Ciasteczka orzechowe SKŁADNIKI: - 170 g masła - 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 łyżki syropu klonowego - 2 czubate łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych (na grube kawałki) - 1 duże jajko - 1 łyżka mleka - 60 g masła orzechowego Z w/w składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość lepkie i tłuste. W dłoniach uformuj kulkę i spłaszcz
SMYKWKUCHNItemperaturze pokojowej 250 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego 10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
Szczęśliwa kuchniatemperaturze pokojowej 250 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego 10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanka mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek pół szklanki ciepłej wody łyżeczka ziół płaska łyżeczka soli kurkuma papryka słodka/ostra Przygotowanie: Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprzepis do wypróbowania! Składniki na 9 bułek: 500 g mąki orkiszowej 700 125 ml mleka 125 ml wody 1 op. drożdży instant 1 pełna łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju olej do posmarowania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorowym pesto 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 g maki orkiszowej chlebowej łyżeczka soli łyżka cukru 220 g ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży jajko, rozbełtane do posmarowania pesto pomidorowego wg tego przepisu Wszystkie składniki prócz jajka i pesto wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórylodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb mieszany z sorgo i amarantusem Orkiszowy chleb z czarnuszką Chleb superfood na zakwasie Książką Wiliama Somerseta Maughama
Weekendy w domu i ogrodziewłaśnie zdjęciami. Składniki: 120 gram mąki pszennej 100 gram mąki orkiszowej 100 gram masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 1/2 kilograma brzoskwiń 1/3 kg moreli 1 laska wanilii 2 łyżki cukru lub miodu 1 łyżka masła Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut
Mango PapajaNastępnego dnia dodaj do wcześniej przygotowanej masy 330 g mąki orkiszowej, wodę, sól oraz nasiona. całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, papier lekko nasmaruj oliwą. Przełóż masę na chleb do blaszki. Wierzch posyp nasionami. Odstaw keksówkę na 2-3 godziny (im będzie cieplej, tym ciasto szybciej wyrośnie) w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, by ciasto ponownie wyrosło
Moje Qulinariahakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczemi i obsypanej obficie otrębami) i ponownie pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.Podrośnięty chleb skropić zimną wodą po wierzchu(...)gdyż chleb może stać się gliniasty.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić
Gospodyni Miejskarybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta
Kulinarne przygody Gatityjeszcze smaczniejszy, gdy smaki się wymieszają. Weganie z powodzeniem mogą zamienić jajka na dwa średniej wielkości banany zmiksowane na mus. 100 g żytniej mąki chlebowej (typ 720) 100 g orkiszowej mąki tortowej 80 g słodziwa, u mnie erytrol 50 g maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego(...)misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego
Kucharzycapięknie udekorują Wasze świąteczne wypieki i nie dostarczą dodatkowych zbędnych kalorii jak wszelkie (naszym zdaniem mało smaczne) cukrowe posypki ;) Składniki: -250g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -7g suszonych drożdży -230ml napoju roślinnego -50g oleju kokosowego -50g cukru kokosowego (lub trzcinowego) -200g gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol(...)olej i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kilka porcji. Jedną z nich z odrobiną mąki trochę wyrobić i rozwałkować odrobinę
Candy Pandaskiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego(...)laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty z żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki orkiszowej 100 ml czerwonej borówki, mrożonej 70 g rodzynek 50 g suszonych moreli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ łyżeczki soli 20 g mąki
codojedzeniasposób ryba (ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa) okazała się wyśmienita. Pyszna, chrupiąca, soczysta i bardzo aromatyczna. Aromat piwa w cieście jest wręcz zniewalający. Nie obawiajmy się dodatku piwa do ciasta, alkohol pod wpływem wysokiej temperatury wyparuje, pozostanie tylko super aromat, dobrego (a jakże) piwa. Na 3-4 porcje potrzebujemy ok.600g ryby, najlepiej dorsza lub łupacza. Ja miałam polędwice z dorsza(...)ilości niestety sporej...zawsze wydaje mi się, że będzie za mało... :-) Tak więc ilości dzielę na pół. Składniki: - 600g ryby (u mnie polędwice z dorsza) - 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej) - 1/2 szklanki dobrego piwa (myślę, że ma to znaczenie) - 1 jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny
Smaczne Zdrowemoże nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)takiej formie nie przetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem.Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao 2 łyżka miód gryczany lub inny 1 /2 łyżeczka cynamon 1 /2 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa 1 szklanka mleko 3 szt jajko 200 g mąka orkiszowa, jaglana, gryczana, żytnia – jaką sobie wybierzecie, wychodzi z każdej
Kucharzycasmaczna kaszanka. Składniki na około 40 pierogów: 300 g mąki orkiszowej jasnej około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić na 15 minut kaszankę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen
Mieszam w GarnkuKuchnia Słodkości Porcje 9 Porcje 9 Składniki 150 g mąka orkiszowa 30 g masło 3 łyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 200 g twaróg chudy 1 szt banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy
Kucharzycamiodu 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić
Moje domowe kucharzeniepyszne. Składniki (na 6-7 bajgli): 450 gram mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej typ 1850 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 280-300 ml letniej wody Bajgle: Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Mango Papajaspowszedniało, prawda? :) Zatem podaję przepis: 500 g mąki orkiszowej typ 550 275 ml mleka 6 g suszonych drożdży (lub około 20-25 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę Jak to zwykle u mnie bywa: składniki na ciasto wrzucamy do miski (lub wysypujemy na blat - co tam kto lubi
Marder&Marder ManufactureSkładniki:500 g zakwasu650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej)300 ml wodyłyżka soligarść pestek ze słonecznikagarść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam
Z butelką mleczka w tlebyły w ogromnej przecenie. Postanowiłam upiec kruche ciasteczka, a w nich wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy...Panie się nimi zachwyciły, zebrałam za nie mnóstwo pochwał i komplementów(...)mielonych orzechów laskowych60 g cukru125 g zimnego masła1 jajkoMąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość 2-4 mm. Wycinać z ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrze