ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:142/216)

Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 211

mąki żytniej 100 g razowej mąki orkiszowej 150 g razowej mąki pszennej 100 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (przy zielonych oliwkach można ciut więcej) 330 g + 20 g wody 15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Cheb orkiszowy z orzechami 227

Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie

Pora na pora
Cheb orkiszowy z orzechami 234

Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie

Pora na pora
Bułeczki z patelni nadziewane camembertem 266

podobne bułeczki w wersji z mąką orkiszową i twarogiem kozim TUTAJ . Dzisiaj jednak prezentuję je wam w nieco innej odsłonie. Zachęcam do spróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym

Moja Micha
Naleśniki lniano-orkiszowe (wegańskie) 263

kubka gorącej wody 1 kubek mąki orkiszowej razowej 1 kubek wody mineralnej lub gazowanej Przygotowanie: Siemię i len zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Odstawić aż powstanie kleik Do powstałego kleiku dodać mąkę i wodę Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać wody. Niezbyt duże porcje ciasta nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować

pyszne zdrowości
Wegańskie ciasteczka 165

Składniki: 360 g (3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zmiażdżonego awokado ½ szklanki zmiażdżonego banana 6 łyżek miodu żurawina posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki) Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze

Mama Gotuje
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 101

dzięki uprzejmości AleDobre.pl . 520 g mąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy 2 jajka 200 ml mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 1 łyżeczka soli marmolada mandarynkowa do nadzienia I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle

Marder&Marder Manufacture
Chleb z pomidorami 165

mąki pszennej 200g mąki orkiszowej typ 2000 łyżeczka przecieru pomidorowego 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do miski wlać 250ml  ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie  dodać  mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformowa

w mojej kuchni
Chleb orkiszowy 185

jeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna  słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą.  Dobrze wyrobić  5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia

Na słodko lub wytrawnie
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 166

orkiszowej 100 g m ą ki pszennej  ok 400 ml cieplej wody 8 g suchych drożdży łyżeczka soli 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie:  Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać  około 10 minut. Nie przejmować

Walijskie Pichcenie
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 195

Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Paszteciki Składniki: na 30 pasztecików 20 g świeżych drożdży 350 g pszennej mąki 100 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 50 g miękkiego masła jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Nadzienie 150 g pieczonej dyni piżmowej

codojedzenia
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 193

więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao - dla koloru. Polecam Wam bardzo, koniecznie zróbcie jeszcze przed Świętami!Cynamonowe ciastka z melasąSkładniki:(na 55-60 sztuk)310 g mąki orkiszowej25 g kakao150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem 192

pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się w ustach. Tani, kolorowy i pyszny obiadek. Zapraszam do przepisu! Składniki: 400 g marchewki(...)dusić, aż marchewki zmiękną - około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładko, ostudzić i wstawić na 15 minut do lodówki schłodzoną masę wymieszać z parmezanem, mąką (użyłam mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 189

Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 191

podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka pszenna- 200 g* mąka orkiszowa- 180 g** drożdże świeże- 35 g* jajka- 2 szt.* cukier trzcinowy- 80 g* mleko- 125 ml* masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana(...)soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać

Kraina Miodem Płynąca