ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:180/216)

CIASTECZKA MEGA KRUCHE 174

drugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-)  , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki: - 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700)   lub 5 szklanek mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szkl ksylitolu -cukier albo olejek waniliowy -4 żółtka -200g masła -szczypta soli(...)kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym

Smaczne Zdrowe
Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi 147

Składniki: 2 marchewki starte na małych oczkach 1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych 4 duże jaja w pokojowej temperaturze 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z ekologicznej pomarańczy 1 łyżka inuliny Jaja ubić z miodem, dodać mielone(...)przez 50 minut. Krem: 2 opakowania serka mascarpone łyżka syropu z agawy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy Wymieszać razem na gładki krem. Przeciąć wypieczone ciasto. Smarować warstwy kremem. Na wierzchu posypać kakao

AZgotuj!
Szybkie bułeczki z jabłkami i "Nienachalna z urody" 177

oleju rzepakowego 10 g cukru waniliowego 100 g cukru (proponuję jeszcze zmniejszyć) 300 g mąki pszennej (wzięłam 150 g mąki pszennej białej i 150 g mąki razowej orkiszowej) 10 g proszku do pieczenia=  ły żka sto łowa 3 średniej wielkości jabłka (wzięłam niezbyt słodkie Glostery) dodatkowo cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bu ł eczek Jabłka dobrze umyć(...)Twarożek/ricottę, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce.  Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać kawałki jabłek. Wyrobić ręką, by składniki połączyły się. Ciasto jest dość gęste i lepiące się. I tak ma być.  Ulepić bułki. Mnie wyszło 11, Edycie 14, autorki przepisu sugerują 6-9. Zatem każdy lepi według uznania. Bułki układać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 157

szklanka łuskanych pestek dyni  1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki puree z dyni z  tego przepisu 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek  Dodatkowo: opakowanie białego serka koziego do smarowania 2 czerwone cebule 4 łyżki oliwy(...)pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru

Smiling Shrimp
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 144

wiele sposobów i podać za każdym razem nieco inaczej. Zobaczcie sami!     Składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml mleka 40-50 g mąki pszennej lub orkiszowej 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale wówczas warto ubić na pianę białko jaja i dodać je jako ostatni składnik) szczypta soli(...)naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 172

Warto mieć co najmniej kilka sprawdzonych przepisów na fit słodycze. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na ciasteczka z jabłkiem. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu i

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami 185

SKŁADNIKI SUCHE: 35 dag mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 6-10 dag cukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo) małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju 125 ml mleka 125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego DODATKOWO: 10 dag mrożonych jagód WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z termo obiegiem, foremkę(...)jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce roztrzepać płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych. W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku pomarańczowego. Do masy dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piec około

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb z serkiem wiejskim. 198

ciepłego mleka 190 ml bardzo ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki mąki żytniej                   1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki otrąb 200 g serka wiejskiego      Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i odstawiamy(...)serkiem wiejskim i również dokładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręcznie. Mieszanie (lub wyrabianie) nie powinno trwać dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.      Wyrośnięte ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Chleb na maślance 120

trafione :) Składniki na 2 chlebki do keksówek (wym. 10x30 cm) ZACZYN: 800 gr mąki pszennej typ 650  lub  600gr mąki pszennej i 200 gr mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku) 500 ml maślanki naturalnej 250 ml wody 20 gr świeżych drożdży   Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku(...)alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.   Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy

Gotowanie...to proste !
CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI- NASZE ULUBIONE 206

Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze(...)ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy

Smaczne Zdrowe
Omlet z serkiem mascarpone i truskawkami 207

końca, a nam wciąż jest mało tych pysznych, słodkich i soczystych owoców. Przez ostatnie dni jemy truskawki na tysiące sposobów: solo, w postaci koktajli, z makaronem i ryżem, w ciastach i ciasteczkach, a także na śniadanie jako dodatek do omleta. O tak, dzisiejsze śniadanie to czysta rozkosz :) W sam raz na sobotni poranek, kiedy można dłużej pozostać w łóżku(...)przejmując się, że upadająca truskawka pozostawiła różowy pocałunek na śnieżnobiałej pościeli ;) SKŁADNIKI: Na śniadanie dla 2 osób. Omlet: 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 200 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 2 kostki gorzkiej czekolady 200 g truskawek 1 łyżka płatków migdałów

W kuchni Katie
Wiosenne naleśniki szpinakowe. Przepis podstawowy 169

patelni naleśnikowej o przekroju 24 cm. Dziś przepis podstawowy, jutro zapraszam na naleśniki szpinakowe zapiekane z ricottą i szpinakiem, czyli podwójnie szpiankowe. Składniki na 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 ml mleka bez laktozy 150-200 ml wody mineralnej 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła/oleju 2 jajka M 2 garście szpinaku Wykonanie: szpinak dokładnie umyć(...)koloru. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie skladniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera. Odstawić na 30 minut  nabierać chochelką porcje ciasta i rozlewać na gorącej patelni. Gdy ciasto trudno się rozlewa skorygować ilość wody. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Postępować podobnie do wykończenia składników podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 111

całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 5 min Składniki 350 g mąki żytniej typ 2000 150 g mąki orkiszowej 290 ml wody 10 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Wędrówki po kuchni
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 177

poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm.  SKŁADNIKI 500 g zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo(...)wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania

Passions hobbies life
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 187

idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego   (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę (pomimo iż jest to kilogram(...)amarantusa, otręby, odważony zakwas i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać długo, nie ma takiej potrzeby, mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (silikonowe wystarczy delikatnie przesmarować olejem, metalowe musimy wysmarować i dokładnie obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania