ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:137/216)

Bułki pszenno -orkiszowe 200

zrobienia. Składniki (6 małych bułek): 125 g mąki orkiszowej (polecam Skworcu ) 125 g mąki pszennej (typ 650) 150 ml ciepłej wody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około 6 - 8 minut. Ciasto ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy, w ciepłe

Smak mojego domu
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 124

warto 😋 Składniki: m ą ka orkiszowa 4 szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką

kulinarne odsłony pati
bagietka z maki białej orkiszowej 162

Składniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć

w mojej kuchni
Czaczapuri z jajkiem. 258

mąki ,u mnie pół na pół pszenna – orkiszowa 10 g świeżych drożdży 0,5 l ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru trochę mąki do podsypywania 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: mozarella 150 g feta 150 g jajka 4 sztuki sólo ,pieprz do smaku Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem ,dodać pozostałe składniki , mąkę stopniowo

Ladylaura.
Bułki śniadaniowe 118

zainspirowałem się blogiem Moje Wypieki ): 450 g mąki orkiszowej jasnej chlebowej - typ 750 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 50 g masła 15 g świeżych drożdży 280 ml mleka Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy żeby nieco ostygło. No i potem już wszystko razem do miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu

Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe na jogurcie 239

minut. Odmierzyłam 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i szklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego masła i wyrobiłam jak kruszonkę. kolejno dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego * , małe jajko i sól. Rozczyn dolewałam stopniowo i zużyłam ok. 1/3 szklanki. Wyrobiłam elastyczne ciasto choć trochę się kleiło, ale podsypywałam blat mąką. Odstawiłam pod przykryciem

apetytnapieczenie
Prawie jak masło orzechowe;) 264

dodatkiem tej pasty:) Robiłam tak: 1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłkowe muffiny orkiszowe 236

muffiny orkiszowe POTRZEBUJEMY dwa duże lub trzy średnie jabłka dwa jajka szklankę jogurtu naturalnego 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy) 2 i ½ szklanki płatków orkiszowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne) kilkanaście borówek lub malin tarkę blachę lub foremki na muffinki piekarnik PRZYGOTOWANIE Jabłka(...)jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można

Królestwo Deserów
Zdrowo ucierane z jagodami! 163

dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie(...)ZDROWO UCIERANYCH Z JAGODAMI. SKŁADNIKI: - 120 ml oleju kokosowego - 150 ml mleka kokosowego bądź krowie - 120 ml syropu z agawy  - 190 g mąki jaglanej - 50 g białej mąki orkiszowej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 2 białka - 1 żółtko - 270 g jagód leśnych Olej kokosowy rozpuść w rondelku, dodaj syrop z agawy, mleko i sól. Połącz

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowy 208

Chleb orkiszowy...Złocisty, o miękkiej skórce.Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.Polecam!Składniki:650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej wody;Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki soli;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżka oleju;1 jajo do posmarowania po wierzchu(...)mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.Chleb ułożyć

Gospodyni Miejska
Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 156

był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.   Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować(...)gotowy do wypieku razowego chleba, po uprzednim dodaniu mąki i wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam mąkę żytnią i wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią i odstawiłam na całą noc. Rano chleb był ładnie wyrośnięty, więc powędrował do piekarnika.  Poniżej fotka moich chlebków upieczonych

Kulinarne przygody Gatity
Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe 208

sztuk: 190 g mąki orkiszowej - typ 630 140 g zimnego masła 60 g mielonych migdałów 40 g ksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy Wykonanie: mąkę, masło, migdały, ksylitol  i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
O diecie bezglutenowej, celiakii i badaniach genetycznych słów kilka..... 176

tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli to co tygryski lubią najbardziej. A skoro lubią, to się objadają.  Stąd przekonanie, że dieta bezglutenowa odchudza i z tego wynika jej ogromna popularność. Dobrej jakości pieczywo jest cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne.  Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąki z pełnego ziarna, makarony razowe czy kasze

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki orkiszowe ze szparagami, mozzarellą i szpinakiem 240

Po prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni

Ania i Marcin gotują