ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:150/216)

Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 148

płatków jaglanych 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut

FitKot
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 130

świeżych drożdży 450g mąki orkiszowej lub pszennej 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1 Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie

Blendman
Chleb na zakwasie 143

300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki słonecznika (około garści) siemię lniane (około garści) 2 łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm) smarujemy cienko olejem rzepakowym i obsypujemy mąką pszenną. Przekładamy ciasto do keksówki, uklepujemy lekko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY 125

SKŁADNIKI 350 g mąki orkiszowej 20 g drożdży ok 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek, rozkruszamy drożdże do dołka posypujemy cukrem i wlewamy troszkę ciepłej wody. Mieszamy środek zabierając niewiele mąki. Odstawiamy aby zaczyn wyrósł. Gdy podrosło dodajemy sól i resztę ciepłej wody, wyrabiamy. Ciasto powinno być dość twarde. Odstawiamy

harrisa
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 164

Składniki: 325 g mąki orkiszowej 630 75-100 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant   Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowe ciasteczka z powidłami 159

powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę

FitKot
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym 177

naleśników) naleśniki jajko 150g mąki orkiszowej 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego mus 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej dodatkowo jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą

DefinicjaSmaku
Ciasteczka z kardamonem i cynamonem 174

mąki orkiszowej 125 g masła w temperaturze pokojowej 120 g drobnego brązowego cukru 1 jajko  2 łyżki mleka  1 łyżka kardamonu 1 łyżka cynamonu  Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę . Dodajemy jajko i miksujemy . Wsypać wymieszaną mąkę z kardamonem i cynamonem wlać mleko i ponownie zmiksować . Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić

Wypieki Uli
Bułki orkiszowe 178

sztuk: 500 g mąki orkiszowej typ 550 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 275 ml mleka Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól.  Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość

wyzwania kuchenne
Chleb orkiszowy na zakwasie 105

zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej 450 – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżka miodu ( w oryginale jest melasa) 2 łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto

Gosia gotuje
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 218

dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego - 80g skrobi kukurydzianej -120g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już

Smaczne Zdrowe
Wiosenne czyszczenie bloga:) 185

łyżki mąki orkiszowej (k) *  szczypta kurkumy (g) *  łyżka płatków żytnich (g) *  1 jajko (sł) *  jabłko starte (sł) *  łyżeczka/łyżka oliwy lub roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 194

chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się

Smaczna Pyza
Cynamonowe pierniczki z dżemem 194

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem. Składniki na około 3 blachy pierniczków: 420 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L 100 g cukru lub ksylitolu   100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka

Ze smakiem i z pasją
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 153

kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego i dodatkowo podrasowany ziarnem sezamu. Składniki na jeden wielki 2 kg lub dwa mniejsze” 500 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki orkiszowej 350 g zakwasu z mąki żytniej ( tu znajdziecie instrukcję, jak krok po kroku cieszyć się latami własnym zakwasem ) 600 ml wody w temp. pokojowej (używam przegotowanej lub mineralnej prosto(...)ziaren sezamu (podprażyć na suchej patelni) 5 łyżek syropu klonowego lub innego płynnego wegańskiego słodu   Wszystkie składniki umieść w na tyle dużej misce aby po podwojeniu swojej objętości ciasto z niej się nie wylewało i wymieszaj. Mąką żytnia nie lubi zbytniego wyrabiania, najlepiej użyj dużej drewnianej łyżki. Gotowe ciasto jest klejące i gęste. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw

greenscarf

Proponowane wyszukiwania