ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:146/216)

CHLEB Z PŁATKAMI ŚNIADANIOWYMI 110

garść ziaren dyni 1/2 szklanki otrębów orkiszowych 1 szklanka płatków śniadaniowych pół łyżeczki cukru łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ziarna słonecznika dyni i otręby , mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Płatki nestle fitness kruszymy na mniejsze kawałki. Do drożdży dodajemy mąkę, sól i płatki neste fitness. Jak ciasto będzie lepkie i gęste zostawiamy w ciepłym

Kuchnia w oparach
Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 127

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki) (uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej) 4 jaja w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanka mąki orkiszowej 4 łyżki  dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

AZgotuj!
Szybkie gofry proteinowe FIT 245

150g mąki orkiszowej/żytniej/pszennej – 30g odżywki białkowej (u mnie o smaku ciasteczkowym) – 2 łyżki oleju – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: – bita śmietana – ulubione owoce – cukier puder/ksylitol w pudrze Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy tak, by nie powstały grudki. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę

Be Fit Be Strong
Omlet biszkoptowy z jadalnymi kwiatami! 137

idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę PRZEPIS NA OMLETA BISZKOPTOWEGO: SKŁADNIKI: - 2 jaja wiejskie lub ekologiczne - 1 płaska łyżka mąki pszennej lub orkiszowej - ewentualnie cukier lub stewia, ja nie dodaje

SMYKWKUCHNI
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 247

mąki orkiszowej jasnej typ750 - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 10g soli himalajskiej - 240g (ml) letniej wody - 25g oleju lub oliwy (daję oliwę z oliwek) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki lub świeżo dokarmionego, bez chłodzenia) dodatkowo: trochę mąki do podsypania blatu Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto (wyręcza mnie w tym hak miksera). Można

Smaczne Zdrowe
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 170

mąki żytniej 100 g razowej mąki orkiszowej 150 g razowej mąki pszennej 100 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (przy zielonych oliwkach można ciut więcej) 330 g + 20 g wody 15 zielonych oliwek (dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Cheb orkiszowy z orzechami 196

Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie

Pora na pora
Cheb orkiszowy z orzechami 203

Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie

Pora na pora
Bułeczki z patelni nadziewane camembertem 226

podobne bułeczki w wersji z mąką orkiszową i twarogiem kozim TUTAJ . Dzisiaj jednak prezentuję je wam w nieco innej odsłonie. Zachęcam do spróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym

Moja Micha
Naleśniki lniano-orkiszowe (wegańskie) 196

kubka gorącej wody 1 kubek mąki orkiszowej razowej 1 kubek wody mineralnej lub gazowanej Przygotowanie: Siemię i len zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Odstawić aż powstanie kleik Do powstałego kleiku dodać mąkę i wodę Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać wody. Niezbyt duże porcje ciasta nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować

pyszne zdrowości
Wegańskie ciasteczka 136

Składniki: 360 g (3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zmiażdżonego awokado ½ szklanki zmiażdżonego banana 6 łyżek miodu żurawina posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki) Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze

Mama Gotuje
Gofry orkiszowe 209

szklanki mąki orkiszowej jasnej 2 jajka 1/2 szklanki oleju  + więcej do smarowania gofrownicy 300 ml mleka (dałam 2 %) ziarenka z 1 laski wanilii 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli   Wykonanie: Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.  Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie

Sto kolorów kuchni
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 72

dzięki uprzejmości AleDobre.pl . 520 g mąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy 2 jajka 200 ml mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 1 łyżeczka soli marmolada mandarynkowa do nadzienia I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle

Marder&Marder Manufacture
Chleb z pomidorami 134

mąki pszennej 200g mąki orkiszowej typ 2000 łyżeczka przecieru pomidorowego 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do miski wlać 250ml  ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie  dodać  mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformowa

w mojej kuchni
Chleb orkiszowy 153

jeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna  słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą.  Dobrze wyrobić  5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia

Na słodko lub wytrawnie
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 143

orkiszowej 100 g m ą ki pszennej  ok 400 ml cieplej wody 8 g suchych drożdży łyżeczka soli 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie:  Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać  około 10 minut. Nie przejmować

Walijskie Pichcenie
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 169

Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Paszteciki Składniki: na 30 pasztecików 20 g świeżych drożdży 350 g pszennej mąki 100 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 50 g miękkiego masła jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Nadzienie 150 g pieczonej dyni piżmowej

codojedzenia
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 164

więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao - dla koloru. Polecam Wam bardzo, koniecznie zróbcie jeszcze przed Świętami!Cynamonowe ciastka z melasąSkładniki:(na 55-60 sztuk)310 g mąki orkiszowej25 g kakao150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem 159

pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się w ustach. Tani, kolorowy i pyszny obiadek. Zapraszam do przepisu! Składniki: 400 g marchewki(...)dusić, aż marchewki zmiękną - około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładko, ostudzić i wstawić na 15 minut do lodówki schłodzoną masę wymieszać z parmezanem, mąką (użyłam mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 157

Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem 186

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów

Kuchnia PROzdrowotna
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 158

podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka pszenna- 200 g* mąka orkiszowa- 180 g** drożdże świeże- 35 g* jajka- 2 szt.* cukier trzcinowy- 80 g* mleko- 125 ml* masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana(...)soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać

Kraina Miodem Płynąca
Szybki piernik z dżemem - pyszny 166

Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):3 szklanki mąki orkiszowej jasnej-6301 szklanka cukru125 g masła250 ml mleka1 słoik dżemu2 jajka L2 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki sody3 łyżeczki przyprawy piernikowej2 garście orzechów włoskich2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 mlSkładniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 180

tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja na delikatnym biszkopcie orkiszowym, piecze się go tylko 13 minut

Smaczne Zdrowe
Japońskie naleśniki dorayaki z matchą 148

Składniki: Naleśniki: 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 2 łyżeczki japońskiej herbaty matcha 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki cukru pudru 1 1/4 szklanki mleka roślinnego Nadzienie: słodka pasta z fasoli adzuki według tego przepisu Wykonanie: W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję. Rozgrzewamy suchą

Lamarida.pl
Orkiszowy omlet z bananem 146

omletowych. Orkiszowy omlet bananowy.   Składniki: 1,5 łyżki mąki orkiszowej, np. TOTA 2 jajka 1 banan dodatkowo: kiwi olej kokosowy Wykonanie: Kiwi obrać i pokroić w plastry. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, banana i mąkę zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z białkami. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wylać ciasto. Kiwi ułożyć

Trufelkowo
Chleb wileński i fotki z Wilna 163

szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić do całkowitego ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami Chleb piwny z czarnuszką i sezamem

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 160

pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowe placuszki "rosti"z gruszki 128

pszennej razowej lub orkiszowej jajko opakowanie cukru waniliowego trzcinowego otarta skórka z jednej cytryny listki melisy cukier puder kilka łyżek oliwy do smażenia Przygotowanie: 1. Gruszki zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odlej sok. 2. Dodaj jajko i mąkę oraz skórkę z cytryny i cukier waniliowy. 3. Wymieszaj na gładkie ciasto. 4. Smaż małe placuszki. Z podanych składników

AZgotuj!
Rosyjskie bliny z kawiorem 136

dałam orkiszową razową) pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru szklanka mleka 4 jajka 20 gram drożdży olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę gryczaną zmieszaj z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc.  Po ok 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie

AZgotuj!
Śniadaniowe kwiatki z malinowym Łowiczem na dżem dobry 196

łyżki mąki gryczanej 3 łyżki mąki orkiszowej kilka kropli stewii lub 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia dżem malinowy Łowicz serek lub jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje

FitKot
Pancakes czekoladowe z jogurtem, truskawkami i nektarynką 155

Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej lub innej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny truskawki nektarynka  Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli

Chocolate Muffin Blog
Orkiszowe placuszki cynamonowe z twarożkiem i jabłkami na ciepło 165

Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli

Chocolate Muffin Blog
Paluchy bułki wielozbożowe z pestkami dyni. 129

mąki żytniej TYP720 -pół kubka mąki orkiszowej -50 gram świeżych drożdży -3/4 kubka mleka 2% -pestki z dyni -mała łyżeczka soli Mąki mieszamy widelcem z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy

BaRepas
Placuszki bananowo-orkiszowe 182

mąka orkiszowa - 1 szklanka  - jajko - 1 sztuka  - mleko 1/2 szklanki  - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka  - oliwa  - miód  - cynamon  Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon, jajko, mleko oraz pokrojone w plasterki banany. Wszystkie składniki zmiksować, aby powstała jednolita masa. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oliwie. Ciasto wylać na rozgrzaną

Fit-amina

Proponowane wyszukiwania