ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:153/216)

Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 163

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. Zagapiłam się i zmieliłam cały sezam, jaki miałam w domu:). Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)niezwykle smakowite. Nie są za bardzo słodkie ale o to mi chodziło. Polecam dla dorosłych i dla dzieci!  Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku Potrzebujemy 400g mąki pszennej orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy na zakwasie 150

gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być(...)mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 221

wyczarować świąteczne biscotti, korzenne, aromatyczne. Po prostu polskie :) Kardamon i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń :) Oto efekty eksperymentu! Składniki: 2 szklanki mąki razowej orkiszowej pół szklanki otrębów orkiszowych pół szklanki otrębów pszennych 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami pół szklanki siekanych migdałów płatki(...)dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce

Spektrum Smaku
Koktajl śniadaniowy ENERGIA z orkiszem 240

Jeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej

Kuchnia PROzdrowotna
Orkiszowe serduszka 209

szkl mąki orkiszowej 200 g masła 5 łyżek cukru brązowego 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z jednej pomarańczy dodatkowo: 1 gorzka czekolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajka, cały czas ucierając. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczy i zagnieść ciasto. Obsypać mąką, zawinąć

Trufelkowo
Pięć kłosów 113

mąka orkiszowa 100 g -mąka żytnia razowa typ 2000/100 g -zakwas żytni 200 g - sól 15 g -woda 400 g -blaszka (forma ) 10 na 30 cm - papier do pieczenia -jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz. Wykonanie Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto do formy i czekamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 278

świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka

pyszne zdrowości
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 152

orkiszowe płatki, zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy misę i całość odstawiamy na sześć, siedem minut. Następnie do namoczonych płatków, dodajemy  mąkę,  miód, proszek do pieczenia,  mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy

Miód i pieprz
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 140

razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne

Food Square
Pszenny chleb na zakwasie 194

pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie

Wanilia i Kardamon
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 182

mąki orkiszowej, ok. 100 ml wody, szczypta soli, woda, 3 łyżki oleju rzepakowego, nadzienie: 100 g ARLA APETINA w kostkach BAZYLIA & OREGANO, pęczek koperku, 3 łyżki kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie

Moniki Smakołyki
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 149

dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć do ponownego wyrośnięcia (pół godziny). Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.  Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte. ----------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami 152

szklanka mąki orkiszowej typ 2000 szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej olej kokosowy do smażenia 100 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być

Mango Papaja
Razowy chleb orkiszowy na zakwasie 273

szklanki mąki orkiszowej typ 850 i przesiałam do miski. Dosypałam 3/4 szklanki otrąb pszennych - wymieszałam. Do szklanki włożyłam 3 łyżki jogurtu greckiego i dolałam wody tyle, że w sumie płynu wyszła szklanka. Rozmieszałam jogurt z wodą i dolałam do mąki. Okazało się że płynu jest za mało, więc dolałam jeszcze 1/4 szklanki wody i krótko wymieszałam. Ciasto jest klejące

apetytnapieczenie
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 165

szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży 2 suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce

Na słodko lub wytrawnie