ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:134/216)

Naleśniki z wiśniami 116

mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z sosem Napoli 152

Apollo to z takimi bombami💣 węglowodanowymi🔥 można się pożegnać...👋 :)      ➕I jeszcze jedna kwestia, zamiast mąki pszennej mąka orkiszowa😀 Nie muszę chyba pisać jaka jest to kolosalna różnica dla naszego układu trawiennego... 😘 Ci, którzy stosują mąkę orkiszową już dawno odczuli różnice... ❗ i mogą coś na ten temat powiedzieć... ❗ Składniki na sos: 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych(...)naleśników należy wyjąć papryczkę chili. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 185

warzywnym, czyli neutralnym farszem... Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie:      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa truskawkowa z domowym makaronem 156

minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty: – 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 jajko – 1 łyżka oliwy – szczypta soli – woda (opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy

Podwójnaporcja
Racuchy drożdżowe z polewą krówkową :) 175

którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj jeszcze 1 łyżkę mąki orkiszowej (z puli 50 g) i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut.  Na patelni rozgrzej olej

Zdrowie na języku :P
Gnocchi z dynią 142

przepis na gnocchi ale trzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka jest struktura ciasta. Jak będziecie mieć duże jajko albo dynia będzie słabo odparowana to należy dodać trochę więcej mąki. 4.7 from 3 reviews Gnocchi z dynią   Drukuj Prep time 30 min Cook(...)albo cebulką i serem pleśniowym Ingredients 1 szklanka pure z dyni 200 gr serka typu włoskiego ( użyłam capri) 1 jajko 1 i ½ szklanki mąki (plus więcej do podsypywania) - użyłam orkiszowej typ 750 ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli do podania: masło i szałwia albo karmelizowana cebulka i ser pleśniowy Instructions Pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać

Cooking for Emily
Chleb orkiszowy na zakwasie II 118

składników, smak jest inny. Polecam wypróbowanie obu przepisów. 500 g mąki orkiszowej jasnej chlebowej typ 750 300 ml wody 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dzień wcześniej dokarmiony. No i dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 205

mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze(...)piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie..Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć chleb wzorem wg własnego uznania.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Puszyste ciasto czekoladowe na maślance 243

kawy czy na podwieczorek. Puszyste ciasto czekoladowe na maślance: 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 120 g masła (ciut więcej niż pół kostki) 200 ml maślanki (ponad 3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru

Poezja smaku
Szarlotka z kardamonem 162

niej to ciasto i byłam zaskoczona niezwykłym smakiem tej szarlotki. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za cynamonem lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. ;) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek(...)ręczniku papierowym. 3. Piekarnik nagrzać do 200°C.  4. Mąkę i masło posiekać, dodać żółtka, sok i skórkę z cytryny, 3 łyżki cukru. Zagnieść krótko na gładkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki, owinięte w folię spożywczą.  5. Po tym czasie podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować, wyłożyć nią spód i boki tortownicy (nie muszą być

Kuchnia Prezydentowej
Roślinny jadłospis na cały tydzień 188

łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. W międzyczasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Babka czekoladowa na maślance 177

staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 120 g masła 1 szklanka cukru/ksylitolu 1 szklanka maślanki 3 małe jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu polewa: 80 g czekolady 40 ml mleka 1 płaska(...)łyżka masła Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem masło stopić, wlać gorące do ciasta wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym 143

składniki: 3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 187

razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał, że w końcu się poddałam. Tym razem skorzystałam z przepisu z bloga Na stole, nieco go zmieniając. Użyłam mąki orkiszowej (pszenna sprawdzi się znakomicie; ja chciałam sprawić przyjemność Connie, która jest uczulona na pszenicę), pominęłam ekstrakt z wanilii i dodałam nieco kakao dla koloru (bo lubię takie ciemniejsze pierniczki). Pierniczki przełożyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka! 163

Najlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła - 350 g maki pszennej typ 480 - 200 g mąki orkiszowej - 3 żółtka - 2 białka - 2-3 łyżki śmietany 12% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 107

najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka" o długości 11 cm x 25 cm): 300 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 6 ziaren kardamonu 1/3 łyżeczki gałko muszkatołowej (lub 1 cała kulka utłuczona w moździerzu) 1 łyżeczka cynamonu 180 gram mąki orkiszowej razowej(...)drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Studzę i dekoruję cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia. Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmiku

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania