ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:131/216)

Naleśniki z wiśniami 145

mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z sosem Napoli 178

Apollo to z takimi bombami💣 węglowodanowymi🔥 można się pożegnać...👋 :)      ➕I jeszcze jedna kwestia, zamiast mąki pszennej mąka orkiszowa😀 Nie muszę chyba pisać jaka jest to kolosalna różnica dla naszego układu trawiennego... 😘 Ci, którzy stosują mąkę orkiszową już dawno odczuli różnice... ❗ i mogą coś na ten temat powiedzieć... ❗ Składniki na sos: 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych(...)naleśników należy wyjąć papryczkę chili. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 216

warzywnym, czyli neutralnym farszem... Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie:      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa truskawkowa z domowym makaronem 186

minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty: – 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 jajko – 1 łyżka oliwy – szczypta soli – woda (opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy

Podwójnaporcja
Racuchy drożdżowe z polewą krówkową :) 205

którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj jeszcze 1 łyżkę mąki orkiszowej (z puli 50 g) i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut.  Na patelni rozgrzej olej

Zdrowie na języku :P
Gnocchi z dynią 175

przepis na gnocchi ale trzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka jest struktura ciasta. Jak będziecie mieć duże jajko albo dynia będzie słabo odparowana to należy dodać trochę więcej mąki. 4.7 from 3 reviews Gnocchi z dynią   Drukuj Prep time 30 min Cook(...)albo cebulką i serem pleśniowym Ingredients 1 szklanka pure z dyni 200 gr serka typu włoskiego ( użyłam capri) 1 jajko 1 i ½ szklanki mąki (plus więcej do podsypywania) - użyłam orkiszowej typ 750 ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli do podania: masło i szałwia albo karmelizowana cebulka i ser pleśniowy Instructions Pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać

Cooking for Emily
Chleb orkiszowy na zakwasie II 149

składników, smak jest inny. Polecam wypróbowanie obu przepisów. 500 g mąki orkiszowej jasnej chlebowej typ 750 300 ml wody 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dzień wcześniej dokarmiony. No i dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 240

mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze(...)piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie..Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć chleb wzorem wg własnego uznania.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Puszyste ciasto czekoladowe na maślance 286

kawy czy na podwieczorek. Puszyste ciasto czekoladowe na maślance: 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 120 g masła (ciut więcej niż pół kostki) 200 ml maślanki (ponad 3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru

Poezja smaku
Szarlotka z kardamonem 203

niej to ciasto i byłam zaskoczona niezwykłym smakiem tej szarlotki. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za cynamonem lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. ;) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek(...)ręczniku papierowym. 3. Piekarnik nagrzać do 200°C.  4. Mąkę i masło posiekać, dodać żółtka, sok i skórkę z cytryny, 3 łyżki cukru. Zagnieść krótko na gładkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki, owinięte w folię spożywczą.  5. Po tym czasie podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować, wyłożyć nią spód i boki tortownicy (nie muszą być

Kuchnia Prezydentowej
Roślinny jadłospis na cały tydzień 233

łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. W międzyczasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Babka czekoladowa na maślance 204

staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 120 g masła 1 szklanka cukru/ksylitolu 1 szklanka maślanki 3 małe jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu polewa: 80 g czekolady 40 ml mleka 1 płaska(...)łyżka masła Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem masło stopić, wlać gorące do ciasta wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym 168

składniki: 3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 216

razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał, że w końcu się poddałam. Tym razem skorzystałam z przepisu z bloga Na stole, nieco go zmieniając. Użyłam mąki orkiszowej (pszenna sprawdzi się znakomicie; ja chciałam sprawić przyjemność Connie, która jest uczulona na pszenicę), pominęłam ekstrakt z wanilii i dodałam nieco kakao dla koloru (bo lubię takie ciemniejsze pierniczki). Pierniczki przełożyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka! 200

Najlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła - 350 g maki pszennej typ 480 - 200 g mąki orkiszowej - 3 żółtka - 2 białka - 2-3 łyżki śmietany 12% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 146

najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka" o długości 11 cm x 25 cm): 300 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 6 ziaren kardamonu 1/3 łyżeczki gałko muszkatołowej (lub 1 cała kulka utłuczona w moździerzu) 1 łyżeczka cynamonu 180 gram mąki orkiszowej razowej(...)drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia. Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmiku

Mango Papaja
Sernik w cieście murzynkowym-dwa ciasta w jednym! 157

PRZEPYSZNE ciasto! Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne! Mokry środek w miękkim i kruchym cieście z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest na dużą blachę, która u mnie poszła w jeden dzień! 😆 A to oznacza, że było naprawdę dobre. No, ale konsumpcję przeprowadzona była na niemałe grono :) Po co robić dwa osobne ciasta, jak można(...)wybierania się na zakupy. Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis na Łaciatego murzynka z serem i kaszą znajdziecie TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  duża blacha 37x26 murzynek: -kostka masła -pół szklanki wody -pół szklanki słodzika/cukru -3 łyżki kakao ciemnego -2 szklanki mąki orkiszowej  -2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Muffiny z bananem i masłem orzechowym 176

wykonać ten przepis!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -60 g mąki orkiszowej -1 jajo -30 g masła orzechowego -1 średni banan -pół łyżeczki proszku do pieczenia -woda -słodzik/cukier wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy za pomocą miksera/blendera, stopniowo dolewamy wody, aby ciasto zrobiło się lekko lejące. 2. Wlewamy masę do formy na muffiny

Zdrowie i pysznie na talerzu
A'la piernik z ciecierzycy 156

Zdrowe zamiennika ciast z wykorzystaniem warzyw? Dlaczego nie! Święta tuż, tuż, więc pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Piernik z ciecierzycy jest rewelacyjny! Jego smak przypadnie każdemu gustowi. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka karobu lub kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia 1 puszka odsączonej ciecierzycy aromat migdałowy

Truskawkowa Fiesta
Jesienny chleb z dynią i figami. 174

zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie: Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj

Codziennik Kuchenny
Jednoporcjowe ciastko orkiszowe z pekanami. 161

cukru z kwiatu kokosa szczypta soli małe jabłko łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka pokruszonych orzechów pekan kilka kawałków suszonego mango łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu)  Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem.  Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Nastęnie dodać stopione masło i proszek

Poranek na słodko
Ciastka z chilli i migdałami 142

smaku. Składniki: 200g masła 150g brązowego cukru 1 jajko 500g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki suszonego chilli 4 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki mleka całe migdały od Symbio Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek ciasta i wstawiamy

Gotowanie i blogowanie
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 158

łyżeczka soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć

Mango Papaja
Orkiszowe pierogi z serem i malinami 191

białym serem i malinami (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką

Moja Micha
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 157

mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Ja stawiam obok grzejnika

Z Kuchni Do Kuchni
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 197

serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką

Moja Micha
Ciasteczka z nasionkami i miodem 174

słonecznika 100 ml nasion lnu (u mnie złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć

FitKot
Słodko pikantny chleb orkiszowy 165

orkiszową przesyłam ukłony do cudownego sklepu ekologicznego natusfera.pl . 500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 350 ml maślanki 20 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 suszona pikantna papryczka chili Suszoną papryczkę chili kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture