ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:138/216)

Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe 208

sztuk: 190 g mąki orkiszowej - typ 630 140 g zimnego masła 60 g mielonych migdałów 40 g ksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy Wykonanie: mąkę, masło, migdały, ksylitol  i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
O diecie bezglutenowej, celiakii i badaniach genetycznych słów kilka..... 176

tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli to co tygryski lubią najbardziej. A skoro lubią, to się objadają.  Stąd przekonanie, że dieta bezglutenowa odchudza i z tego wynika jej ogromna popularność. Dobrej jakości pieczywo jest cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne.  Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąki z pełnego ziarna, makarony razowe czy kasze

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki orkiszowe ze szparagami, mozzarellą i szpinakiem 240

Po prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni

Ania i Marcin gotują
Chlebek bananowo - kokosowy 148

Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szparagami 137

Porcje 2 Porcje 2 Składniki 100 g mąka orkiszowa 50 g masło 2 szt jajko 1/2 pęczek szparagi 200 g łosoś 100 ml jogurt naturalny 1 łyżeczka zioła dowolne - lubczyk, oregano, czubryca 30 g ser żółty opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę, masło i żółtko (białko zostawiamy na później) ugniatamy na zwarte ciasto, formujemy w kulkę i odkładamy na minimum 30 minut

Kucharzyca
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 180

mąki orkiszowej 2 szklanki wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 1/3 szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2  łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką

Bon appetit mon amie
Bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim 182

małych bułeczek) Składniki: 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale zwykła pszenna też może być) około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy

Moja Micha
Bagietki orkiszowe 122

Liski . Składniki na 4 sztuki: 700 g mąki orkiszowej typ 700 300 ml wody 60 g oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży Najpierw robimy zaczyn, czyli drożdże łączymy z cukrem i  łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto przez 15 minut. Powinno wyjść gładkie i elastyczne

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy II 132

małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni

Marder&Marder Manufacture
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 281

można przechowywać w lodówce.Składniki:- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750        (lub 300g mąki pszennej)- 3 żółtka- 1 łyżka oliwy z oliwekW misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać.Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte.Otrzymane ciasto wyrobić jeszcze chwilę

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA STEMPELKI 208

mąki orkiszowej białej(700) -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -250g zimnego masła -200g ksylitolu -2 jajka -1 żółtko -duży cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać jajka, żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść hakiem, a następnie wyrobić szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić

Smaczne Zdrowe
Ciasto orkiszowe z truskawkami św.Hildegardy z Bingen 123

Banalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest(...)zgodnie z unikalną wizją zdrowia św.Hildegardy, kładąc nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do dzieła! Składniki truskawki (dowolna ilość) 4 jaja 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g tartych migdałów szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna 3 łyżki stołowe mleka pół kostki masła lub pół szklanki oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 183

wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci.  Polecam! Składniki na około 30 ciasteczek: 200 g mąki orkiszowej jasnej 200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego 200 g masła 2 łyżeczki przyprawy mahlep* 3-4 łyżki wody różanej 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masy daktylowej Wykonanie: suche(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosty chlebek z patelni z pastą paprykową i jajkami 177

mnie pół na pół zwykła pszenna i orkiszowa pełnoziarnista) Odrobina oliwy Dodatki 2 jajka Pomidorki koktajlowe Oliwki Szczypiorek Pasta ajvar Jogurt naturalny Papryka słodka Wodę na jajka zagotować, gdy zacznie wrzeć włożyć jajka i gotować 5-6 minut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek

HealthyCreations
Orkiszowe naleśniki z mieszanką meksykańską i fetą 147

naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki orkiszowej sól, pieprz, świeże zioła 50 ml oleju farsz: 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta w oleju 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex natka pietruszki kilka łyżek sosu chili z domowej spiżarni sos pomidorowy z domowej spiżarni do posmarowania naleśników Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zioła

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki orkiszowe 126

drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko, dodać sól, cukier, stopione masło i gotowy zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym przełożyć na podsypany mąką blat i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (może to zająć około 8 minut). W razie

Passions hobbies life
Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 171

siemienia lnianego, 100 g otrębów orkiszowych prażonych, ponadto mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy

Moniki Smakołyki
Wytrawna tarta orkiszowa; spód wytrawnej tarty 140

warzywami. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 200 gram mąki orkiszowej - 100 gram margaryny - 1 jajko - 1 łyżka wody - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję margaryną, wykładam ciasto i piekę ok. 20 minut w temp

Wielopokoleniowo
Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 167

orkiszowe z budyniem i powidłami 220 g mąki orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła

FitKot
Domowy makaron orkiszowy 141

pasków 2-3 cm Składniki: 200 g mąki orkiszowej 2 jajka 2-4 łyżki wody szczypta soli Wykonanie: na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą 185

Składniki na ok. 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej 2 jajka 250 ml mleka 2% oliwa do smażenia 100 g wiśni (u mnie mrożone) 1 pomarańcza 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą

Moja Galeria Smaku
Ciasto z buraków 182

burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka

Powiedz dietom nie
Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 264

łyżeczki ostropestu plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi

Czarnawisienka
321. 143

Sami tworzymy to, kim jesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkamiJuż kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3Przypominam sobie tamte chwile

More food, love and dreams