ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:111/216)

Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 194

ciężko je wszystkie ogarnąć... Użyjcie maślanki lub jogurtu naturalnego - wyjdzie tak czy inaczej. Piernikowe ciasto z imbirem i melasą Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 125 g masła 175 g ciemnego cukru muscovado 150 ml melasy 250 ml maślanki (ylette) 2 jajka 175 g mąki orkiszowej 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Przestudzić. Jasną mąkę przesiać, wymieszać z pełnoziarnistą, sodą, proszkiem, przyprawami solą. Jajka lekko ubić, dodać maślankę, połączyć. Wlać melasę, dokładnie wymieszać. W 2 partiach dodać mąkę, dobrze połączyć. Gęste ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec w 170 st. C. przez 1 godzinę, 15 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, aby zbytnio nie ściemniało. Przestudzić w formie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 149

wiemy co jemy. Każdy może przygotować sobie swoją własną kompozycję. Frajda przy tym niesamowita. Ciasto można sobie przygotować wcześniej i po wyrośnięciu podzielić na porcje , zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450. Używając mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g. Składniki: - 1000g mąki pszennej tortowej(...)gorącej) W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz wody. Dolewając powoli wodę cały czas mieszać aż do połączenia składników. Kilka minut wyrabiamy, można także wyrabiać ręcznie. Następnie z ciasta formujemy kulę , przekładamy ją do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok.1h. Wierzch ciasta oprószamy lekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki

Smaczne Zdrowe
domowe ciasteczka owsiane 688

składniki: 180 g płatków owsianych 220 g mąki orkiszowej 200 g cukru 150 g masła, miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu 3 łyżki kefiru 4 łyżki drobno posiekanych migdałów 1 łyżeczka sody sezam do posypania wykonanie: Płatki owsiane mielimy najlepiej robocie z dużą mocą i mieszamy z mąką, migdałami oraz sodą. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód oraz kefir(...)miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta mokrymi dłońmi odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miarę większych odstępach, gdyż ciasteczka się rozpłyną. Kuleczki lekko spłaszczamy i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Korzenne placki na mące orkiszowej 157

higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 6 większych lub 12 mniejszych placków) 1 pełna szklanka + 3 łyżki mąki orkiszowej BIO z Bazarka Smakoszy 3/4 łyżeczki proszku o pieczenia 1 1/2 łyżki cukru (lub stewi lub cukru brązowego) 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej * 2 jajka klasy M mała szczypta soli 1 łyżka oleju(...)naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego jogurtu i owoców. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein

Słodkie okruszki
Orkiszowe placki z korzenną nutą 196

apetytem bez dodatków. Delikatne, lekko słodkie, zdrowe i puszyste placki, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: (na około 6 większych lub 12 mniejszych placków) 1 pełna szklanka + 3 łyżki mąki orkiszowej BIO z Bazarka Smakoszy 3/4 łyżeczki proszku o pieczenia 1 1/2 łyżki cukru (lub stewi lub cukru brązowego) 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej * 2 jajka klasy M mała szczypta soli(...)naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego jogurtu i owoców. Smacznego

Słodkie okruszki
Marchewkowe ciacho - porcja tylko 150 kcal! :) 408

Węglowodany: 152 g Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka: 4,7 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 21,7 g Składniki: 260 g marchewki startej na grubych oczkach  40 g mąki orkiszowej 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g oleju kokosowego (1 łyżka) 2 duże jajka XL 60 g miodu(...)tarce imbir, posiekane orzechy i ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników.  Piekarnik nagrzej w 180*C.  Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut.  Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym.   Przed upieczeniem

Zdrowie na języku :P
ciasto ambasador 654

blaty): 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 15 g kakao wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 154

280g zakwasu żytniego lub po połowie żytni i orkiszowy - 920g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - 60g ziaren słonecznika - 20g ziaren dyni - 20g siemienia lnianego dodatkowo: ulubione ziarna do posypania (u mnie dynia i/lub słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera, wlewam wodę i mieszam, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiam. Gotową masę wykładam do dwóch form(...)kotłowni, tam sobie spokojnie rosną...) przykryte ręcznikiem papierowym. Ciasto powinno wypełnić formy, zwykle trwa to ok.4h, ale czas zależny jest od wielu czynników, m.in. starości zakwasu (czym starszy tym chleby dłużej wyrastają), temperatury otoczenia, a także rodzaju użytego zakwasu  (na samym żytnim chleby wyrastają dużo szybciej niż na samym orkiszowym, na zakwasie mieszanym czas jest wypośrodkowany, właśnie ok.4h

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami 149

Już dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 133

poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) 116

cukier puder do posypania  Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy. Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy 261

efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu

FitKot
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 165

Zakwas zrobiłam według tego przepisu  poniżej:Na ten przepis użyłam zakwasu, który ma ponad miesiąc.http://jollowanie.blogspot.com/search?q=zakwas+- nie cały słoik litrowy zakwasu ok.700ml- 10

Pasje Jolki
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 200

które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-)) Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki(...)orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720) - 20g świeżych drożdży - 12g soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - ok.420ml wody - 40g maku - 2 kopiaste łyżki słonecznika - 4 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki mąki, dolać letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe

Smaczne Zdrowe
Szarlotka orkiszowa z malinami. 229

boku 20 cm 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 0,5 szklanki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę Maliny około 200 g ,zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej!. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto , delikatnie podsypując mąką ,jeśli będzie się kleić

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania