polecam zamiany masła na margarynę. Odeszłam już od tego, bo smak ciasta z masłem jest o wiele lepszy. Margaryna smakuje zupełnie inaczej. Poza tym nie jest zdrowsza! Smacznego! Składniki na blaszkę 23 x 32 cm: 5 średnich jajek 180 g masła 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka otrębów orkiszowych prażonych lub owsianych 1/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki(...)zmiksuj do połączenia. Przesiej mąkę pszenną i wsyp rozdrobnione płatki i otręby. Ręcznie wymieszaj trzepaczką z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Połowę ciasta przełóż do innej miski. Do jednej części przesiej mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Wymieszaj każdą część trzepaczką ręcznie, do połączenia składników. Formę lekko posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia
Anioszek w kuchnicynamonowym kruchym spodzie z mąki orkiszowej. Smaczny wypiek, który prezentuje się genialnie. Składniki (na formę do tarty 12 cm x 25 cm): Kruchy spód i kratka: 300 gram mąki orkiszowej 150 gram masła 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżka cynamonu szczypta soli 60 gram cukru pudru Karmelizowana pigwa: 1 kilogram świeżej pigwy 1 szklanka cukru(...)orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny tam spędzić minimum
Mango Papajaskładniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaStraciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy
Ania i Marcin gotujądodałam trochę do ciasta. Nie odważyłam się posłodzić samą stewią - boję sie gorzkiego posmaku - więc dałam też miód. Połączenie wyszło super, zero goryczki. Może następnym razem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około 150 ml) mleka owsianego - lub innego 1 jajko 3 łyżki oliwy około 100 ml płynnego miodu Suche 3/4 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 kubka mąki(...)składniki mokre, w drugiej suche Dodać suche do mokrych o dokładnie wymieszać Gdy masa będzie gładka dodać marchew i orzechy i ponownie wymieszać Piekarnik nagrzać do 180 st Ciasto przełożyć do form muffinkowych (mi wyszło 12 szt.) Piec w 180 st przez 25 minut Smacznego
pyszne zdrowościzimnego masła 3 dl orkiszowej mąki 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 g marcepanu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 50 g rozpuszczonego masła 1 jajko 10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż
codojedzeniawymiary około 2x2cm. Wykwintne mini ciasteczka z werbeną cytrynową 250g mąki orkiszowej jasnej, 150g masła, 100g drobnego cukru, 1 duże jajko lub 2 małe, 1 łyżeczka cukru waniliowego, pokrojone listki werbeny cytrynowej. Schłodzone masło siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, dodając pod koniec pokrojone listki werbeny. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy
Leśny Zakątekczyli zmielone drobno orzeszki. Ciacha są mocno orzechowe, kruche i pachnące orzeszkami W towarzystwie mąki orkiszowej i ryżowej, oczywiście bez cukru. Kruche ciasteczka arachidowe bez cukru około 70 małych ciasteczek 90 g mąki z orzechów arachidowych (lub zmielonych drobno orzeszków) 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki ryżowej 80-100 g erytrytolu 2 żółtka 50 g masła klarowanego(...)formie stałej, zimnego) ok. 4 łyżki mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia brzegów. Artykuł Kruche ciasteczka z mąką arachidową bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotdomowymi kluseczkami, posypaną parmezanem i listkami bazylii. Domowe kluseczki - 4 łyżki mąki (orkiszowej, jaglanej lub pszennej), 1 jajko, sól, tyle wody, żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Na wrzącą i osoloną wodę wlewać prosto z garnuszka cały czas mieszając albo nabierać łyżeczką niewielkie ilości ciasta i wkładać do gotującej się wody. Gdy wszystkie kluseczki wypłyną na powierzchni, odcedzić na sitku
Moja Mama GotujeSzybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto, dopiero pod koniec dodając posiekaną czekoladę. Całość odkładam do lodówki na około 1/2 godziny
babka w formieSKŁADNIKI 120 g brązowego cukru 1/2 kostki masła (125g) 250 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem
Moje Kuchenne Rewelacjechili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI (8-10 chlebków) 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka letniej wody 2,5 łyżeczki drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce mieszamy obie mąki, sól oraz drożdże. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy elaastyczne ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez problemu odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószamy mąką
DefinicjaSmakuchlebek powstał z myślą o tych, którzy nie mają mąki orkiszowej, a chcieliby mieć fajny pół razowiec. Użyłam do niego zakwasu pszennego, gdyż sporo mi się go nagromadziło, ale spokojnie można użyć zakwasu razowego - trzeba tylko pamiętać, żeby nie wyrabiać zbyty długo ciasta. Składniki na chleb : mąka pszenna typ 750, woda, jogurt grecki, otręby pszenne, sól i zakwas. Wykonanie
apetytnapieczeniezytniej jasnej450 g maki orkiszowej( 250 g maki orkiszowej 630 i 200 g maki orkiszowej pelnoziarnistej)350 - 400 g letniej wody 2 plaskie lyzeczki soli1 lyzeczka suchych drozdzy-opcjonalnieWykonanie:Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i hakiem wyrobic ciasto.Bedzie wyraznie widoczny gluten ,a ciasto dosc lepkie.Dodatek wody zalezny jest od rodzaju maki.Pelnoziarnista wymaga dodania wiekszej jej ilosci .Foremke wysmarowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!