ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:169/216)

Cukiniowe muffiny z polewą czekoladową 112

wilgotne, cukiniowe, na bazie jogurtu, z ciemną czekoladą i smacznymi dodatkami. Kto ma cukinię i nie ma na nią pomysłu?    Składniki suche: 1,5 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 3 łyżki kakao naturalnego 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 270 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl oliwy 2 jajka Dodatkowo 1 szkl startej(...)rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby muffinek Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre przelać do suchych i wymieszać. Dodać cukinię i zamieszać jeszcze raz. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać wystudzone muffiny, na roztopioną jeszcze czekoladę ułożyć wg uznania orzechy

Trufelkowo
GOFRY ORKISZOWE 199

Składniki: 1 szklanka mleka 2% (może być roślinne) 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu kiwi banan 5 łyżek jogurtu naturalnego garść jagód goji i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do półmiska, wbijamy jajko, dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy(...)płynnych składników, na koniec dodajemy ksylitol.  Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta i smażymy, czas ok. 3 minuty. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta. Gotowe gofry studzimy na kratce wtedy nie będą "gumowe" i "sflaczałe". Na wystudzone gofry nakładamy po łyżce jogurtu

Prosto i Smacznie z Anetą
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 129

żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam(...)zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut. 4. Pół

kruche babeczki
Krakersy owocowe 128

Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą

Kucharzyca
Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami i polewą marchewkową czyli lunch kids do szkoły 117

kilku dni. Świetnie nadają się na wynos. Składniki: 1 opakowanie Marwitek (marchewki marki Marwit gotowe do spożycia)* 50 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + trochę do podsypania 50 ml maślanki 50 gram rozpuszczonego masła 30 gram drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 50 gram rodzynek polewa: 1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki świeżego soku(...)miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyciągamy

Mango Papaja
Bagietki Orkiszowe Łatwe 145

forma to będę pisać zdanie lub dwa o tym. No, ale koniec tego gadania,  czas najwyższy zabrać się za bagietki ;) Składniki na 2 bagietki: 350 g mąki orkiszowej typ 750 150 ml wody 30 g masła lub oleju roślinnego (użyłam masła) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże(...)wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość

Blondynka Gotuje
Pizza węgierska 143

Składniki: 25 gram drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 50 gram salami 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką(...)mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym

Mango Papaja
Czekoladowe placuszki żytnio-orkiszowe z jogurtem i malinami 176

świeże owoce nie są jeszcze dostępne, ale z powodzeniem możemy wykorzystywać zamrożone :) W towarzystwie czekolady i jogurtu smakują naprawdę cudownie :)           Składniki: 2 łyżki mąki orkiszowej * 1 łyżka mąki żytniej * 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1 łyżeczka ciemnego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo(...)również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować.   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 134

Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb na młodym zakwasie 139

reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej)- 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000.Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje.- 20 g drożdży- nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej- łyżka soliNiecały słoik zakwasu mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę(...)mąkę sól.Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut.Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania.Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek.Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie.Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik.Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220°dalsze

Pasje Jolki
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 147

tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :) P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej typ 550, 7 g drożdży instant, 300 ml wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą(...)słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.   Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 9 równych części. Bułeczki

Delicious Titbits
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 390

polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj .  Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk.   Składniki: - 300g masła orzechowego -400g mąki orkiszowej 750 ( lub 2,5 szkl.mąki pszennej) - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 1 szklanka ksylitolu ( lub cukru) - 1/3-1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody - 200g masła(...)drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 177

dodatkiem zmielonej kaszy jaglanej - zdrowa pychotka ! Do zmielenia kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym mielę ksylitol na puder. Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam ! Składniki: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)  lub ok.230g mąki pszennej - 50g mielonej kaszy jaglanej - 200g zimnego masła - 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) - 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka. Wycięte ciacha układać na blaszce

Smaczne Zdrowe
Gofry pachnące piernikiem 173

pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się(...)podwieczorek, gdy nikt nie liczy kalorii, proponuję odrobinę bitej śmietany. Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowe placuszki z rodzynkami 118

byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu. Składniki ( 10 sztuk): 350 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 3 łyżki roztopionego masła 225 g mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 aromat waniliowy tłuszcz do smażenia   Przygotowanie: W pierwszej misce wymieszać jogurt z cukrem wanilinowym, aromatem waniliowym(...)drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do składników z pierwszej miski i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż placki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Leniwe pierogi 310

rodzinnych domach gotowało się leniwe pierogi? Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje) : 500 g półtłustego lub tłustego twarogu 2 duże, ekologiczne jajka ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej) 1 czubata łyżka cukru z wanilią lub ksylitolu z dodatkiem ziarenek wanilii dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie

Poezja smaku
Bułki orkiszowe na piwie 94

dotąd się nie zawiodłem na ich mąkach. Nie inaczej było tym razem, bułki wyszły naprawdę pierwszoklaśne :) Składniki na 12 bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 550 250 g mąki orkiszowej typ 1850 250 ml jasnego piwa 100 ml wody 20 g świeżych drożdży 50 g masła 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli ulubione ziarna do posypania bułek Po pierwsze(...)niestety nie może być. Musi być normalne duże półlitrowe piwo. Dlaczego? Ano sprawa prosta: 250 ml użyjemy do naszych bułek, a drugie 250 ml możemy wypić w trakcie wyrastania ciasta. Inaczej wypiek się nie uda, zaufajcie mi :) A po drugie: masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. I czekamy aż przestygnie nieco. A po trzecie

Marder&Marder Manufacture
Bułki razowe z płatkami pszennymi 206

szklanki mąki żytniej razowej,1 szklanka mąki pszennej chlebowej,15 g świeżych drożdży,2 łyżki siemienia lnianego,3 łyżki letniej wody,0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie),1 szklanka wrzątku, 2 łyżki miodu Wileńskich,1 łyżka masła,1 płaska łyżeczka soli,1 jajko.Przygotowanie:  W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Odstawić(...)zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania