ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:170/216)

Szpinakowe pancakes z truskawkami 218

Ilość: 10 sztuk Czas przygotowania: 35 min Składniki: – 1/3 opakowania mrożonego szpinaku w liściach Bonduelle – 1/2 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę – 1/4 szklanki mąki orkiszowej – 1 banan – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki(...)blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem ze szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian

Podwójnaporcja
Razowy spód do pizzy 173

spróbować, bo smak jest zupełnie inny. U mnie wersja z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami. SKŁADNIKI na 2 duże pizze 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża szczypta soli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać(...)mąkami zabrać po łyżce z każdej i dodać do drożdży. Wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do mąk, dodać sól, oliwę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem 144

Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa) 15 g drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki otrąb gryczanych 1 szklanka wody letniej 3 łyżki słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę(...)solą i otrębami. Dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem

Ewusiowe Smaki
Razowy chlebek dyniowo- bananowy z płatkami orkiszowymi (lub owsianymi) 121

które przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany(...)oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę

Mango Papaja
Dietetyczne muffiny (z jabłkami) 143

się z nim drugi raz. Sprawdzony kilkukrotnie, jest smacznie i fit.  Składniki suche: 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach garść jagód goji 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego lub stewii  łyżeczka proszku do pieczenia  pół łyżeczki cynamonu(...)rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu  W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku

Mango Papaja
Pancakes na maślance 229

jasna mąka orkiszowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zwykłej mąki pszennej. Gotowe podajemy z... czym tylko dusza zapragnie! 😃 Około 30 szt.: * maślanka- 2 szklanki * mąka jasna orkiszowa (ew. pszenna)- 2 pełne szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka (ew. cukier waniliowy/aromat) * jajka- 2 szt. * roztopione masło klarowane- 2 łyżki + w razie potrzeby do smażenia(...)ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki klarowanego masła* W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, przesypać do mlecznej mieszanki i dokładnie połączyć rózgą. Na rozgrzanej patelni wylewać porcję ciasta (ja wylewam pełną łyżkę do sosów) i smażyć (na średnim ogniu) do momentu, aż pojawią się bąbelki powietrza- wtedy przełożyć na drugą stronę. Smacznego! 😋 * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni

Kraina Miodem Płynąca
Piernik z powidłami 151

można kupić w cukieteria.pl Składniki: Mokre: 1 szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny(...)temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać.  Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić.  Polewa:  Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Pierniczki orkiszowe z ksylitolem 180

ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;) Składniki na około 2 blachy pierniczków: 400 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L/XL 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru) 100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika(...)Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne

Ze smakiem i z pasją
Piernik z dynią 206

Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to

SzczyptaSmaQ
Zawijasy czosnkowe, pietruszkowe 169

węższe paseczki...z początku pokroiłam na szersze, ale uznałam , że węższe będą lepsze i zwinęłam je więcej niż dwa razy i wyszły takie świderki.. Składniki: 50 dkg mąki orkiszowej jasnej/ razowej [ luksusowej  Młynomag ] 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych] 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 200-250 ml letniej wody Nadzienie(...)wsypać mąkę i drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu wodę [tyle wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] . Masło roztopić w garnuszku

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy chleb bez zagniatania 180

Składniki na jeden bochenek: 300 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody 1 płaska łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 550 50 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną) 1 płaska łyżeczka soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 18 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Do ciepłej (NIE gorącej!) wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zawijamy

My Culinary Art
Czekoladowe babeczki bez cukru 132

Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :) SKŁADNIKI (8 sztuk) Składniki suche szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Składniki mokre 1 łyżka oleju kokosowego 6 łyżek miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego 3/4 szklanki mleka roślinnego Krem czekoladowy 1 dojrzałe awokado(...)suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka

Powiedz dietom nie
Pszenno - orkiszowy chleb na maślance z otrębami pszennymi 174

moimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek: ·          2 szklanki mąki pszennej ·          1 szklanka mąki orkiszowej ·          6   łyżek otrębów pszennych ·          1 łyżeczka miodu(...)składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić.   Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką   do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki   i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno   piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 230

ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik)   z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki ziaren słonecznika - 200g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości(...)przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką 244

przygotowania jednego bochenka. Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką PRZEPIS Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h Składniki na 1 bochenek 40 dkg mąki orkiszowej, t1850 10 dkg mąki krupczatki, t500 3 łyżki siemienia lnianego 6 łyżek płatków owsianych/otrębów pszennych 2 łyżki sezamu 3 łyżki suszonych pomidorów 3 łyżki czarnuszki 0,5 łyżeczki bazylii(...)wody Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, drożdże rozkruszyć w dłoniach, całość dokładnie wymieszać (można mikserem).  Czarnuszki zostawić tyle co do posypania na wierzchu chleba wg uznania. Ciasto może mieć nieco luźną konsystencję, przy czym chlebek wyszedł mi smaczniejszy gdy ciasto było dość gęste. Po wymieszaniu składników, ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 168

mineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników. Warto dbać o to, by znalazły się w naszej diecie każdego dnia. Składniki (6-7 słodkich bułek): 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki(...)odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5-2 godziny, by podwoiło

Mango Papaja
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 199

twarzy, a iskierki w oczach rozbłyskają, Wam życzę ;-)  SKŁADNIKI: - 125 g masła prosto z lodówki - 100 g mąki migdałowej - 100 g mąki pszennej typ 480 - 150 g mąki orkiszowej - 2 żółtka - 1 białko - 120 g miodu z akacji - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 1 łyżka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę.  Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy

SMYKWKUCHNI
Gofry drożdżowe z ciasta nocnego 366

Pyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;)  Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku(...)cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać, by było letnie, następnie wymieszać z drożdżami

Domowa Cookierenka Agi
Tarta migdałowa z truskawkami i kremem amaretto 241

smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego amaretto, doskonałość dojrzałych truskawek i kubki smakowe szaleją. Zapraszam do przepisu!  Składniki na foremkę 11x30 cm: 90 g mąki orkiszowej jasnej 630 90 g mielonych migdałów 90 g masła 50 g ksylitolu/cukru 1/2 żółtka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto(...)migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 154

energii, a smak przywodzi na myśl zieloniutką, słoneczną wiosnę... Skusicie się...? Tarta ze szpinakiem i ricottą Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietany kremówki(...)pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadaniowe mini-bułeczki 143

cieszyć się wonią świeżych bułeczek, musimy je upiec. Na szczęście ze sprawdzonym przepisem nie jest to takie trudne! Do przygotowania ok 40 małych bułeczek potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 150 g serka homogenizowanego (o obniżonej zawartości tłuszczu) – 8 łyżek oleju słonecznikowego – 8 łyżek mleka – 1 opakowanie proszku do pieczenia – sól, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka(...)szynki (ja pominęłam) Mąkę wraz z proszkiem, serkie, olejem oraz mlekiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawy, ser oraz warzywa i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki jednakowej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termo obieg) i pieczemy ok 10 – 15 minut, aż bułeczki się

Szybko Tanio Smacznie
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 124

lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj:klik.Skladniki na 12 racuchow:12 baldachow bzu  1 szklanka maki (orkiszowa 630) 1 szklanka kefiru2 jajka1/2 lyzeczka soli1/2 lyzeczki sody oczyszczonejcukier puder do posypaniaolej do smazeniaWYKONANIE : Odzielic zoltka od bialek.Make,kefir,zoltka jaj ,sol i sode wszystko wymieszamc na gladka,jednolita(...)wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu.Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony.Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym papierowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 154

slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630.Skladniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kgmaka chlebowa - 650 gmaka pszenna razowa - 90 gwoda - 210 gcydr jabkowy - 310 gsol - 20gdrozdze -100g -swieze,5g -instantlevain - 260 g oprocz(...)dojrzaly zakwas sztywny-30g (2 lyzki i 1 lyzeczka)WYKONANIE:przygotowanie Levain.Zaczyn przygotowac 12 godzin przed koncowym mieszaniem ciasta i zostawic przykryty folia spozywcza,najlepiej na nocmieszanie.Wlozyc do misy robota wszystkie skladniki oprocz suszonych jablek.Mieszac najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 177

Tylko ja jestem tak zdolna, żeby przyjść na spotkanie czterdzieści minut przed czasem, a i tak się spóźnić. Brzmi nielogicznie...? Już wyjaśniam.Wczoraj miałam umówione spotkanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb orkiszowy z ziarnami 185

mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni [ nie dałam(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie