ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:160/216)

Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) 179

mogę trochę odpocząć od kocich klimatów na blogu A wy też rozpoczęliście grudzień piekąc ciasteczka? Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu(...)pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów, pestki dyni Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce. Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka

Fitkot
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 173

pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i nastepny dzień. Składniki: 100 g puree z dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli(...)minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować na 2 prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowo-bananowe placuszki z białek 166

wersji solo znikają wręcz ekspresowo! Zerknijcie też na placuszki z białek w wersji kokosowej, baaardziej puszystej - klik . (około 9 sztuk) 2 białka (duże)  2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 1-2 łyżki kakao (u mnie surowe Food by Ann )   2 łyżki miodu 1 banan Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia  Banana zblendować na jednolitą masę, a białka ubić(...)dodać mąkę, kakao, miód oraz puree bananowe. Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Orkiszowe muffiny pełne kokosu 147

Dzisiaj zapraszam wszystkich fanów kokosu. Muffiny z mąki orkiszowej z wiórkami kokosowymi. Prosto i smacznie! Składniki: 1/2 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 3 szkl wiórek kokosowych 1,5 szkl mleka 3 łyżki syropu klonowego 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Chwilę ostudzić. Mąkę przesiać(...)miski, dodać wiórki kokosowe, cukier, sodę i posiekaną czekoladę. Do mleka dodać roztrzepane jajka i wymieszać mokre składniki z suchymi. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Trufelkowo
Muffinki gruszkowe z imbirem 121

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 145 g (1 i 1/4 szklanki) mąki orkiszowej 150 g (1 i 1/2 szklanki) płatków owsianych 225 g (1 szklanka) puree gruszkowego 2 jajka, roztrzepane 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego 240 g (3/4 szklanki) miodu 1 twarda(...)gniazd, pokrojona w kosteczkę 110 g (3/4 szklanki) rodzynek Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (170 st. C z termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem, aby ciasto nie przywierało. W dużej misce wymieszać: proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodać mąkę i płatki owsiane, wymieszać. Następnie dodać płynne składniki, pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać delikatnie

Słodkie inspiracje
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 146

pokochacie te ciasteczka! Są kruche, z posmakiem chałwy i dodatkiem... czekolady! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu. (około 17 sztuk) 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 70g mąki pszennej 100g masła 75-80g pasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo(...)Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec

Di gotuje
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 176

Cudownie chrupią i kusząco pachną.. Zresztą sami spróbujcie! (około 14 sztuk) 100g masła 80g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 160g mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych Masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości(...)mąkę, sodę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można wykładać za pomocą łyżki stołowej

Di gotuje
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 187

masła 275 g ksylitolu lub cukru 1 jajko 140 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 125 g płatków owsianych 30 g otrębów orkiszowych 120 g mieszanych podprażonych orzechów 90 g posiekanej czekolady 120 g rodzynków 60 g czekolady+ 2 łyżki mleka Wykonanie: 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia orzechy podprażyć na suchej patelni(...)posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy między ciastkami. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek orkiszowy z pestkami dyni 219

pokombinuję, co by w nim zmienić. Na razie podaję przepis podstawowy, być  może Tobie takie połączenie posmakuje. Zaczęłam około godziny 22 - giej. Do miski przesiałam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i dolałam 240 ml ciepłej wody - wymieszałam całość i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyłam 1/2 szklanki pestek dyni - pestki strzelają jak popcorn(...)dodałam 1/2 łyżki soli, 2 czubate łyżki gęstego zakwasu i wystudzone pestki dyni. Całość wyrobiłam w misce przez 5 minut - ręcznie. Wyrabiałam krótko z uwagi na obecność zakwasu razowego. Ciasto jest dość luźne i trochę się klei. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam łącznie na 40 minut - w połowie tego czasu wyrobiłam jeszcze raz ciasto przez 2 minuty. Następnie nasmarowałam olejem

apetytnapieczenie
Ciasto buraczane 273

sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent :) Oto moja propozycja na mały prezent walentynkowy, czyli torcik z buraka. Naturalnie słodki i dietetyczny :D ~ Mały torcik walentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + kostka gorzkiej czekolady łyżeczka kakao naturalnego cukier puder Wszystkie składniki(...)kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem

Kuchenny Skrawek Nieba
Kokosowe gofry z truskawkami 191

maki (u mnie orkiszowa 630)150 ml mleka50 ml smietanki kokosowej1 lyzeczka proszku do pieczenia60 ml neutralnego olejuszczypta soliszczypta cynamonu100-120 g truskawekdodatkowo:wiorki kokosowe zrumienione na suchej patelni ,smietanka,cukier puder doposypaniaWYKONANIE :jajko ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogelodwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 138

okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek.Składniki na 12-14 bułeczek:420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)160 ml mleka2 jajka 60 g masła60 g cukru1/2 łyżeczki soli1 op. suchych drożdży      +50 g masła 2-3 łyżki cukru trzcinowego1,5 łyżki(...)mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać  około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyłożyć na blat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 340

Przepis pochodzi z gazetki Chaty Polskiej, oryginał był na mące pszennej (po prawej stronie składników wersja oryginału), moje są na orkiszowej, obficie obsypane mielonym ksylitolem. Pychotka... ;-) Składniki: - 650g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)     / lub  600g mąki pszennej - 35g masła(...)ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy - mielony ksylitol lub puder do posypania Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw

Smaczne Zdrowe
Kruche ciastka przepis 186

Kruche ciastka - przepis Kruche ciastka słodko-słone są pyszną przekąską na II śniadanie.  Zapach niesmamowity, tak samo jak i smak! ☺ Składniki: ✧ 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej ✧ 200g masła ✧ 50ml jogurtu ✧ 3 jaja ✧ 1 żółtko (białko do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem) ✧ 1/3 szklanki ksylitolu ✧ 1 płaska łyżeczka soli morskiej ✧ 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: - twarde masło połam(...)dodaj mąkę i pozostałe składniki - wszystko posiekaj nożem, następnie zacznij wygniatać masę - gdy masa będzie się kleiła dodaj jeszcze mąki, aż całość będzie zwarta i nie lepiąca - włóż ulepione ciasto do lodówki na 30minut - po wyjęciu partiami wałkuj ciasto i wykrawaj ulubione kształty ciasteczek - przed włożeniem do piekarnika, górną część ciasteczek posmaruj delikatnie białkiem, - piecz w temp.180 stopni przez ok.10minut

MintTaste
KROKIETY z kapustą włoską i pieczarkami (wegańskie) 267

kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka. Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników. Zapraszam //   Składniki – naleśniki: 300 g mąki (u mnie orkiszowa) 50 g mąki ziemniaczanej ok. 800 ml wody 3 łyżki oliwy szczypta cukru sól Składniki – farsz: 1 kapusta włoska(...)ogórków przyprawy i zioła Dodatkowo: bułka tarta mleko tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut. Następnie z ciasta usmaż naleśniki – otrzymasz około 10 sztuk naleśników. Aby przygotować farsz na początek kapustę pokrój na mniejsze części i gotuj ją około 40 minut. Kiedy ostygnie odciśnij ją mocno z wody

Via Gusto
Dietetyczne ciasto piernikowe 486

zbawienny. Polecam przepis, gdyż piernik udaje się zawsze pomimo tego, że w składnikach nie ma jajek. Składniki (na małą formę keksową 20 cm x 10 cm): 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego konfitura truskawkowa Czekoladowa polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki(...)ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek

Mango Papaja
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 207

Moja forma ma wymiary: śr.ok.16cm, wys.9cm. Składniki: - 4 duże jajka (L) - 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru, np. trzcinowego (lub pół na pół) - 167g masła - 245g mąki orkiszowej typ750 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) Dodatkowo: Garnek z wrzącą wodą, do którego zmieści się forma babkowa(...)ubić na puszystą masę jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrem waniliowym), a także ekstraktem. Do ubitej masy wlewamy stopione masło (ja dodaję jeszcze ciepłe, wówczas ciasto jest płynne, jajka dodaję bezpośrednio z lodówki, dlatego masło jest ciepłe, by masa nie tężała). Całość mieszamy. Do misy dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po każdym dosypaniu dokładnie

Smaczne Zdrowe
Orkiszowy chleb słonecznikowy 132

dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina do wysmarowania 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki nasion(...)lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika i siemię lniane. Dokładnie wyrabiam ciasto po raz kolejny i umieszczam

Mango Papaja
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 580

dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :)  Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione(...)syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą

pyszne zdrowości
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 147

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie(...)miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest za rzadkie, możemy dodać więcej mąki. Smażymy na rumiano z obu stron. A jogurt oczywiście możecie zrobić sami, np. w ten sposób: KLIK Proste, prawda? A jakie lekkie

Marder&Marder Manufacture
Orkiszowe placuszki czekoladowe z twarożkiem kokosowym i truskawkami 147

będę tworzyć wypracowań :) Powiem tylko, że te placuszki są idealne. Mocno czekoladowe i puszyste. Postanowiłam podać je z najlepszym twarożkiem kokosowym i mnóstwem truskawek :)   Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu(...)misce mieszamy twarożek, jogurt i wiórki i rozgniatamy widelcem.    Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 199

  Mam przyjemnosc po raz pierwszy wziac udzial w Swiatowym Dniu Chleba (World Bread Day 2013 Setki bloggerow z calego swiata corocznie 16 pazdziernika pieka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 370

czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta(...)karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaPieczywoSchiacciata, toskański chlebekWiejski chleb francuski z suszonymi pomidoramiPomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread)Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasieChleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasieFocaccia z pieczoną dynią i rozmarynemChlebki z patelni

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 199

Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa.  Składniki na bochenek: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka cukru trzcinowego 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy masło i otręby do wysypania formy. Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Mąkę i sól(...)miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.  Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.  Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.   Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie

wyzwania kuchenne
Arabski chlebek z tahini 145

zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki: 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 200 ml mleka 30 ml wody 50 g masła 2 czubate łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży nadzienie: 1 szklanka tahini 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem.  każdą kulę rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 221

łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała kiełbasa •3 łyżki żurku w proszku •2 ząbki(...)Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej

Parowar Faceta
Dietetyczny chleb bez mąki 190

miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy na niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik(...)Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, ugniatamy lekko łyżką. Posypujemy powierzchnię pieczywa płatkami górskimi i słonecznikiem. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce. Do chleba przygotowałam pastę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 163

upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej) 200 g puree z dynii 220 g mleka pół na pół z wodą 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)dodatkowo: 2 łyżki czarnego sezamu 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: przygotować puree z dynii, z przepisu tutaj wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 363

więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto dodam, że są to ulubione placuszki mojej kochanej mamy. Wychodzi 5 porcji, 1 to ok. 150g = 233 kcal . Składniki: - 300g maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego   - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze(...)truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy na 10-15 minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się

Be Fit Be Strong
Chleb mieszany z cebulką 182

szafce. Mąki oczywiście z Młynu Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej typ 650 200 g mąki pszennej graham typ 1850 300 ml letniej wody 1 duża cebula +olej do podsmażenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Cebulę obrać i pokroić w drobną(...)oleju. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić

Monia miesza i gotuje
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 319

gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z orzechami 194

mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody 500g maki orkiszowej typ 2000 łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek pestek słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem(...)oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut

Pyry na Gaz
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 198

upiec dyniowe, połączyłam więc nasze pragnienia w jedno. Skorzystałam z przepisu z Lisiej kawiarenki, jednak mocno go zmieniłam. Nie miałam jajek, więc dodałam nieco mleka. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, przyprawy korzenne - na czekoladę. Wyszły mi niezbyt duże, puchate, mięciutkie ciasteczka. Smakują troszkę jak biszkopciki z czekoladą - wszystkim bardzo przypadły do gustu, i mimo sporej ilości, znikały błyskawicznie.Polecam(...)czekolady (70%)Mało zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 227

Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego  u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki(...)230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 177

zgadza. Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 35-40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej - 460ml ciepłej wody (nie gorącej) - 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju) - świeże(...)kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

Smaczne Zdrowe

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję