ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:146/216)

Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 183

Mąka i ziarna. Mąkę orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym

Pij soki wyciskane
Scones z dżemem że Łooo! 198

mąki pszennej 1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki cukru pudru 2 jajka ok 1/2 szkl mleka Dżem Łowicz 100% Czarny Bez Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość

Smakołyki Asi
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 197

jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej 1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie

FitKot
Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 176

płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut

FitKot
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 159

świeżych drożdży 450g mąki orkiszowej lub pszennej 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1 Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie

Blendman
Chleb na zakwasie 169

300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki słonecznika (około garści) siemię lniane (około garści) 2 łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm) smarujemy cienko olejem rzepakowym i obsypujemy mąką pszenną. Przekładamy ciasto do keksówki, uklepujemy lekko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 190

Składniki: 325 g mąki orkiszowej 630 75-100 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant   Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowe ciasteczka z powidłami 184

powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę

FitKot
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym 205

naleśników) naleśniki jajko 150g mąki orkiszowej 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego mus 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej dodatkowo jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą

DefinicjaSmaku
Ciasteczka z kardamonem i cynamonem 198

mąki orkiszowej 125 g masła w temperaturze pokojowej 120 g drobnego brązowego cukru 1 jajko  2 łyżki mleka  1 łyżka kardamonu 1 łyżka cynamonu  Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę . Dodajemy jajko i miksujemy . Wsypać wymieszaną mąkę z kardamonem i cynamonem wlać mleko i ponownie zmiksować . Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić

Wypieki Uli
Bułki orkiszowe 217

sztuk: 500 g mąki orkiszowej typ 550 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 275 ml mleka Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól.  Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość

wyzwania kuchenne
Chleb orkiszowy na zakwasie 129

zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej 450 – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżka miodu ( w oryginale jest melasa) 2 łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto

Gosia gotuje
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 258

dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego - 80g skrobi kukurydzianej -120g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już

Smaczne Zdrowe
Wiosenne czyszczenie bloga:) 208

łyżki mąki orkiszowej (k) *  szczypta kurkumy (g) *  łyżka płatków żytnich (g) *  1 jajko (sł) *  jabłko starte (sł) *  łyżeczka/łyżka oliwy lub roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki

Zdrowa Kuchnia Sowy