ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:173/216)

Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 174

doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych racuchów) : 4 spore jabłka 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłem kokosowego pół na pół z owsianym) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych 2 łyżki cukru(...)wsyp do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, odstaw na 5 minut , a następnie dodaj do mąki. Wlej jeszcze letnie mleko i wszystko dokładnie połącz ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 30 minut by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie możesz

Food Square
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 258

zbędnych dodatków konserwujących. Puszyste i bardzo sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka "L" - 100g stopionego masła - 0,5 litra ciepłego mleka - 50g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej mniej) - 2 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) + kilka(...)rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwa to ok.30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Smaczne Zdrowe
Szarlotka Mojej Mamy 160

już od lat :). Zmieniłam w niej tylko (od pewnego czasu) rodzaj mąki i ilość cukru. Szarlotka Mojej Mamy Składniki: 1,5 kg jabłek 1⁄2 kg mąki (u mnie orkiszowa ale może być pszenna) 140 g cukru (można więcej ale jak dla mnie ilość jest wystarczająca) 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego(może być też śmietana) 250 g masła(...)grubej tarce. Następnie podsmażyć na łyżeczce masła, dodać szczyptę cynamonu i 1 łyżkę cukru (ja nie daję). Czasem do jabłek dodaję pokrojonego w małe kawałki ananasa. • Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na brytfankę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika

Moja Mama Gotuje
Jagodzianki orkiszowe odrywane 173

Sezon na jagody w pełni. Swoje kupiłam na targu i zamiast koktajlu upiekłam jagodzianki z mąki orkiszowej jasnej. Odrywane, wyrastały  w tortownicy, dzięki czemu nie popękały, choć ja lubię te popękane. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania 3 żółtka cukier trzcinowy nierafinowany ok 3/4 szklanki pół kostki drożdży ( u mnie 50 gram) niepełna szklanka ciepłego mleka pół kostki rozpuszczonego(...)trzcinowego Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Jaja ubić z cukrem na puch. Do misy przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z cukrem, wlać mleko z drożdżami i wsypać cukier. Zagniatać ciasto, potem wleć masło i wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Zostawić przykryte pod ściereczką ok 45 minut do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe części. Uformuj

AZgotuj!
Bułeczki z mlekiem migdałowym 205

Bułeczki z mlekiem migdalowym - 1 szklanka mąki orkiszowej  - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus do posypania  - 2 łyżki mąki kokosowej  - 25 g świeżych drożdży   - 1 szklanka mleka migdalowego plus trochę do posmarowania - 1 jajko - 1 czubata łyżka oleju kokosowego   - 3 łyżki letniej wody Do posypania sezam i czarnuszka. Drożdże pokruszyc do małej miseczki, zalać(...)drożdże się rozpuścily Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko migdałowe, drożdże i olej kokosowy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie ciągnące i klejące się do rąk. Miskę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Urywamy po kawałku ciasta na obsypane mąka ręce, formujemy bułeczki

Szkrab Je Sam
Babeczki kakaowe z jabłkami 129

kalorie. Babeczki można przygotować bez jabłek, np. z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Po prostu pycha! Polecam :) Babeczki kakaowe z jabłkami Składniki na 12 sztuk: szklanka mąki pszennej szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu) 3 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao(...)puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Babka dyniowa - fit 161

tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam. Składniki: 250 g puree z dynii 4 jajka L 350 g mąki orkiszowej 630 220 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy skórka otarta z 1 pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy Wykonanie: puree z dynii przygotować(...)olej i puree z dynii. Na koniec wmieszać porcjami makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Można dodać kilka łyżek soku z pomarańczy wlać ciasto do formki. Użyłam foremki silikonowej, która nie wymaga smarowania. Jeśli używasz formy metalowej wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Początkowo, około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 221

kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn(...)mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki.  Bułeczki ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb orkiszowy na drożdżach. 211

natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie(...)prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości. Chleb pieczemy

MamaOskarka
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 210

ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce(...)spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki domowy chleb 148

domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb?  Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki  (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: - wodę podgrzej w rondelku(...)dodaj wodę z drożdżami - wszystko wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką, - masę odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego

MintTaste
PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 199

pączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające!  SKŁADNIKI: 200 ml lekko ciepłego mleka 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 g mąki orkiszowej białej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka cukru pudru 2 całe jajka szczypta soli SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1)Zrobić zaczyn: do pokruszonych drożdży dodać(...)drożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne.  3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło

Marcepanowa kuchnia
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 131

wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową.  Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał(...)miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy 165

Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 5 min Składniki 800 g mąki orkiszowej 550 ml ciepłej wody 14 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo 2 łyżki oliwy 4 łyżki mielonych otrąb 4 łyżki siemienia lnianego(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części

Wędrówki po kuchni
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 243

cieplejsze tym krótsze wyrastanie ). Gdy ciasto podwoi objętość odgazowuję je wbijając w nie pięść. Posypuję blat niewielką ilością mąki, wykładam ciasto i formuję z niego kulę, którą spłaszczam. Kroję ciasto na 8 części. Pokrojone kawałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i odstawiam do czasu aż podwoją objętość ( do 30 minut ). Pieczenie : Piekarnik nagrzewam(...)wystarczy 20 minut lub mniej. Generalnie pieczemy do czasu aż wierzch będzie brązowy. Z przepisu można zrobić także nieduży chlebek. Możecie też zamiast mąki pszennej razowej użyć razowej mąki orkiszowej

Niebieski kubek z kawa