ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:136/216)

Siła wyższa i naleśnik. Z piekarnika 184

wspólnego gotowania, więc wyciągnęłam składniki z lodówki i szafek, i przystąpiłam do działań. Sprawa jest prosta: mokre składniki, suche składniki, wszystko razem mieszamy - i czekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme fraiche i słodki syrop klonowy to do niego(...)Wasze języki na fioletowo...? Skandynawskie naleśniki znajdziecie też dzisiaj u Mirabelki i Marty . Fiński pieczony naleśnik z jagodami i maślanką Składniki: (na formę 22x30 cm) 150 g mąki orkiszowej 25 g płatków owsianych 40 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 285 ml maślanki 215 ml wody 2 jajka 25 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie muffinki kokosowe z jagodami i krówkami (bez laktozy, cukru białego, wegańskie) 119

owocowe muffiny nabrały jeszcze karmelowego klimatu. Całość jest wegańska, słodka i przepyszna a robi się je w kilka minut 😍       Składniki ( 16  szt): -360g mąki orkiszowej typ 700 -100g wiórków kokosowych -400ml mleka kokosowego -100g ksylitolu  -1/3 szkl. oleju -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody Dodatkowo -jagody(...)ksylitol, proszek i sodę, wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe i olej. Masa ma być gęsta ale nie sucha. Sylikonowe foremki na muffiny wypełnić do 1/4 wysokości kładą na zmianę ciasto z jagodami. Piec w 180’C ok 20-25 minut. Pokrojone w plastry krówki włożyć na muffiny ok 5 minut przed wyłączeniem piekarnika. My trzymałyśmy je nieco za długo

Candy Pandas
Jak zrobić idealne wegańskie ciasto drożdżowe? 187

przepisie nerkowce użyłam, aby nadać ciastu maślany posmak, ale można je zastąpić dodatkową ilością oleju kokosowego (podam dalej) Będziesz potrzebować dużej miski, małego garnka, miarek, wagi kuchennej (podstawa przy pieczeniu!), czystej szmatki, blendera (jeżeli zdecydujesz się na nerkowce) oraz sitka to przesiewania mąki. Składniki: 900 g mąki pszennej *(możesz dodać mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej, żytniej ale nie więcej niż(...)obudziły. Przykryj garnek czystą szmatką, albo pokrywką od garnka. 4. W międzyczasie zalej nerkowce 100 ml mleka i odstaw na bok. (zostało ci 300 ml mleka, aby dodać do ciasta). 5. Przesiej mąkę i sól do dużej miski. Ja po prostu odważam mąkę w misce, a potem nabieram ją sitkiem i przesiewam z powrotem do miski. 6. Drożdże

greenscarf
serowe placuszki z sosem malinowym 112

składniki na placuszki: 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskiech 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie brioszki 150

opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe dzięki dużej(...)siąść do wspólnego śniadania i sięgnąć po nie od razu, kiedy są jeszcze ciepłe, posmarować wegańską margaryną i konfiturą, bo tak smakują najlepiej. Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ½ łyżeczki nasion wanilii/wanilii w proszku/pasty waniliowej 1 łyżka (30g) wegańskiej margaryny ALSAN-bio ¼ szklanki mleka sojowego

Roślinna - blog wegański
Crostata z morelami i czereśniami 231

Crostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować(...)nieskomplikowany wypiek. Mikser nie jest konieczny. Crostata z morelami i czereśniami: 2 duże, wiejskie jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu 1/4 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka dojrzałych moreli (ok. 6 sztuk) duża garść czereśni lub malin lub borówek do posypania

Poezja smaku
Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 159

gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie,a korzenne przyprawy i miód w połączeniu z cynamonowym cydrem nadają mu niepowtarzalnego smaku. Musicie koniecznie spróbować :) Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 160 ml cynamonowego cydru 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta Link do filmiku

FitKot
Orkiszowa babka z bananami 128

roku piekę je po raz pierwszy. Nie powiem, nie były to łatwe momenty mojego życia. Użerałam się z licznymi zakalcami, niewyrośniętymi babami, jak i suchymi jak wiór ciastami. Te wszystkie przepisy poszły w zapomnienie a ja dalej piekłam, próbowałam i uczyłam się ich. Trudnych bab. W końcu pojawiła się pierwsza udana, za nią kolejna a ta.. trzecia... jest cudowna(...)szklanki mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000 1 jajko szczypta soli lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki mleka Banany rozgniatam widelcem na papkę. Mieszam z olejem, cukrem pudrem i jajkiem krótko i energicznie. Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam dokładnie jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy

Mango Papaja
Przepis na domowe ciasteczka orzechowe! 124

Ciasteczka orzechowe SKŁADNIKI: - 170 g masła - 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 łyżki syropu klonowego - 2 czubate łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych (na grube kawałki) - 1 duże jajko - 1 łyżka mleka - 60 g masła orzechowego Z w/w składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość lepkie i tłuste. W dłoniach uformuj kulkę i spłaszcz

SMYKWKUCHNI
Bułki pszenno-orkiszowe 152

temperaturze pokojowej 250 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Szczęśliwa kuchnia
Bułki pszenno-orkiszowe 153

temperaturze pokojowej 250 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zdrowe przekąski - domowe nachosy 694

szklanka mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek pół szklanki ciepłej wody łyżeczka ziół płaska łyżeczka soli kurkuma papryka słodka/ostra Przygotowanie: Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Bułki zwykłe z przedziałkiem (orkiszowe) 148

przepis do wypróbowania! Składniki na 9 bułek: 500 g mąki orkiszowej 700 125 ml mleka   125 ml wody 1 op. drożdży instant 1 pełna łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju olej do posmarowania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 200

pomidorowym pesto 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 g maki orkiszowej chlebowej łyżeczka soli łyżka cukru 220 g ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży jajko, rozbełtane do posmarowania pesto pomidorowego wg tego przepisu Wszystkie składniki prócz jajka i pesto wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Piegusek" na zakwasie i "Malowany welon" 138

lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb mieszany z sorgo i amarantusem Orkiszowy chleb z czarnuszką Chleb superfood na zakwasie Książką Wiliama Somerseta Maughama

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z brzoskiwniami i morelami 171

właśnie zdjęciami. Składniki: 120 gram mąki pszennej 100 gram mąki orkiszowej 100 gram masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 1/2 kilograma brzoskwiń 1/3 kg moreli 1 laska wanilii 2 łyżki cukru lub miodu 1 łyżka masła Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut

Mango Papaja
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 140

Następnego dnia dodaj do wcześniej przygotowanej masy 330 g mąki orkiszowej, wodę, sól oraz nasiona. całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, papier lekko nasmaruj oliwą. Przełóż masę na chleb do blaszki. Wierzch posyp nasionami. Odstaw keksówkę na 2-3 godziny (im będzie cieplej, tym ciasto szybciej wyrośnie) w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, by ciasto ponownie wyrosło

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania