dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam! Składniki: 500g batatów 2 jajka 7 łyżek ksylitolu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej Sposób przygotowania: Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut
Truskawkowa Fiestaużyłam orkiszowej) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopsytką ze ścianek na dnia naczynia miksującego. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5. Dodać mąkę, ocet i sól, wyrobić 3 min/opcja wyrabiania Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z naczynia, uformować
ClauditteMissCookingskładniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g kakao 130 g cukru 80 ml maślanki 1 jajko 125 ml wody 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli wykonanie: Maślankę mieszamy z wodą, olejem, jajkiem, solą oraz cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao oraz sodę, przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy tylko do połączenia(...)łyżeczka mąki 2 łyżki cukru 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy np. widelca. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce nadzienia. Na nadzienie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min., do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak Jedzeniarazowa zawiera wiecej prozdrowotnych skladnikow,takich jak blonnik czy sole mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku ,a drobinki otrab beda wyczuwalne podczas jedzenia.Moje sa bez dodatku otrab.Skladniki na nalesniki:^2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej lub pszennej ^1 szklanka mleka i troche (okolo 300ml)^1szklanka wody mineralnej ^2 jajka(...)woli) mieszac rozga,by nie utworzyly sie grudki.Z tej porcji upieczemy 12 srednich nalesnikow.Ciasto odstawic na 1 godzine,zeby odpoczelo.W tym czasie tez maka mocno napecznieje,a ciasto zgestnieje.Skladniki na farsz:^okolo 80 dkg ugotowanych ziemniakow przecisnietych przez praske^okolo 25 dkg twarogu^jedna cebula,droniutko pokrojona i przyrumieniona na masle klarowanym^sol,pieprz do smaku^,majeranek jesli lubicieWYKONANIE
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koniec pościnała liście i wyrzuciła do kompostownika, a badyle przyniosła do domu. - A to na co? - zapytałem? - Ciasto będzie! - odparła tak zwyczajnie, jak bym zapytał się ile to jest 2x2 i usłyszał odpowiedź 4... OK! Pomyślałem! Tego jeszcze nie grali, będzie: CIASTO Z BADYLAMI❗❗❗ Żeby tego było mało, to kupując kiedyś jakieś zioła w supermarkecie, kopsnąłem wzrok(...)błogiej nieświadomości istniejącego zagrożenia naszego cennego życia... Ciasto raczej kwaskowe niż słodkie, szczególnie gdy zaserwuje się tylko 2 łyżki cukru na całą brytfannę, więc jest pewne urozmaicenie...😀 A w przyszłości przepis na kompot z cykuty... Ups❗ Chciałem napisać z rabarbaru... 😁 Składniki: 3,5 szkl mąki orkiszowej typ 700 20g drożdży 2 łyżki cukru (jak ktoś lubi
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 325g mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk pszennej, żytniej i orkiszowej) 200g płatków owsianych 15g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250ml mleka 250ml wody 1 szczypta oregano 1 szczypta bazylii W misce łączymy drożdże, cukier, wodę i mleko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy. Wkładamy do zimnego piekarnika i od razu
Wrzosowa Polanaśrodka wielkiego miasta do małej mieścinki: daleko do sklepu i brak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się niewykonalne z powodu braku masła. Ciasto dopiero zaczęło wyrastać zatem szanse na porządne światło po upieczeniu bułeczek są nikłe. Taka mała złośliwość losu i nauczka, żeby lepiej się zorganizować następnym razem. Niestety trudno tak szybko przestawić się(...)roku. Ciasteczka orkiszowe 3 szklanki mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 225 g masła 1 szklanka ciemnego brązowego cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego Wymieszać w misce suche składniki, po czym dodać zimne masło i poszatkować je nożem. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą
Przepysznik - BLW i nie tylkowsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą, mleko ze śmietaną lub jogurt naturalny 200 ml i łyżką krótko wymieszać dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy
W Mojej Kuchni LubięDanie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki(...)lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie
Kucharzycachleba. Potrzebujemy tylko 300 ml wody i 3 g drożdży suszonych lub 9 g drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam(...)wyjątkowe , którymi objadałam się nieprzyzwoicie w słonecznej Italii, gdyż Dico miałam pod nosem i wychodziłam na zakupy "w kapciach ". Całość dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody wykonanie: Miód podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz przyprawą do piernika. Do wymieszanych suchych(...)składników dodajemy mieszankę z miodem oraz jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dowolną grubość. Wycinamy foremkami dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce, aż lekko stwardnieją
Domowy Smak Jedzeniatakim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce. Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe(...)Dajcie znać jestem bardzo ciekawa Waszej opinii. Przepis na pyszne naleśniki na maślance: - 200 g maki pszennej lub orkiszowej - 500 g maślanki - 150 g wody - 2 szczypty soli - 1 jajko zerówka Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym lub rzepakowym
SMYKWKUCHNIrozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej) 200ml ciepłej wody 100ml kefiru 20g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
Smak mojej kuchniformy (używam silikonowych z metalową obejmą) o wym.23x8cm (dno formy). Składniki: - 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 250g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 150g zakwasu żytniego - 150g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim) - 30g soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - 500g ziaren słonecznika - 150g ziaren dyni - 100g ziaren siemienia lnianego - ok.700ml wody źródlanej (lub filtrowanej) Dodatkowo: Ziarna do posypania chlebów: -pestki dyni(...)wyrastania to ok.2,5h gdy użyjemy bardzo świeżego zakwasu żytniego, przy zakwasie starszym i orkiszowym czas się wydłuża. Jednak nigdy nie wyrastał mi chleb dłużej niż 8,5h (wtedy miałam jednak zakwas taki kilku tygodniowy). Przeważnie jest to ok. 4,5 - 6,5h. Gdy ciasto wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220*C, zmniejszamy od razu temperaturę
Smaczne Zdroweskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g czekolady gorzkiej 40 g kakao 1 jajko 1 żółtko 120 g śmietany 18% 55 g masła 110 g cukru pudru 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie: ok. 50 ml wody, gorącej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy z masłem, mieszamy, gdy się połączą zestawiamy z ognia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier(...)żółtko, mieszamy do połączenia się. Dodajemy śmietaną oraz ekstrakt, mieszamy. Następnie dodajemy dodajemy wymieszane suche składniki. Mieszamy do połączenia się z masą czekoladową, opcjonalnie dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (12 szt. muffin). Pieczemy w 170 st. C przez ok.15-20 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce
Domowy Smak Jedzeniakażdej postaci to czemu by nie zrobić naleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba ich spróbować. Ja zakochałam(...)grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki: - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia
Be Fit Be Strong