zabiegu można mówić wyłącznie w samych superlatywach. Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie deseru w wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, a także przemycenie do diety porcji warzyw. Nieocenione… Szczególnie w sytuacji, gdy nasi bliscy nie chcą ich jeść. Dodatkowo “zielony” składnik korzystnie wpływa na strukturę wypieków. Ciasta są bardziej miękkie, wilgotne, długo zachowują świeżość(...)każdego łasucha, jedząc nie czujemy konkretnego warzywa, ale ciasto w całości jest bardziej aromatyczne i bogate w smaku. I na koniec przepis na soczyście pomarańczowe ciasto marchewkowe, które zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego karotenu, jest puszyste, a zarazem mięsiste i wilgotne. Udekorowane cudownymi plastrami czerwonej pomarańczy. I co najważniejsze, kawałek takiego ciasta dostarcza organizmowi czegoś więcej niż tylko krótkiej chwili
Fitsweet.meciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy wybór na nietłusty tłusty czwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki(...)Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów
Roślinna - blog wegańskiprostsze. W miejsce owoców w cieście znajdziesz chrupiący dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich, dodatek kawy sprawi, że placki będą miały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao lub jeszcze lepiej karob. Składniki na 10-12 placuszków: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sodu(...)minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut. Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż
Roślinna - blog wegańskipracy wraca, a ja w totalnej rozsypce jestem, kuchnia wygląda jakby tornado przeszło. Piszę więc szybko i lecę sprzątać :) 150 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 2 łyżki oleju 80 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk własnych (lub cudzych) wyrabiamy ciasto około 15 minut. Jednak zważywszy na niezbyt przychylną konsystencję ciasta (trochę się klei) warto skorzystać z energii elektrycznej
Marder&Marder Manufactureskładniki na ciasto makowe: 300 g maku suchego 150 g masła, miękkiego 100 g miodu płynnego 250 g cukru pudru 6 żółtek 50 g kakao 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc do napęcznienie. Następnie odlewamy nadmiar wody i mielimy. Masło z cukrem oraz z żółtkami ucieramy na puszystą(...)składniki na masę: 500 ml mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła, miękkiego wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniaprzekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej".Składniki:1 szklanka mąki orkiszowej 7001 szklanka(...)roztarty,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanęwymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastemdo foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastempiec około 45 minut w 180`Cprzed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem! Jest ono naprawdę łatwe, bardzo smaczne i idealnie łączy migdały z truskawkami, co jest raczej rzadko spotykane. Obowiązkowo spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 175g masła/margaryny 150g cukru (u mnie ksylitol ) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik) 2 jajka 3 łyżki mleka 150g mąki (może być orkiszowa, owsiana, pszenna(...)Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać, oprószyć kaszą manną, a następnie obłożyć połówkami truskawek (rozcięciem w górę) i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i p iec około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu opcjonalnie posypać cukrem-pudrem. Inspiracja z blogu: Agnieszki Maciąg
Di gotujetylko zaspokoi pokusę sięgnięcia po coś słodkiego, ale przy okazji dostarczy nam cennych składników odżywczych i nie zrujnuje diet ;) Przedstawiam Wam jaglaną tartę czekoladową na kruchym pełnoziarnistym cieście. No to co z tymi składnikami odżywczymi? Krem do tarty zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. A jak pewnie już nie raz słyszeliście, jest ona jedną z najbardziej wartościowych kasz. Lekkostrawna(...)TARTY 100g mąki żytniej razowej 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g mąki ryżowej 60g jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Woda KREM 150g kaszy jaglanej Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia Pół tabliczki gorzkiej czekolady 90% SPÓD DO TARTY Olej kokosowy rozpuścić Połączyć wszystkie składniki na spód do tarty Wyrobić elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk
HealthyCreationssuszę, a następnie mielę na mąkę. Jeśli pragniemy mieć prawdziwie razową mąkę orkiszową, to najlepiej zmielić całe ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego
Jeść, by żyć w zdrowiurazowego 290 g wody 400 g jasnej mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej razowej 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie) 12g soli Wykonanie: Zakwas, wodę, mąki i opcjonalnie drożdże wymieszać w misie i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrobić dość mokre ciasto. Misę z wyrobionym ciastem przykryć i odstawić na 2 godziny
Sto kolorów kuchnipachnieć octem/winem). W dniu pieczenia chleba. Do dużej miski wlać cały wyhodowany zakwas orkiszowy (u mnie było to 600 g, ale jak jest nieco mniej, to też wystarczy, ważne żeby był aktywny), po czym dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko, po czym oprószyć ręce mąką i wyrobić ciasto (może to potrwać około 8 minut). Ciasto można wyrabiać w misce, albo przełożyć
Passions hobbies lifełyżka cukru waniliowego (użyłam ksylitolu z prawdziwą wanilią) szczypta soli 220g mąki orkiszowej TYP 750 3 jajka olej kokosowy do smażenia cukier puder z cynamonem do posypania Mleko zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Zestawić z palnika, dodać mąkę i dobrze wmieszać. Ciasto będzie bardzo gęste i sprężyste i łatwo będzie odchodziło od garnka. Przełożyć masę
Smaczne Zdroweczęściej, to pewne. Potrzebujemy: 200 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki orkiszowej razowej 100 g mąki owsianej 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki drożdży Na wierz chleba: 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich) Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy
Marder&Marder Manufactureserka mascarpone 80 g stewii w kryształkach lub pudrze 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki mleka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada biała lub gorzka do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować
FitKotzakwasu nie posiadają i nie mają czasu na jego zrobienie. Polecam! 'chleb orkiszowy - Gdańskie Młyny' Składniki: - 0,5 opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty
CookYourselfkładniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem: Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę.Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie
Moje domowe kucharzenie