ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:132/216)

Ciasteczka orkiszowo-żytnie z ziarnami i owocami 184

Przez ostatnie miesiące z pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego częściej będą się pojawiać przepisy na te smakołyki. A dzisiaj mój przepis na zdrowe ciasteczka pełne ziaren i suszonych owoców. Odmierzałam składniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł(...)suszone można użyć jakie się chce. Czereśnie i figi można zamienić na morele i śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.... Składniki: 2 szklanki płatków orkiszowych 1 szklanka mąki żytniej po 4 łyżki pestek dyni, siemienia lnianego i sezamu 3 łyżki nasion chia 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych czereśni 100 g suszonych fig, posiekanych

Czerwień i błękit
Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron 292

Nagietek w kuchni? Dlatego nie? Świeże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako substytut szafranu używane są do doprawiania i barwienia ryżu i innych potraw. Dziś przygotujemy z nich sos. Nagietek Miód Śmietana Cebula Marchewka Miód Limonka Szczypiorek Kolendra Makaron Sól Pieprz Przygotowanie sosu zaczynamy od naparu(...)Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem makaronu orkiszowego. Po ugotowaniu makaron przerzucamy na patelnię mieszając razem, lub polewamy na talerzu. Podajemy z cienkimi plasterkami marchewki i szczypiorkiem. Smacznego

MarcinChef
Naleśniki z wiśniami 134

mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z sosem Napoli 172

Apollo to z takimi bombami💣 węglowodanowymi🔥 można się pożegnać...👋 :)      ➕I jeszcze jedna kwestia, zamiast mąki pszennej mąka orkiszowa😀 Nie muszę chyba pisać jaka jest to kolosalna różnica dla naszego układu trawiennego... 😘 Ci, którzy stosują mąkę orkiszową już dawno odczuli różnice... ❗ i mogą coś na ten temat powiedzieć... ❗ Składniki na sos: 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych(...)naleśników należy wyjąć papryczkę chili. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 208

warzywnym, czyli neutralnym farszem... Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie:      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa truskawkowa z domowym makaronem 179

minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty: – 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 jajko – 1 łyżka oliwy – szczypta soli – woda (opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy

Podwójnaporcja
Racuchy drożdżowe z polewą krówkową :) 195

którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj jeszcze 1 łyżkę mąki orkiszowej (z puli 50 g) i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut.  Na patelni rozgrzej olej

Zdrowie na języku :P
Gnocchi z dynią 165

przepis na gnocchi ale trzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka jest struktura ciasta. Jak będziecie mieć duże jajko albo dynia będzie słabo odparowana to należy dodać trochę więcej mąki. 4.7 from 3 reviews Gnocchi z dynią   Drukuj Prep time 30 min Cook(...)albo cebulką i serem pleśniowym Ingredients 1 szklanka pure z dyni 200 gr serka typu włoskiego ( użyłam capri) 1 jajko 1 i ½ szklanki mąki (plus więcej do podsypywania) - użyłam orkiszowej typ 750 ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli do podania: masło i szałwia albo karmelizowana cebulka i ser pleśniowy Instructions Pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać

Cooking for Emily
Chleb orkiszowy na zakwasie II 138

składników, smak jest inny. Polecam wypróbowanie obu przepisów. 500 g mąki orkiszowej jasnej chlebowej typ 750 300 ml wody 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dzień wcześniej dokarmiony. No i dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 229

mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze(...)piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie..Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć chleb wzorem wg własnego uznania.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Puszyste ciasto czekoladowe na maślance 269

kawy czy na podwieczorek. Puszyste ciasto czekoladowe na maślance: 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 120 g masła (ciut więcej niż pół kostki) 200 ml maślanki (ponad 3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru

Poezja smaku
Szarlotka z kardamonem 190

niej to ciasto i byłam zaskoczona niezwykłym smakiem tej szarlotki. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za cynamonem lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. ;) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek(...)ręczniku papierowym. 3. Piekarnik nagrzać do 200°C.  4. Mąkę i masło posiekać, dodać żółtka, sok i skórkę z cytryny, 3 łyżki cukru. Zagnieść krótko na gładkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki, owinięte w folię spożywczą.  5. Po tym czasie podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować, wyłożyć nią spód i boki tortownicy (nie muszą być

Kuchnia Prezydentowej
Roślinny jadłospis na cały tydzień 212

łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. W międzyczasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Babka czekoladowa na maślance 196

staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 120 g masła 1 szklanka cukru/ksylitolu 1 szklanka maślanki 3 małe jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu polewa: 80 g czekolady 40 ml mleka 1 płaska(...)łyżka masła Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem masło stopić, wlać gorące do ciasta wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym 159

składniki: 3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna

Domowy Smak Jedzenia