ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:144/216)

Ciasto marchewkowo-kokosowe 286

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)naturalnego jogurtu 400 g marchewki, startej na grubej tarce 400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce miechunki do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło

My Culinary Art
Muffiny z gruszkami, imbirem i cynamonem 207

pysznych jesiennych, rozgrzewających muffinach :) Są idealne! SKŁADNIKI (ok. 12 dużych muffinek) 150 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej jasnej  150 g jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 nieduże gruszki cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki mieszamy(...)suchych i mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników (nie używamy miksera!). Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 min. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Biblijny chleb Ezechiela 215

zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej   200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę 200g wody Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin x) stosunek wody do mąki w zakwasie to, 150:100 100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu Ciasto właściwe: Cały zaczyn

Leśny Zakątek
Placuszki z mąki owsianej 143

niewielkim dodatkiem mąki orkiszowej. Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać. Placuszki zaskoczyły mnie swoją delikatnością i puszystością. Wyszły na prawdę wyśmienite. Eksperyment udany, a taki rezultat zachęca do dalszych prób. Spróbujcie. Inspiracja: blog AZgotuj! Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z maki owsianej: 1 szklanka mąki owsianej, 3 łyżki maki orkiszowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli(...)owsianej: Mieszam ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodaję jajko i mieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do zarumienienia. Można je podawać same, z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, syropem klonowym lub owocami. Placuszki

Gotuj Się Kto Może
Pierniczki 194

100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość

Smak mojej kuchni
Placuszki jogurtowe z jagodami 227

łyżki cukru/ksylitolu 200 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 lyżeczka sody dodatkowo: 1 kubek jagód cukier puder do posypania jogurt Wykonanie: odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wypiekacz do chleba firmy Panasonic i chleb orkiszowy ;-) 184

wyrabiania ciasta • Kolor obudowy (stal nierdzewna i czarny) • Wymiary (mm) szer. x wys. x głęb. (256 x 382 x 389) • Zużycie energii (maks. 550 W) • Akcesoria — miarka (310 m Postanowiłam przygotować chleb pełnoziarnisty błyskawiczny, program nr 6, rozmiar XL. PRZEPIS NA CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z WYPIEKACZA PANASONIC PRZEPIS: - 300g mąki orkiszowej pełne ziarno

SMYKWKUCHNI
Placuszki z malinami i serkiem mascarpone 213

mnie ryżowe) 230 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli morskiej 20 g malin (świeże lub mrożone) 200 g serka mascarpone lub ricotty masło klarowane Przygotowanie: Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie cały czas roztrzepując, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie dość gęste ciasto naleśnikowe. Piekarnik rozgrzewamy do 120 st.C

Moja Mama Gotuje
placuszki gryczane z bakaliami 233

niepalonej)  1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle, figi)  wykonanie: Do letniej, ugotowanej kaszy gryczanej dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię do pankejków i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka

babka w formie
Orzechy, suszone owoce i inne zdrowe produkty od Targroch :) 189

MĄKA ORKISZOWA JASNA Mąka orkiszowa powstała poprzez przemiał oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Charakteryzuje się jasnym, białym kolorem i delikatnym smakiem. Świetnie zastępuje mąkę zwyczajną, pszenną, tym samym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu

Zdrowie na języku :P
Placuszki jogurtowe z owocami 171

szklanki mąki pszennej (dałam orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek (u mnie maliny i banany) jogurt grecki i maliny do dekoracji W misce umieszczamy jogurt, jajka i olej dodajemy cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między

Szybko Tanio Smacznie
Tofu scones. 236

mąki (tu: pełnoziarnista i orkiszowa 2:1) 50g tofu 1-2 łyżki wody 10g oleju kokosowego trochę soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody

More food, love and dreams
chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 287

keksówce 500 gram mąki orkiszowej 400 ml ciepłej wody 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy duża garść pestek z dyni 4 łyżki sezamu 1 saszetka drożdży w proszku tj: 7 gram / 25 gramów świeżych Wszystkie składniki wymieszać razem - zostawić trochę sezamu do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem , powyrabiać ciasto około 5 minut , odstawić w keksówce

na gazie
58. Najprostsze orkiszowe placki z mango i maślanki 239

36kcal . Składniki: - 150g mąki orkiszowej (może być każda inna) - 100ml maślanki - 1 mango - 1 jajko *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Pamiętając, że 1 łyżka

Be Fit Be Strong
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 114

mąki orkiszowej typ 1850 475 ml maślanki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture