ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:162/216)

Tarta z warzywami i kozim serem, a właściwie Quiche 314

moją ulubioną :)   Składniki (na 1 prostokątną formę do tarty jak na zdjęciu poniżej lub okrągłą o średnicy 26-28 cm)   Kruchy spód ciecierzycowo - orkiszowy: 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy 125 gram masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 opakowanie warzyw na patelnię marki Hortex(...)koziego sera 50 gram sera mozzarella 3 jaja 3 łyżki jogurtu greckiego posiekana bazylia szczypta suszonego oregano, soli oraz pieprzu Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite i gładkie ciasto, po czym owijam je folią spożywczą i umieszczam na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyciągam ciasto, wałkuję, umieszczam w formie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Mango Papaja
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 215

koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać tu: klik .  (około 27 małych placuszków lub 5-6 niewielkich naleśników )   1 jajko 200 ml mleka   10 łyżek mąki orkiszowej (płaskie; można użyć pszennej ) 3 łyżki mąki z żołędzi (płaskie)   1 łyżka miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła/oleju kokosowego (roztopionego) 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) Dodatkowo(...)masło/olej kokosowy do smażenia (nie używałam)  Żółtko zmiksować z mlekiem, miodem, a następnie z obiema mąkami i cynamonem. Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką

Di gotuje
Maślane bułki śniadaniowe – z mąki orkiszowej. 198

Składniki (13 bułeczek po ok. 50 g każda): 320 g jasnej mąki orkiszowej – typ 630, 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej – typ 2000, 200 ml ciepłej przegotowanej wody, 100 g masła, 25 g drożdży prasowanych, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju/ oliwy (do namaczania noża) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Wszystko(...)zalewamy ciepłą wodą dokładnie mieszając. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy roztopione ciepłe masło i całość dokładnie zagniatamy aż ciasto wchłonie masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na małe bułeczki – w tym celu użyłam łyżki – i formujemy z nich kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą spłaszczamy, następnie nacinamy

rozgotowana
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 249

przyprawą w dużej ilości podmieniłam na ulubioną kolendrę. Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 6 łyżek oleju 1 jajko 400 g dyni 1 cytryna - bio 1 ząbek czosnku 1 cebula 200 g ajwaru 1 łyżeczka kolendry/kuminu sól, pieprz 50 g czarnych oliwek bez pestek(...)łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 226

pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić! Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka". Składniki na 12 sztuk: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 ml mleka/mleka kokosowego 1 jajko skórka z 1/2 cytryny 50 g oleju kokosowego/masła 45-60 g cukru 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych(...)mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił  do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy na drożdżach 170

smak, ale i dłuższe zachowanie świeżości) Na chleb orkiszowy na zakwasie przepis znajdziecie tu , a poniżej przepis na bochenek drożdżowy. Smacznego. CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach) Składniki: 500g mąki orkiszowej 250 ml serwatki (lub wody) 30 g drożdży 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem(...)momentu, aż zaczną pracować.  Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy serwatkę (ja nie miałam, więc u mnie to woda)  Zagniatamy dość zwarte ciasto, które odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie.  Z ciasta formujemy bochenek lub przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Bon appetit mon amie
maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami 159

dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo cukier puder do posypania ciastek sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy(...)cukier,  dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie  lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie  blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej

Miód i pieprz
Piernikowe ludziki! 151

temu można je swobodnie dekorować. A ja proponuję Wam wymyślić własne dekoracje dla Waszych bliskich. Piernikowe ludziki górą! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 250 g mąki gryczanej - 200 g mąki orkiszowej - 100 g mąki pszennej - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika(...)szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 158

formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki pszennej 250 g razowej mąki orkiszowej 500 g mąki pszennej + 2 łyżki łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda(...)poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru, soli i ziaren. Wody dolewałam tyle, by ciasto dawało się wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa nabrała powietrza (po ok. 10 minutach wyrabiania), przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na jaglance 234

chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :) Inspiracja tutaj Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka:  150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem(...)Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości

Delicious Titbits
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 199

nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć.  Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 316

przede wszystkim pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej -1 szklanka mąki żytniej chlebowej -3/4 szklanki wody -10g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych) -1 łyżeczka soli -2 łyżki oliwy -3-6 łyżek słonecznika (ja dodałam jeszcze(...)Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM 223

nudzą, są bardzo kruche i delikatne. Ja zawsze robię je z podwójnej porcji, ponieważ dla moich pociech jedna to zdecydowanie za mało!:)) Podaję pojedynczą porcję. Składniki: -330g mąki orkiszowej  lub 300g mąki pszennej -150g masła -100g ksylitolu lub cukru -2 żółtka -1-2 łyżki śmietany -cukier waniliowy -szczypta soli -cukier krystaliczny do posypania Uwaga! Nie dodawać(...)posypania) i masło posiekać dużym nożem na małe kawałki. Następnie dodać ksylitol, sól, wymieszać z mąką i masłem, zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz śmietanę i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę(ciasto nie powinno się rozdzielać). Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut w lodówce aby stężało.  Następnie rozwałkować

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 220

drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej 700 - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie) - 1 szkl ziaren słonecznika - 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii) - 1/2 szkl ksylitolu - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Słonecznik(...)złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać

Smaczne Zdrowe
Chleb gryczany bezglutenowy 172

wysoką nietolerancję na gluten i od tego czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nie jest to taka stuprocentowa dieta, bo czasami się skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego(...)spektakularnego efektu w postaci wypieczonego bochna chleba, bardziej zakalca, bo nie mam doświadczenia w drożdżowych wypiekach, a jedyny chleb, jaki jest na blogu, to  orkiszowy Sławka. Chleb ku mojemu zdziwieniu wyrósł, chociaż mógłby bardziej, ma chrupiącą skórkę i bardzo ładnie pachnie. Mój jest dużo ciemniejszy niż ten, z którego czerpałam inspirację

To co kocham