ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:113/216)

Focaccia z oliwkami 182

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami

dolcevitainmykitchen
Pączuszki pszenno-orkiszowe na serku waniliowym, z lukrem pomarańczowym i skórką 165

To pączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam

Smaczna Pyza
Fit ciasto z daktyli 127

ciasto z daktyli. Mam ostatnio ciągle fazę na ciasta w zdrowszej odsłonie. Polubiłam ich smak. Najbardziej lubię to w zdrowych ciastach, że po zjedzeniu kawałka mija chęć na słodkie i nie jestem po nich głodna. Nie ma też tzw. zjazdu - dopada Cię senność- po zjedzeniu, bo nie ma w nich cukru.  Moje dzisiejsze ciasto jest z dodatkiem odżywki białkowej(...)można je zrobić bez) dzięki czemu może pełnić rolę "batona proteinowego". Ciasto w konsystencji jest kremowe, coś między sernikiem a brownie. Dla wszystkich fit manioków idealne! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki daktyli - 1,5 szklanki wrzątku - 3/4 szklanki otrąb owsiane lub orkiszowe (w płatkach) - 1/2 szklanki liofilizowanej lub suszonej żurawiny - 1/3 szklanki chia - 1 łyżeczka pyłku kwiatowego - 1/3 gorzkiej czekolady - 3 płaskie

SMYKWKUCHNI
Kuleczki serowe z kaszą manną na słodko 195

Dziś przedstawiam przepis z kuchni śląskiej zwany gomułkami z twarogu z kaszą manną lub po prostu kuleczkami serowymi . Jest to rodzaj słodkiego obiadu lub też deseru

Kawa z mlekiem
Chleb marchewkowo-orkiszowy 163

marchwi, którym zastąpiłam część wody dodanej do wyrabiania ciasta na chleb. Eksperyment uważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki. Polecam ten przepis oraz moje pozostałe przepisy na  chleby  na zakwasie i nie tylko. Składniki: 170 g  aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli garść siemienia lnianego 1 marchewka, starta

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki kokardki orkiszowo - przenne 125

masła Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka  ziarna do posypania bułek Wykonanie: Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Smak mojej kuchni
Super szybkie tradycyjne AMONIACZKI 212

mąki orkiszowej oraz brązowego cukru, zapraszam Was do zapoznania się z przepisem // Składniki: 450 g mąki (u mnie orkiszowa) 20 dag cukru 25 dag masła 4 jajka 1 dag amoniaku dodatkowo białko i cukier Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto – mąkę mieszamy wraz z cukrem i amoniakiem, następnie całość siekamy z masłem i jajkami. Ciasto wałkujemy na grubość

Via Gusto
Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 170

dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 250 g serka ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki jaglanej szczypta soli do podania: świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować

FitKot
Kokosowe pancakes z truskawkami 162

woreczek, w którym robicie większą dziurkę ) i na patelni “rysujemy” ciastem zarys serduszka, po czym wypełniamy jego środek ciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych

W kuchni Katie
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 192

gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli

FitKot
muffinki z czerwoną porzeczką 98

składniki na ok. 6-7 szt.: 130 g mąki orkiszowej 80 g cukru 70 ml mlek 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 130 g czerwonej porzeczki dodatkowo: ok. 2 łyżeczki brązowego cukru wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko(...)wystudzone mało oraz jajko. Następnie do suchych składników dodajemy składniki mokre oraz porzeczkę. Przy pomocy szpatułki mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w w 180 st. C przez ok. 20-25 min., do tzw. suchego patyczka. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Piankowiec z dżemem – wysoki i delikatny 317

stole. Mimo że użyłam rzadkiego dżemu, który – jak widzicie – wypływał z gorącego ciasta (chciałam zdążyć sfotografować przed zmierzchem), to i tak smakował obłędnie. Następnym razem spróbuję z powidłami śliwkowymi mojej mamy. Piankowiec z dżemem (6-8 porcji) : 200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru(...)nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina opcjonalnie do dekoracji: 7-8 gałązek rozmarynu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo

Poezja smaku
Ciasto ucierane z truskawkami 91

Składniki :/foremka o średnicy ok.25 cm/ 3  jajka 200 g masła 100 g cukru trzcinowego 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyzeczka proszku do pieczeia 250-300 g truskawek oraz czekolada lub cukier puder Wykonanie: /wszystkie składniki w temp. pokojowej/ Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę(...)Ucierając dodawać stopniowo po jednym jajku. Kiedy jajka połączą się z masłem dodać ekstrakt waniliowy ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia naprzemian z jogurtem . Starannie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej foremki/u mnie silikonowa/. Na wierzchu ciasta ułożyć dowolnie truskawki lekko wciskając . Piec ok. 30 minut w temp. 170-180 st.C Upieczone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto „gąbka” z rabarbarem 154

Lekkie ciasto na bazie jogurtu z dodatkiem odżywki białkowej. Proste i szybkie w wykonaniu, niebanalne w smaku. 400 g kremowego jogurtu naturalnego 1 jajko 30 g ekspandowanej kaszy jaglanej (lub innego ziarna ekspandowanego) 1 miarka (30 g) odżywki białkowej 150 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g erytrolu (lub innego słodziwa) 2 łodygi rabarbaru* Jogurt mieszamy

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania