doskonale wyrasta na blasze, i nie jest potrzebna ani foremka, ani koszyk do wyrastania. Były dwa odstępstwa od przepisu źródłowego. Pierwsze to zakwas żytni razowy zamiast orkiszowego (po prostu nie miałem zakwasu orkiszowego, i nie było czasu na jego przygotowanie). Drugie odstępstwo to sól - zamiast himalajskiej dałem nie gorszą kamienną. Podczas przygotowywania chleba byłem trochę zdziwiony tym, jak bardzo zaczyn(...)konsystencję dość luźną. Składniki (na 2 bochenki): cały zaczyn 650 g mąki orkiszowej chlebowej 185 g letniej wody 18 g soli kamiennej 18 g świeżych drożdży Przygotowanie chleba: Rozpuść drożdże w wodzie. W dużej misce wymieszaj zaczyn, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami i sól. Wyrabiaj ciasto około 5 - 8 minut. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w lekko
Grahamka, weka i kajzerkakefiru 2 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody olej do smażenia cukier puder do posypania lub dżem do smaku ;) Przygotowanie: Do miski wlewamy kefir, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę oraz cukier. Wszystko to miksujemy, aż nasze ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Smażymy
Lawendowe Niebomałą keks ó wk ę ) : m ą ka orkiszowa pełnoziarnista 4 szklanki, woda ciepła 1,5 szklanki, drożdże suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
kulinarne odsłony patisię udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami. Bardzo pyszna! 12 muffinek - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu
Simple Dishpizze, ale smakuje prawie jak ona. To połączone ze sobą rogaliki z ciasta pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie to tak naprawdę do środka może trafić wszystko co zazwyczaj dajecie na pizze, nie ma żadnych ograniczeń, jedyne ograniczenie to wasza fantazja. Rogaliki upiekłam w połowę z mąki orkiszowej dzięki czemu mają ciemny kolor k są trochę zdrowsze, ale można zrobić
Bernika - moj kulinarny pamietnikchwilę odpocząć od naleśników ;) Ostatnio sporo ich jadłam ;) Składniki: 130 g mąki orkiszowej razowej (2/3 kubka) 160 g mąki żytniej 2000 (4/5 kubka) płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka najpierw ubić na puszysta masę 600 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 40 ml wody - opcjonalnie jeśli ciasto będzie za gęste Przygotowanie: Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać mleko i ponownie
pyszne zdrowościnadają ciastu konsystencji jak i są naturalnym słodzikiem. Piernik robi się w kilka minut, po upieczeniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przełożyć powidłami i nie trzeba. Odpowiednio udekorowany z pewnością ozdobi Wasz Świąteczny stół. Składniki (na "keksówkę" o bokach 25 x 10 cm): 2 jajka 3 banany 2 szklanki mąki (użyłam mąkę pszenną i orkiszową) 1/2 szklanki(...)żółtka. Banany rozgniatam na papkę, dodaję do ubitych jajek (nie mieszam), dodaję rozpuszczone masło, przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz kakao. Teraz całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu
Mango Papajatrwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie. Ja piekę chleb już(...)mąki gryczanej, orkiszowej albo żytniej razowej, można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje między ilością mąki, wody, zakwasu i soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb
Gotuj Się Kto Możeobaj mamy z nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask(...)potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta. I tu się na chwilę zatrzymajmy, by przyjrzeć się
GRUBY WAŁEKsię ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650 - 165g mąki orkiszowej** typ750 - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 3 płaskie
Smaczne Zdroweziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi(...)razową mąką orkiszową) 2 jajka 10 g drożdży 250 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 30 g masła łyżeczka cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki w misce;) Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 7/2015 z moimi drobnymi zmianami. Niby zwykłe muffinki, ale dzięki dodatkowi kawy czy mąki orkiszowej nabierają zupełnie innego charakteru. Składniki na 12 sztuk: 120 g mąki orkiszowej 80 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 80 ml oleju 10 łyżek cukru(...)pieczenia oraz sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre, tj. : jajka, olej oraz kawę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki na gładkie ciasto. Gorzką czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy do ciasta. Wsypujemy również połowę owoców. Delikatnie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je gotowym ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek
My simple kitchenświąteczne klimaty, pachnie w całym mieszkaniu! Przyprawa korzenna, orzechy, żurawina.W tle świąteczna nutka. Już małymi krokami zaczynam się szykować do tego cudownego dnia! Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej, np. domowej roboty 1/4 szkl brązowego cukru 2 łyżki miodu 1/2 szkl mleka 1/4 kostki roztopionego(...)przyprawą korzenną. W drugiej misce wymieszać mikserem jajka, cukier oraz miód, dodać mleko i roztopione masło i mieszać jeszcze przez chwilę. Połączyć obie miski i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać orzechy oraz żurawinę, wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Trufelkowopiekarnika, potem cały aromat rozchodzi się po całym domu. Co powiecie żeby upiec je w okolicy Świąt Bożego Narodzenia najlepiej na śniadanie (szczególnie jeżeli mamy gości), bo dom pachnący ciastem to dom pełen miłości! Jeżeli nie macie świeżej żurawiny możecie śmiało użyć suszonej. Ja uciekam do moich ciepłych bułeczek i filiżanki kawy! Smacznego poranka. Do przygotowania bułeczek (ok 16 sztuk(...)pszennej (użyłam 500 g) – 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) – 40 g cukru – 50 g masła – 1 jajko – 240 ml mleka orkiszowego ( tego ) – 1 łyżeczka esencji waniliowej – spora garść świeżej żurawiny (możecie zastąpić suszoną żurawiną dodatkowo na kruszonkę: 50 g miękkiego masła bez laktozy 50 g mąki 50 g drobnego
Szybko Tanio Smacznietylko pyszne, ale i zdrowe ;) Zwłaszcza z ksylitolem zamiast cukru. Składniki na małą blaszkę: 5 dużych jajek 5 niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki ksylitolu (może być ew. cukier) 300-400 g malin Przygotowanie : Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)sztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni. Po upieczeniu można posypać ciasto
Ze smakiem i z pasjądużą uniwersalną blachę ciasta, którym wykarmisz większą liczbę osób, ale równie dobrze możesz sięgnąć po mniejszą formę, a ilość składników odpowiednio pomniejszyć. Składniki na dużą blachę o wymiarach około 36x25cm: Spód: 400g jogurtu sojowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego ¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron) 2 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700 3 łyżeczki proszku(...)pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól. Przelej do nich jogurtową mieszankę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Równomiernie wyłóż nim dno przygotowanej blachy i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Kiedy będzie gotowe wyjmij i odstaw na bok. Nie wyłączaj piekarnika. Do większej miski wlej jogurt
Roślinna - blog wegańskiswoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne foccacie. Ja użyłam maki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną foccacię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese. Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków 15 gram świeżych drożdży 100 ml ciepłej(...)wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli rozmaryn pomidorki Z podanych składników zagnieć ciasto ok 10 minut. Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 (Cristina podkreśla przynajmniej na 3) godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąka. Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam 2 wąskich
AZgotuj!doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową) 680 g letniej wody (wodę dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej) 18 g soli 5 g świeżych drożdży 300 g aktywnego zakwasu pszennego 100% Wyliczenie temperatury wody Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st. Na temperaturę powietrza i mąki
Weekendy w domu i ogrodzieniewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone i płatki sojowe pochodzi
Di gotujeniewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone i płatki sojowe pochodzi
Di gotujełyżeczka kakao 2 łyżki olej rzepakowy 3/4 szklanki Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z curem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym
AZgotuj!ricottą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 18 Składniki 300 g mąka orkiszowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol lub inne słodziwo 250 g serek ricotta 1 szt jajko 1 łyżka spirytus 1 łyżeczka syrop waniliowy lub esencja Sposób przygotowania Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wycinamy
Kucharzyca