Chlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) - 500 g zakwasu z mąki razowej - 20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj(...)gęste dodaj odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już dość kwaśny i mocny, jeżeli masz młodszy, dodaj 5 g drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb. Przykryj naczynie pokrywką
Pasje Jolkisuszoną żurawinę. Żurawinę toleruję w postaci suszonej, rodzynek jakoś nie mogę przełknąć. Ciasto jest fajne, wilgotne i wierzcie mi poleży nawet tydzień, a im dłużej leży, tym lepiej smakuje! Szklanka u mnie to 250 ml Składniki 2 szklanki mąki – 1 szklanka tortowej pszennej i 1 szklanka jasnej orkiszowej 1 szklanka cukru trzcinowego u mnie Cukier trzcinowy nierafinowany LIGHT MUSCOVADO Billington(...)konfitury. Wyłącz robot. Dodaj powoli mąkę mieszając szpatułką, już nie robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około
Z Kuchni Do Kuchnichleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Kiedyś piekłam go w garnku żaroodpornym, dzisiejszy upiekłam w garnku żeliwnym, jeden i drugi garnek(...)kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem, po 12-18h przekładam przerośnięte ciasto na blat, formuję bochenek i wykładam na ręcznik, a po kolejnej 1-2h wyrośnięty chleb wędruje do gorącego garnka. Jedyna trudność, to zachowanie ostrożności przy przekładaniu do garnka, który jest
Smaczne Zdroweposypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą. Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący. Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło. Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej (125 g) ponad połowa kostki miękkiego masła(...)żółtego sera 100 g sera gorgonzola odrobina oleju sól, pieprz Na samym początku przygotować spód orkiszowy. W misie miksera połączyć ze sobą miękkie masło oraz twaróg. Gdy składniki połączą się ze sobą to dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie połączyć. Ciasto będzie lekko się kleić, dlatego należy je delikatnie oprószyć mąką i wstawić na co najmniej
UgotowaćTortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych(...)sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy. Składniki na 6 tortilli: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki. ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!preparowanych. Dzisiaj taka nie typowa ale pyszna propozycja na ciasto. Jedliście szyszki pomyślałam czemu by takiej kaszy nie wykorzystać w cieście :) Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 2 jajka 1 kopiasta łyżka miękkiego masła 300 g kaszy orkiszowej półekspandowanej CENOS blaszka 22/22 Wykonanie : Do miski wsypujemy
Sama słodycz i szczypta chiliteż ogrzać do temp pokojowej aby była miękka-wtedy można pominąć proces rozpuszczania. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynną lub miękką margarynę, połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾ objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp
Wanilia i Kardamonbazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni
Jaglusiamleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni
Gotowanie jest łatwewcześniej bułek orkiszowych. Miały być z mąki orkiszowej jasnej i pszennej graham. Finalnie były z orkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem
Marder&Marder Manufacturedrugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Chleb z samej mąki żytniej wymaga dłuższego drugiego wyrastania niż chleb mieszany, czy chleb pszenny lub orkiszowy. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzieAlleluja. :) A teraz przepis na 4 chlebki: Składniki: 190 g mąki pszennej 180 g mąki orkiszowej Płaska łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżeczki oleju roślinnego Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli 205 ml mleka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić na bok i przykryć ściereczką, aż do podwojenia objętości. U mnie
Na słodko lub wytrawnieCiasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały sobie radę. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100 g płatków migdałów 50 g wiórków kokosowych 1 szklanka mąki orkiszowej(...)sobą z wyjątkiem wiśni. Odstawić na 10 minut. Naczynie przeznaczone do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Następnie wykładamy 2/3 masy do naczynia, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Przygotowanie jest naprawdę proste :) Pieczemy w 200 C przez 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Niezły Młynek