hakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczemi i obsypanej obficie otrębami) i ponownie pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.Podrośnięty chleb skropić zimną wodą po wierzchu(...)gdyż chleb może stać się gliniasty.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić
Gospodyni Miejskarybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą(...)Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta
Kulinarne przygody Gatityjeszcze smaczniejszy, gdy smaki się wymieszają. Weganie z powodzeniem mogą zamienić jajka na dwa średniej wielkości banany zmiksowane na mus. 100 g żytniej mąki chlebowej (typ 720) 100 g orkiszowej mąki tortowej 80 g słodziwa, u mnie erytrol 50 g maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego(...)misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy na dość zwartą, gęstą masę. Dodajemy owoce i orzechy i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, wylewamy część ciasta. Pośrodku wykładamy spory pasek marmolady tak, aby pozostał ok. 1 cm ciasta dookoła, delikatnie rozsmarowujemy, wykładamy pozostałą część masy. Pieczemy w 180 st. C przez minimum godzinę, „do suchego
Kucharzycapięknie udekorują Wasze świąteczne wypieki i nie dostarczą dodatkowych zbędnych kalorii jak wszelkie (naszym zdaniem mało smaczne) cukrowe posypki ;) Składniki: -250g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -7g suszonych drożdży -230ml napoju roślinnego -50g oleju kokosowego -50g cukru kokosowego (lub trzcinowego) -200g gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol(...)olej i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kilka porcji. Jedną z nich z odrobiną mąki trochę wyrobić i rozwałkować odrobinę
Candy Pandaskiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego(...)laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty z żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki orkiszowej 100 ml czerwonej borówki, mrożonej 70 g rodzynek 50 g suszonych moreli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ łyżeczki soli 20 g mąki
codojedzeniasposób ryba (ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa) okazała się wyśmienita. Pyszna, chrupiąca, soczysta i bardzo aromatyczna. Aromat piwa w cieście jest wręcz zniewalający. Nie obawiajmy się dodatku piwa do ciasta, alkohol pod wpływem wysokiej temperatury wyparuje, pozostanie tylko super aromat, dobrego (a jakże) piwa. Na 3-4 porcje potrzebujemy ok.600g ryby, najlepiej dorsza lub łupacza. Ja miałam polędwice z dorsza(...)ilości niestety sporej...zawsze wydaje mi się, że będzie za mało... :-) Tak więc ilości dzielę na pół. Składniki: - 600g ryby (u mnie polędwice z dorsza) - 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej) - 1/2 szklanki dobrego piwa (myślę, że ma to znaczenie) - 1 jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny
Smaczne Zdrowemoże nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)takiej formie nie przetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest to najpiękniejszy przykład, to wyszedł tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić przepisem.Biszkopt jest na mące orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao 2 łyżka miód gryczany lub inny 1 /2 łyżeczka cynamon 1 /2 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa 1 szklanka mleko 3 szt jajko 200 g mąka orkiszowa, jaglana, gryczana, żytnia – jaką sobie wybierzecie, wychodzi z każdej
Kucharzycasmaczna kaszanka. Składniki na około 40 pierogów: 300 g mąki orkiszowej jasnej około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić na 15 minut kaszankę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen
Mieszam w GarnkuKuchnia Słodkości Porcje 9 Porcje 9 Składniki 150 g mąka orkiszowa 30 g masło 3 łyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 200 g twaróg chudy 1 szt banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy
Kucharzycamiodu 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić
Moje domowe kucharzeniepyszne. Składniki (na 6-7 bajgli): 450 gram mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej typ 1850 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 280-300 ml letniej wody Bajgle: Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Mango Papajaspowszedniało, prawda? :) Zatem podaję przepis: 500 g mąki orkiszowej typ 550 275 ml mleka 6 g suszonych drożdży (lub około 20-25 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę Jak to zwykle u mnie bywa: składniki na ciasto wrzucamy do miski (lub wysypujemy na blat - co tam kto lubi
Marder&Marder ManufactureSkładniki:500 g zakwasu650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej)300 ml wodyłyżka soligarść pestek ze słonecznikagarść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam
Z butelką mleczka w tle