Ilość: 10 sztuk Czas przygotowania: 35 min Składniki: – 1/3 opakowania mrożonego szpinaku w liściach Bonduelle – 1/2 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę – 1/4 szklanki mąki orkiszowej – 1 banan – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki(...)blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem ze szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian
Podwójnaporcjaspróbować, bo smak jest zupełnie inny. U mnie wersja z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami. SKŁADNIKI na 2 duże pizze 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża szczypta soli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać(...)mąkami zabrać po łyżce z każdej i dodać do drożdży. Wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do mąk, dodać sól, oliwę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeSkładniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa) 15 g drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki otrąb gryczanych 1 szklanka wody letniej 3 łyżki słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę(...)solą i otrębami. Dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem
Ewusiowe Smakiktóre przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany(...)oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę
Mango Papajasię z nim drugi raz. Sprawdzony kilkukrotnie, jest smacznie i fit. Składniki suche: 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach garść jagód goji 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego lub stewii łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu(...)rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku
Mango Papajajasna mąka orkiszowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zwykłej mąki pszennej. Gotowe podajemy z... czym tylko dusza zapragnie! 😃 Około 30 szt.: * maślanka- 2 szklanki * mąka jasna orkiszowa (ew. pszenna)- 2 pełne szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka (ew. cukier waniliowy/aromat) * jajka- 2 szt. * roztopione masło klarowane- 2 łyżki + w razie potrzeby do smażenia(...)ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki klarowanego masła* W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, przesypać do mlecznej mieszanki i dokładnie połączyć rózgą. Na rozgrzanej patelni wylewać porcję ciasta (ja wylewam pełną łyżkę do sosów) i smażyć (na średnim ogniu) do momentu, aż pojawią się bąbelki powietrza- wtedy przełożyć na drugą stronę. Smacznego! 😋 * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni
Kraina Miodem Płynącamożna kupić w cukieteria.pl Składniki: Mokre: 1 szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny(...)temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć
Ala piecze i gotujeksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;) Składniki na około 2 blachy pierniczków: 400 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L/XL 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru) 100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika(...)Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne
Ze smakiem i z pasjąCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQwęższe paseczki...z początku pokroiłam na szersze, ale uznałam , że węższe będą lepsze i zwinęłam je więcej niż dwa razy i wyszły takie świderki.. Składniki: 50 dkg mąki orkiszowej jasnej/ razowej [ luksusowej Młynomag ] 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych] 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 200-250 ml letniej wody Nadzienie(...)wsypać mąkę i drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu wodę [tyle wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] . Masło roztopić w garnuszku
Moje domowe kucharzenieSkładniki na jeden bochenek: 300 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody 1 płaska łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 550 50 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną) 1 płaska łyżeczka soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 18 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Do ciepłej (NIE gorącej!) wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zawijamy
My Culinary ArtDzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :) SKŁADNIKI (8 sztuk) Składniki suche szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Składniki mokre 1 łyżka oleju kokosowego 6 łyżek miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego 3/4 szklanki mleka roślinnego Krem czekoladowy 1 dojrzałe awokado(...)suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
Powiedz dietom niemoimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek: · 2 szklanki mąki pszennej · 1 szklanka mąki orkiszowej · 6 łyżek otrębów pszennych · 1 łyżeczka miodu(...)składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnieciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki ziaren słonecznika - 200g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości(...)przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy
Smaczne Zdroweprzygotowania jednego bochenka. Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką PRZEPIS Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h Składniki na 1 bochenek 40 dkg mąki orkiszowej, t1850 10 dkg mąki krupczatki, t500 3 łyżki siemienia lnianego 6 łyżek płatków owsianych/otrębów pszennych 2 łyżki sezamu 3 łyżki suszonych pomidorów 3 łyżki czarnuszki 0,5 łyżeczki bazylii(...)wody Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, drożdże rozkruszyć w dłoniach, całość dokładnie wymieszać (można mikserem). Czarnuszki zostawić tyle co do posypania na wierzchu chleba wg uznania. Ciasto może mieć nieco luźną konsystencję, przy czym chlebek wyszedł mi smaczniejszy gdy ciasto było dość gęste. Po wymieszaniu składników, ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
coolinarnastrefa.blogspot.commineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników. Warto dbać o to, by znalazły się w naszej diecie każdego dnia. Składniki (6-7 słodkich bułek): 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki(...)odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5-2 godziny, by podwoiło
Mango Papaja