bardzo pyszne. Nie mogliśmy się dziś od nich oderwać. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Warto zrobić, na prawdę warto! Składniki (na 5-6 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 gram masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki prażonych jabłek z cynamonem (lub 1/2 jabłka(...)styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę
Mango PapajaDietetyczne to może nie jest, ale smacznie na pewno! Składniki na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1/2 puszki pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano(...)Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. 2. Do dużej miski (lub misy robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem
Moja Galeria SmakuŚwiatowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajeszcze tylko dodatek ulubionych świeżych owoców. Całość możesz także zapakować do pojemnika do pracy, najlepiej płatki weź oddzielnie, gdyż zmiękną od jogurtu. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych (u mnie orkiszowe Radix-bis ) ½ szklanki miodu (lub ciut mniej, zależy jak słodko lubicie) 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie Radix-bis ) 70-100g posiekanych ulubionych orzechów (u mnie brazylijskie(...)miód, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie wlać je do płatków i dokładnie wymieszać. Blaszkę od piekarnika lub dużą blachę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 30 minut do złotego koloru i odpowiedniej chrupkości, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie
Fabryka pomysłówkęsa, ehhhh, co ja zrobiłam. Więc żeby nie było, że nie ostrzegałam- uzależniają! Składniki na około 600 g płatków, czyli 2 opakowania: 450 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 130 g nierafinowanego cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego 150 ml mleka sojowego sok z 1 cytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie(...)Mąkę przesiej do dużej miski wraz z 2/3 cynamonu, 2/3 cukru i sodą. Dodaj roztopiony olej koksowy i zakwaszone cytryną mleko. Pozostały cukier, cynamon i orzechy wymieszaj razem. Zagnieć ciasto. Bardzo dobrze się z nim pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę to śmiało
greenscarfEksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna i bardzo kokosowa, po prostu pyszna. Polecam! Składniki na 10 bułeczek: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 g mleka/mleka kokosowego 1 jajko 40 g oleju kokosowego 40 g cukru/cukru kokosowego 2 łyżeczki drożdzy instant 1/2 łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: 50 g mąki orkiszowj(...)rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naleśniki ze śmietaną i czekoladą ale my nie lubimy takiego zestawienia, gdyż są dla nas za słodkie. Czasami odbiegam od tradycyjnej wersji naleśników i robię je z mąki orkiszowej albo smażę takie jak zebra - w czekoladowe paski :))) Dziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki(...)gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka. Wykonanie naleśników: Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego
Walijskie PichcenieMają cudowny aromat i meeega smak. :-) Z przepisu wychodzą 2 pełne blaszki z piekarnika. Zamknięte szczelnie w puszce mogą być dłuższy czas, tylko czy się uchowają...:-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub pszennej trochę mniej) - 350g twardego masła - 160g ksylitolu (lub cukru) - 60g owoców goji - 100g orzechów brazylijskich (lub innych) - 2 łyżki mleka owsianego (lub zwykłego, ewentualnie(...)goji odsączyć i wyłożyć do przestudzenia. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli oraz ksylitol i mleko, i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser. Na końcu dodajemy jagody goji i kawałki orzechów. Mieszamy do połączenia składników
Smaczne Zdrowezaspokaja mentalną ochotę na "mięsko". Z przepisu wychodzi 5-8 naleśników (jeden ok. 95kcal), w zależności od Waszej wprawy :). Składniki na naleśniki: - 450ml mleka sojowego + do rozcieńczenia - 130g mąki orkiszowej - 20g lnu mielonego (lub mielonego siemienia lnianego) - 100-200g - opakowanie lub dwa Vegeplastrów o smaku Cheddara POLSOJA (lub zwykły ser) - 400g - 8 parówek sojowych chili POLSOJA (lub zwykłe parówki(...)wprawieni w smażeniu naleśników możemy nie używać tłuszczu, jeżeli jednak nie jesteśmy pewni naszej patelni, warto delikatnie natłuścić patelnię przy pomocy gazika i przystąpić do smażenia. Z czasem, surowe ciasto staje się coraz gęstsze (przez właściwości lnu), więc warto dolać mleka (jedynie w celu uzyskania początkowej konsystencji) przed smażeniem kolejnych naleśników. Na gotowych naleśnikach kładziemy po dwa plastry sera, ciepłą
Be Fit Be Strongpewno jedliście już niejedno ciasto z dynią . Postanowiłam, że zrobię je w wersji ze słonecznikiem i płatkami owsianymi . Do mojego pysznego przepisu nie użyłam jajek. Zależało mi na tym, aby ciasto było naprawdę dobrej jakości – oczywiście najważniejsza jest dynia . W tym celu skorzystałam z oferty Zielonego Sklepu . Znajdziesz w nim ekologiczne warzywa i owoce, zdrową żywność oraz naturalne kosmetyki(...)które użyłam w przepisie przejdziesz klikając w odpowiedni składnik. Składniki (na keksówkę): 1 szklanka puree z dyni (ok. 275 g) 1 szklanka mąki (u mnie 1/2 szklanki mąki orkiszowej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ) 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (100 g) 1/2 szklanki cukru brązowego (80 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 2/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki ziaren
Via Gustowypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych pomidorów (opcjonalnie) 3 łyżki pestek dyni 200 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (w temperaturze pokojowej) 150 ml wody 1 łyżeczka syropu(...)pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką
Even Better Foodbyć do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj , z moimi modyfikacjami. Składniki: - 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody (nie gorącej); (przy mące pszennej 1 i 1/3 szklanki) - 50g miękkiego masła - 30g świeżych drożdży - 1,5 płaskiej(...)misie miksera. Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie. Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne. Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy
Smaczne ZdroweOdchodząc nieco od słodyczy stwierdziłyśmy, że warto podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie
Candy Pandaspiknik. Takie mini podróże to dla mnie sposób na poznanie nowych miejsc. A Ty? W jaki sposób piknikujesz? Składniki: Domowe bułeczki orkiszowe (6 sztuk): 400 gram mąki orkiszowej typ 2000 7 gram suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki margaryny Omega Optima 1/2 szklanki ciepłej wody Pierś kurczaka duszona w truskawkach i rozmarynie(...)Pieczywo Mąkę mieszam z suchymi drożdżami, cukrem i solą. W garnku rozpuszczam margarynę. Studzę. Rozpuszczoną margarynę i ciepłą wodę dodaję do mąki. Całość dokładnie mieszam kilka minut, ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Odstawiam do wyrośnięcia na około 45- 60 minut, do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formuję niewielkie
Mango PapajaSezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem(...)miodu 2 łyżki masła szczypta kardamonu Kruszonka 200 g masła 1 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki (do wyboru pszenne, razowa, orkiszowa) Sos angielski * (dokładny przepis) 250 ml mleka pełnotłustego 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska wanilii 6 żółtek Przygotowanie: 1, Śliwki przepoławiamy na pół, usuwamy pestki 2. Piekarnik
Słodki Kompromis