gary
Puszyste bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni 135

mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka + 25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem.  Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Przykryć misę folią spożywczą

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe brownie z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 196

Proste, mocno czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, przełamane kwaśnym smakiem wiśni. Moje przygotowane ze szczyptą miłości na Dzień Ojca. Rady: Im mniejsza blaszka, tym wyższe ciasto i dłuższy czas pieczenia. Ja moje zaczęłam wyciągać gdy już zaczynało się spiekać na wierzchu. Wiśnie same w sobie są pyszne, ale można dołożyć im towarzyszów - pokrojone kostki mlecznej czekolady, orzechy. Składniki(...)małą blaszkę: 100 g masła 200 g czekolady gorzkiej 3 jajka 200 g erytrolu 110 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) Wiśnie Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Lekko studzimy. Jajka energicznie mieszamy z erytrolem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami

Czarnawisienka
Żytnie bajgle z sezamem 192

mąki żytniej (lub orkiszowej) typ 450-750 2 łyżki cukru 20 g drożdży 200 ml letniego mleka bez laktozy 100 ml letniej wody  1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 białko jaja 3 garście sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy

Czarnawisienka
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 257

może być orkiszowa pełnoziarnista)  200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g ksylitolu 2 łyżki przyprawy do piernika 2,5 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka  180 g płynnego miodu 160 g roztopionego masła  PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 162

kawałek ciepłej kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania(...)miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany

Kolorowa kuchnia Elki
Syrniki – placuszki twarogowe 379

mąki pszennej lub jasnej orkiszowej + do obtoczenia szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia do podania np.: kwaśna śmietana, cukier puder, syrop klonowy, miód, dżem lub świeże owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, cukier puder. Mieszamy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepiące

Poezja smaku
Orkiszowe ciasteczka z cynamonem 172

Składniki: 200 gram mąki orkiszowej razowej typ. 2000 100 gram masła 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Wałek ze wzorem do dekoracji MyGiftDna Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową

Bajeczna Kuchnia
Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej) 161

wielkości) (*)  300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 100 ml oleju z pestek dyni 110g cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 2 łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość

Di gotuje
Rogaliki drożdżowe z powidłami 184

szkl mąki orkiszowej typ 650 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli powidła śliwkowe  Przygotowanie: W podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę

Ala piecze i gotuje
Krakersy wieloziarniste 133

lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie

Kucharzyca
Chleb z makiem i białym serem 130

Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne

Gotowanie i blogowanie
chleb 141

mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 580-600 ml ciepłej wody nasiona sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie Mąkę i sól , drożdże, wymieszać.  Oliwę, miód, wodę,polączyć razem wymieszana polączyc z maka sola i drożdżami.. Dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia

w mojej kuchni
Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną 180

mąki orkiszowej razowej 800 g mąki pszennej 350 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 5 g drożdży 600 – 650 ml zimnej wody 250 g dyni, utartej na grubych oczkach 100 g suszonej żurawiny 1 ½ łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka soli Drożdże i zakwas rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki, dynię i zagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota

codojedzenia
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 180

bochenek) 3 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 4 łyżki płatków suszonych pomidorów (bez oliwy, takich suchych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Dodać miód, oliwę oraz suszone pomidory i wymieszać. Dolewać powoli letnią wodę i zagnieć elastyczne ciasto, trwa to około

DefinicjaSmaku